Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:05 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziții la Constanța și București! Vizat, un suspect de trafic de droguri! Ce au găsit anchetatorii asupra bărbatului (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

26 Jan, 2024 13:39 1337 Marime text
Foto: DIICOTLa data de 25.01.2024  procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea unui inculpat pentru săvârșirea infracțiunilor de  trafic de droguri de risc și mare risc și măsura controlului judiciar față de un al doilea inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de  nerespectarea regimului armelor și munițiilor. 

Potrivit DIICOT, din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că, primul inculpat, a deținut în vederea comercializării,  către consumatori de pe raza județului Constanța, diferite cantități de droguri de risc și mare risc (canabis și 3-CMC, cunoscut sub denumirea de cristal).  În acest scop a folosit o  platforma de mesagerie online,  în care utilizatorii își asigură conspirativitatea identificându-se prin nickname-uri și a intrat în contact cu diverși consumatori stabilind detaliile tranzacțiilor.  

„Cu privire la cel de al doilea inculpat, membru al aceleiași comunități on line, s-a reținut faptul că a deținut, fără drept, o armă confecționată artizanal și mai multe elemente de muniție, precum și droguri de risc , în vederea consumului propriu.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate în municipiul București și pe raza județului Constanța, au fost identificate și ridicate cantități de droguri de risc și mare risc (canabis, semințe de canabis, cristal și Euthylone), o armă de tip semiautomat confecționată artizanal, 46 de cartușe, grindere, diverse obiecte și ambalaje purtând urme de substanță, sume de bani în lei și euro, precum și alte mijloace de probă.
A fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București cu propunerea de arestare preventivă a inculpatului reținut, pentru o perioadă de 30 de zile“ - au mai precizat reprezentanții DIICOT.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate .

„Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Suportul de specialitate este asigurat de către  Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliția Română. 
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție“ - au mai menționat procurorii.


Reamintim că, în perioada mai 2022 – aprilie 2023, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au desfășurat activități complexe de documentare a unui grup infracțional organizat, ai căror membri ar fi distribuit droguri de risc și de mare risc pe o platformă criptată aparținând unei cunoscute rețele de socializare.

Platforma era cea mai importantă din România, având în prezent aproape 11.000 de membri activi. Distribuția drogurilor ar fi fost îndreptată, cu predilecție, spre consumatorii tineri, elevi și studenți.

Astfel, la data de 10 aprilie a.c., au fost efectuate 17 percheziții domiciliare în București, Ilfov, Mureș, Brăila, Galați și Dâmbovița.

„Mandatele de aducere și perchezițiile i-au vizat pe principalii distribuitori de droguri pe această platformă. Infracțiunile săvârșite de membrii grupării privesc trafic de droguri, complicitate la trafic de droguri, constituirea, aderarea și sprijinirea unui grup infracțional organizat și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe psihoactive.

În urma perchezițiilor, au fost ridicați 17.500 de lei, 110 dolari, 100 de euro, 3,5 kilograme de cannabis, 20 de telefoane mobile, 2 cartușe de 9 mm, 20 de grame de substanță pulverulentă de culoare albă (NSP), 228 de comprimate de ecstasy și 48 de timbre LSD.


Drogurile ar fi fost destinate, în special, distribuției stradale.

Gruparea ar fi fost structurată pe paliere și nivele de acces și ar fi asigurat distribuția de droguri de risc și de mare risc, la nivel național, în majoritatea marilor orașe“ - au precizta anchetatorii.


Ca mod de operare, clienții, utilizatori ai unor terminale mobile, ar fi contactat distribuitorii pe această platformă, iar apoi, în urma negocierilor directe, ar fi fost îndrumați către cel mai apropiat dealer local, în funcție de localitate, tipul de drog solicitat și alte criterii.

„Distribuitorii și-ar fi promovat ofertele de droguri pe această platformă și ar fi încercat să își împartă zonele de distribuție, astfel încât să acapareze cât mai mulți clienți.

Administratorul platformei ar fi moderat discuțiile și, de asemenea, ar fi fost implicat în selectarea membrilor grupului.

Pentru înțelegerea modalității de operare a membrilor grupării și a funcționalității platformei, polițiștii antidrog au monitorizat îndeaproape activitatea între membrii platformei, fiind identificați cei mai activi distribuitori.


Platforma de comunicare ar fi generat în jur de 40.000 – 50.000 de mesaje zilnic, majoritatea fiind legate despre modalitățile de distribuție a drogurilor, consum, zone de distribuție, dar și despre efectele drogurilor. 

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

De asemenea, polițiștii antidrog au beneficiat și de suportul de specialitate al Serviciului de Combatere a Criminalității Informatice.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București și al Brigăzii Speciale de Intervenției a Jandarmeriei“ - potrivit Poliției Române.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii