Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:50 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Plăcuţe pentru export Poliţia Română, semnal de alarmă în legătură cu maşinile cumpărate din Germania

ro

10 Jul, 2015 00:00 8742 Marime text
Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române, în cazul achiziţionării de autovehicule din Republica Federală Germania, destinate a circula pe drumurile publice din România, trebuie solicitate autorităţilor competente germane plăcuţe cu numere de înmatriculare de export. Mai precis, aceste plăcuţe au numere de înmatriculare cu caractere de culoare neagră, perioada de validitate fiind înscrisă în partea din dreapta, pe fond roşu. Foarte important, conducerea unui vehicul care nu are drept de circulaţie pe teritoriul statului român constituie infracţiunea de punerea în circulaţie sau conducerea unui autovehicul neînmatriculat.
 

IGPR mai arată că, potrivit legislaţiei rutiere române, proprietarii de vehicule sau deţinătorii mandataţi ai acestora sunt obligaţi să le înmatriculeze, înainte de a le pune în circulaţie, iar înmatricularea presupune parcurgerea unor operaţiuni, printre care şi cea referitoare la înscrierea în Registrul naţional al vehiculelor înmatriculate şi dobândirea dreptului de proprietate asupra unui vehicul de către proprietar, şi se efectuează în baza unor documente, printre care dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termenul de valabilitate a acesteia, cu excepţia autovehiculelor noi şi a asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de circulaţie, în termenul de valabilitate a acesteia.

România a cerut Comisiei Europene un punct de vedere

„La art. 35 lit. a) din Convenţia asupra circulaţiei rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 şi ratificată prin Decretul nr. 318/1980, se stipulează că, pentru a beneficia de dispoziţiile convenţiei, orice automobil în circulaţie internaţională trebuie să fie înmatriculat de o parte contractantă sau de una dintre subdiviziunile ei, iar conducătorul automobilului să posede un certificat de înmatriculare valabil eliberat pentru a dovedi această înmatriculare. Certificatele de înmatriculare eliberate de către statele membre pentru vehiculele supuse înmatriculării în temeiul legislaţiei interne trebuie să respecte condiţiile minimale impuse prin Directiva 1999/37/CE a Consiliului din 29.04.1999 privind documentele de înmatriculare pentru vehicule. România a cerut Comisiei Europene un punct de vedere referitor la admisibilitatea acestora în traficul internaţional. În urma analizării datelor existente, s-a stabilit faptul că autovehiculele cărora le-au fost atribuite plăcuţe cu numere de înmatriculare cu caractere de culoare neagră, în care perioada de validitate este înscrisă în partea din dreapta, pe fond galben, sau cele roşii (de garaj sau de dealer) sunt înmatriculate conform legislaţiei germane numai pentru teritoriul naţional, recunoaşterea acestora în traficul internaţional fiind posibilă prin acorduri încheiate de statul german în acest scop cu statele pe teritoriul cărora circulă aceste autovehicule“, se mai arată într-o informare a Poliţiei Române.

Condiţii noi

Mai mult decât atât, autorităţile competente germane au informat partea română că, începând cu data de 1 aprilie 2015, au decis completarea legislaţiei proprii prin introducerea unei noi prevederi referitoare la noile condiţii de atribuire a numerelor de înmatriculare pe termen scurt şi a noului tip de certificat de înmatriculare eliberat pentru acestea. Potrivit reglementărilor, nu s-a modificat regimul juridic al acestui tip de înmatriculare, menţinând valabilitatea numai pe teritoriul statului german, rămânând în vigoare prevederile ce reglementează modalitatea în care un vehicul poate fi condus definitiv în altă ţară, respectiv prin atribuirea unui număr de înmatriculare de export şi eliberarea unui certificat de admitere în circulaţie internaţională.

Plăcuţe cu numere de înmatriculare de export

„În lipsa unui acord încheiat de statul german cu România de recunoaştere a acestui tip de înmatriculare temporară, conducerea unui vehicul care nu are drept de circulaţie pe teritoriul statului român constituie infracţiune şi se pedepseşte conform prevederilor art. 334 alin. (4) din Codul penal - punerea în circulaţie sau conducerea unui autovehicul neînmatriculat. Pentru evitarea unor situaţii neplăcute în cazul achiziţionării de autovehicule din Republica Federală Germania, destinate a circula pe drumurile publice din România, trebuie solicitate autorităţilor competente germane plăcuţe cu numere de înmatriculare de export (plăcuţe cu numere de înmatriculare cu caractere de culoare neagră, în care perioada de validitate este înscrisă în partea din dreapta, pe fond roşu“, potrivit IGPR.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii