Percheziții la persoane bănuite de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. Un cetățean britanic, reținut
Percheziții la persoane bănuite de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. Un cetățean britanic,Potrivit unui comunicat al Poliției Române, din cercetări a reieșit că, la sfârșitul anului 2014 - începutul anului 2015, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat, care ar fi urmărit obținerea de foloase patrimoniale, prin săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și spălare a banilor.
„Au fost vizate mai multe persoane vătămate, cărora le-ar fi fost compromise sistemele informatice, prin transmiterea unor e-mailuri ce conțineau software malițios, obținându-se accesul la aplicațiile de internet banking ale acestora, de unde bănuiții ar fi transferat fraudulos sume de bani în conturile puse la dispoziție și administrate de către membrii grupului organizat.
Ulterior, sumele de bani obținute în această modalitate ar fi fost supuse unui proces de spălare, prin retragerea sumelor de bani din conturi și împărțirea acestora în cadrul grupului.
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au fost conduse, în vederea audierii, 6 persoane“ - au mai precizat reprezentanții Poliției Române.
Procurorii au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore față de o persoană (cetățean britanic) și măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile, față de o altă persoană (cetățean român).
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.-Structura Centrală.„Cu privire la prima persoană s-a reținut că ar fi determinat două persoane să pună la dispoziția grupului infracțional organizat conturile bancare necesare efectuării de operațiuni financiare în mod fraudulos, cu ajutorul acestuia, fiind efectuate 50 de tranzacții, prin intermediul cărora s-a cauzat o pagubă totală de 2.060.137,79 lei (din care au fost recuperați și restituiți persoanelor vătămate 521.257,96 lei).
Banii obținuți de persoana bănuită ar fi fost folosiți pentru achiziționarea, în perioada 2017 – 2022, a trei apartamente, în cuantum de peste 300.000 de euro.
În cursul zilei de 25 noiembrie 2022, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a persoanei reținute.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București“ - au mai precizat reprezentanții Poliției Române.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp