Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:44 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pietroiul blestemat

ro

21 Aug, 2003 00:00 1719 Marime text

Tragedie pe malul Dunarii

Doua femei si un copil si-au pierdut viata, inecandu-se in fluviu * Zona unde s-a petrecut drama este denumita de localnici "Pietroiul blestemat" * Locul este folosit de zeci de ani pentru spalatul rufelor in Dunare * An de an in aceasta portiune se ineaca in jur de 20 de oameni * Cautarile cadavrelor celor trei victime au fost facute initial cu metode empirice, deoarece nimeni nu a putut cere ajutorul scafandrilor profesionisti * Colonelul Nicolae Coman, de la Protectia Civila Constanta, ne-a spus ca nu poate face nimic, deoarece in acel loc nici un scafandru nu se poate scufunda din cauza curentilor puternici * Consultandu-l pe Dorel Onaca, specialist in scufundari si patron al unei societati de profil, am constatat ca Nicolae Coman ne-a indus in eroare sau este prost informat * Primarul din Ion Corvin solicita celor de la Apele Romane sa interzica accesul oamenilor in aceasta zona periculoasa

La sud de localitatea Ion Corvin, pe malul Dunarii, exista de zeci de ani un loc denumit de localnici Pietroiul Blestemat. Inca din vremuri de mult apuse, cand termenul de "masina de spalat" era necunoscut oamenilor, acestia veneau la Dunare sa-si spele rufele, covoarele sau alte lucruri. In zona Pietroiului, exista o portiune stancoasa in care Dunarea si-a creat o albie cu o geografie a fundului foarte accidentata. Zona este renumita pentru anafoarele (vartejuri de apa) produse de curentul apei. Localnicii spun ca anual, in acest loc, se ineaca zeci de oameni, din cauza faptului ca acestia se aventureaza in apele fluviului pentru a se scalda si asta in ciuda faptului ca toti stiau ca locul respectiv are un renume funebru. Zona a fost denumita Pietroiul Blestemat, iar bastinasii cred in existenta unei entitati invizibile care ar ademenii oamenii in apa impotriva vointei lor.

Trei suflete luate de Pietroi

Ieri dimineata, surorile Vasilica Covaciu, de 35 de ani, Luminita Rizea, de 33 de ani, impreuna cu copilul Florin Covaciu de numai 8 ani, fiul Vasilicai, au plecat la Dunare pentru a-si spala rufele si covoarele. Locul ales de cele doua a fost renumitul Pietroi, unde din copilarie veneau cu proprii parinti la spalat. Vasilica Covaciu avea domiciliul in satul Viile, iar sora ei, Luminita era din localitatea Dunareni. Cu toate ca si in Viile puteau sa-si spele rufele si covoarele poate in conditii mult mai bune, vecinii spun ca cele doua au insistat sa plece, totusi, la Dunare. Ambele surori erau casatorite si aveau fiecare cate doi copii. Ajunse la locul fatidic, pe malul Dunarii, femeile au inceput sa-si inmoaie lucrurile in apa si sa le bata cu maiul. In zona respectiva, Dunarea are o albie al carei geografie de fund este foarte accidentata. Albia este formata din piatra de calcar, iar in cursul procesului de eroziune s-au format mai multe anafoare. Malul apei coboara brusc in jos, pornind de la o adancime de numai jumatate de metru langa mal, pentru ca, la numai un pas mai departe, adancimea sa creasca brusc la 10 metri. Cu toate ca Dunarea, in acest moment, are un nivel foarte scazut din cauza secetei, in zona respectiva, adancimile raman constante. La un moment dat, copilul Florin Covaciu a intrat in apa Dunarii, sa se scalde. Acesta stia sa inoate. Nimeni nu stie cum, dar la un moment dat, copilul a alunecat dincolo de pragul de piatra aflat la nici 3 metri de mal si de locul unde se balacea, acesta fiind tras in adancuri de un vartej. Cele doua femei, care spalau, se aflau la numai cativa metri de locul in care copilul a fost inghitit de apa. Cand a vazut ca s-a dus la fund si nu mai iesea la suprafata, mama lui Florin, Vasilica Covaciu, a sarit dupa acesta in apa. Cum nu stia sa inoate, aceasta a strigat dupa ajutor. Sora ei, Luminita Rizea, a incercat sa o salveze, dar si aceasta a fost trasa la fundul apei de un vartej. Pe malul apei, un cetatean martor a intamplarii, pe nume Ion Cojocaru, de loc din satul Viile, a sarit si el in salvarea celor doua femei si al copilului, acesta fiind un bun inotator. Din pacate, cele doua femei aflate deja la fundul apei si inca in viata l-au apucat de Ion de haine, tragandu-l si pe acesta la fund. Sesizand faptul ca era in pericol sa se inece si el, Ion Cojocaru s-a smuls din mainile femeilor, rupandu-si hainele de care fusese apucat si a iesit la suprafata.

Cautate cu ancorotul

Dupa tragedie, zeci de oameni s-au adunat pe malul Dunarii pentru a cauta cadavrele celor trei victime. Primarul localitatii Ion Corvin, sotii celor doua victime si multe alte persoane, au inceput cautarea in avalul Dunarii. Primarul a cerut ajutorul autoritatilor din Constanta. Aici, seful Protectiei Civile Constanta, Nicolae Coman, in loc sa se deplaseze la fata locului cum era si normal, a preferat sa ne spuna ca nici un scafandru nu ar fi riscat sa se scufunde in locul respectiv deoarece, spunea el, curentii erau puternici si puteau pune in pericol viata scafandrilor. Asa ca impacat cu acest gand, Nicolae Coman a preferat sa stea acasa. Uimiti de cele auzite de la Coman, si, in acelasi timp, cu gandul la cei de pe malul Dunarii, care cautau in disperare, am cerut lamuriri de la un specialist in scufundari. Cel mai in masura sa ne explice fenomenul a fost Dorel Onaca, care ne-a spus ca scafandri profesionisti pot actiona in orice conditii, contrazicand ferm afirmatiile lui Coman. Totodata, Onaca a trimis imediat o echipa de scafandri la locul tragediei, in vederea recuperarii cadavrelor celor inecati. Intre timp, am aflat ca trupul Vasilicai Covaciu a fost gasit de locuitori, folosind vechea metoda de cautare a inecatilor, cu ancorotul de metal. Autoritatile locale din zona Dunareni, Viile si Ion Corvin, au spus ca vor sugera celor de la Apele Romane sa ia urgent masura de a interzice accesul persoanelor care vin sa spele rufe in acea portiune a Dunarii, pentru ca pe viitor sa se evite astfel de tragedii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii