Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:21 06 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Politisii de la Transporturi, primii pe lista coruptilor in bilantul DGA

ro

29 Jan, 2009 03:19 1125 Marime text
Potrivit unui comunicat de presă, în anul 2008, Serviciul Teritorial Anticorupţie Constanţa a înregistrat 160 lucrări şi cauze penale, fiind cercetate 352 persoane, din care 296 din rândurile personalului Ministerului Administraţiei şi Internelor, 25 dintre ele  având funcţii de conducere, 232 din acestea fiind cercetate pentru fapte de corupţie.

Din cei 232 de angajaţi ai ministerului, ponderea o deţin cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, în număr de 182, urmaţi de colegii lor de la Poliţe, în număr de 37, 11  din cadrul Poliţiei de Frontieră şi doi din administraţia publică. Au fost înaintate Parchetului 143 lucrări şi dosare penale, 66 dintre acestea fiind din sesizarea proprie. Dintre persoanele cercetate, faţă de 24 s-a dispus începerea urmăririi penale şi 12 au fost învinuiţi, una cu funcţie de conducere şi 11 cu funcţie de execuţie fiind cadre MAI. Dintre persoanele învinuite, opt au fost sau sunt cercetate pentru fapte de corupţie. Totodată, au fost inculpate 13 persoane, şapte dintre acestea fiind cadre ale ministerului, din care cinci au fost inculpate pentru fapte de corupţie. Structurile din Parchet au început urmărirea penală în nouă dosare instrumentate ca urmare a sesizării STA Constanţa, şase fiind pentru fapte de corupţie.
S-a dispus reţinerea faţă de 12 persoane, dintre care şase cadre ale ministerului. Primul pe lista cazurilor de răsunet este, aşa cum era de aşteptat, cel al comisarului Claudiu Bucur, de la Poliţia Transporturi, arestat după ce a primit o şpagă de 15.000 de euro. Este amintită, totodată, reţeaua de poliţişti benzinari de la Transporturi, sens în care sunt menţionate activităţi specifice derulate în vederea identificării şi depistării grupului infracţional format din poliţişti şi lucrători CFR care sustrăgeau diverse cantităţi de combustibil din vagoanele de tren ce erau triate sau tranzitau Gara Constanţa. În cauză au fost reţinute 12 persoane, dosarul aflându-se în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Ioan Bucur, dat exemplu

Este amintit, de asemenea, cazul lui Luarenţiu Delicoti, poliţistul SPR care a favorizat activitatea unui grup de infractori, furnizându-le date exacte privind locurile echipajelor de poliţie din Constanţa. De asemenea, a pretins şi primit suma de 1.000 euro de la o persoană pentru a-i schimba acesteia buletinul de analiză a alcoolemiei. În perioada la care ne referim s-au înregistrat condamnări definitive şi irevocabile în patru dosare, iar în alte şase instanţele au pronunţat hotărâri pentru fapte de corupţie. Primul exemplu menţionat este cel al lui Ioan Bucur, fostul şef al Poliţiei Transporturi,
condamnat la un an de închisoare cu executare pentru luare de mită. În ceea ce priveşte activitatea de prevenire, ca o consecinţă a acesteia au fost înregistrate cinci situaţii în care lucrători MAI au denunţat situaţii în care ei sau colegi ai lor au fost implicaţi în comiterea unor fapte de corupţie. Spre exemplu, un subofiţer din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Constanţa, a refuzat mita oferită de un cetăţean, pentru a nu-i confisca marfa expusă la vânzare, întrucât nu avea documente de provenienţă. Un alt jandarm, de data aceasta ofiţer în cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa, a refuzat mita oferită de o persoană, pentru a nu-i confisca marfa expusă la vânzare, în condiţiile în care nu deţinea documente de provenienţă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii