Poliţia din Constanţa îşi va reduce activitatea
Poliţia din Constanţa îşi va reduce activitateaPoliţiştii au ajuns la capătul răbdărilor! Reprezentanţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual spun că şefii inspectoratelor judeţene au comunicat ierarhic despre starea de tensiune care se acutizează în unităţile de poliţie, fără a se solidariza cu problemele personalului. Precum „fraţii lor de suferinţă“ din ţară, nici poliţiştii constănţeni nu vor declara grevă şi nici nu vor participa la această formă de protest, însă vor acţiona similar magistraţilor. Momentan, comisarul-şef Dumitru Catană, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa, spune că nu are niciun fel de informaţie cu privire la forma de protest adoptată de subalternii săi.
George Caraivan, şeful Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) - Biroul Teritorial Constanţa, spune că timp de o săptămână pe lună, munca poliţiştilor se va limita doar la activităţile pentru care instituţia a asigurat şi asigură, în mod continuu, logistica necesară desfăşurării activităţilor ( 75% salariu - 75% muncă). Mai mult decât atât, reprezentanţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual spun că protestul poliţiştilor se rezumă la respectarea „cât mai strictă a prevederilor legale, chiar dacă această rigoare ar putea micşora fluenţa unor activităţi sociale“. „În tot acest timp, poliţiştii nu vor munci suplimentar, peste programul normal de lucru, decât în situaţii excepţionale. Acţiunea poliţiştilor pe intervalul de o săptămână/lună, se încadrează în prevederile Constituţiei, în sensul corespondenţei dintre salarizarea afectată şi munca depusă“, mai spus oficialii SNPPC. Protestele sindicaliştilor, spun chiar ei, sunt o atitudine firească, civilizată şi mai ales proporţională, faţă de persistenţa unei erori legislative şi, în alt plan, faţă de lipsa de solidaritate a conducerii MAI cu personalul instituţiei, în necesitatea atingerii obiectivelor sociale pe care le are poliţia. Şeful Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual Constanţa continuă spunând că acest protest este numai începutul.
Cantitatea normală de muncă - 8 ore/zi, 5 zile/săptămână
„Vor exista situaţii în care poliţiştii vor refuza să mai dirijeze circulaţia. Dacă cineva va dori să facă o plângere, poate merge la sediul PDL de la Gară ori la sediul PSD, de pe strada Mircea cel Bătrân. Trebuie specificat faptul că poliţiştii nu sunt împotriva cetăţenilor şi nu fac acest protest din cauza lor, ci din vina celor aflaţi în Guvern“, a mai arătat George Caraivan. „Cantitatea normală de muncă (8 ore/zi, 5 zile/săptămână) pusă în relaţie cu reducerea drepturilor salariale se împarte în două secvenţe: 75% , obligatorie şi care este plătită sau recompensată prin altă formă şi 25%, obligatorie dar neplătită şi nerecompensată prin altă formă. Din perspectiva SNPPC, a doua secvenţă este una de muncă forţată şi, pe cale de consecinţă, ea transformă textul Legii nr. 118/2010 într-un document neconstituţional, pentru că instituie munca forţată, lucru care intră în contradicţie cu art. 42 alin.(1) din Constituţia României“, mai susţin reprezentanţii poliţiştilor din România. Comisarul-şef Dumitru Catană, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa conchide spunând că nu are niciun fel de informaţie cu privire la forma de protest mai sus precizată, mai ales că în această perioadă a făcut o serie de vizite la mai multe posturi de poliţie din judeţ, iar oamenii nu i-ar fi dat de înţeles că-şi vor diminua din activitate ca urmare a reducerilor salariale. Şi poliţiştii din cadrul Biroului Teritorial Constanţa al SNPPC - Poliţia de Frontieră sunt de acord cu poziţia adoptată de colegii de breaslă.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp