Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:49 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poliţiştii de frontieră români au declarat „Misiune îndeplinită!“ Poveştile impresionante din aventura de pe navă (galerie foto)

ro

06 Apr, 2016 00:00 3331 Marime text


Poliţiştii de frontieră membri ai echipajului navei maritime „Ştefan cel Mare“ din dotarea Gărzii de Coastă s-au întors, ieri, acasă, după o misiune Frontex care s-a desfăşurat în Marea Mediterană timp de trei luni. În cadrul misiunilor desfăşurate, poliţiştii de frontieră români au salvat şi transportat 995 de migranţi care se aflau în pericol pe ambarcaţiuni de mici dimensiuni şi supraaglomerate, ce navigau în Marea Mediterană, şi care, ulterior, au fost predaţi autorităţilor italiene, pentru efectuarea formalităţilor specifice.
 
Poliţiştii s-au aflat, în perioada 27 decembrie 2015 - 5 aprilie, pe nava maritimă de supraveghere MAI 0201 „Ştefan cel Mare“ din dotarea Poliţiei de Frontieră Române, care a participat la Operaţiunea Comună „EPN TRITON 2016“, organizată de Agenţia Europeană FRONTEX (Agenţia Europeană pentru Managementul Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene), desfăşurată la frontierele maritime externe ale UE.
 
Nava Poliţiei de Frontieră Române a executat misiuni individuale de patrulare, cercetare, căutare şi salvare în Marea Mediterană, la frontiera maritimă din sudul Italiei, alături de forţele de poliţie şi de impunere a legii ale tuturor statelor membre UE participante la misiune.
 
S-au avut în vedere întreprinderea de măsuri comune pe linia controlului fluxurilor migraţioniste la frontierele maritime ale spaţiului comunitar, creşterea operativităţii schimbului de date şi informaţii între autorităţile de aplicare a legii din aceste ţări, precum şi un schimb eficient de experienţă între poliţiştii de frontieră europeni.
 
Poliţiştii de frontieră români au executat opt misiuni, cu un total de 71 de zile de patrulare, timp în care nava Gărzii de Coastă a parcurs 8.358 de mile marine. Pe durata misiunilor, echipajul navei a supravegheat şi monitorizat peste 1.803 mijloace navale de diferite dimensiuni care au tranzitat zona de patrulare, în scopul prevenirii migraţiei ilegale şi a altor infracţiuni de frontieră.
 

„A fost o misiune dificilă, dar cred că am câştigat foarte multă experienţă în aceste 100 de zile petrecute în largul Italiei. Am avut o groază de incidente, de evenimente, foarte multe persoane salvate, dar ne-am făcut şi treaba noastră poliţienească pentru care am fost trimişi acolo. Am prins şi furtuni de gradul şapte cu valuri de şapte - opt metri, ce ne-au pus la încercare nava, dar am fost fericiţi să constatăm, la sfârşit, că a fost o navă foarte puternică. Cel mai impresionant este când salvezi copii de până în trei luni, când îi iau membrii echipajului la bord, iar ei se uită efectiv în ochii lor cu nişte ochi nu de imigrant, ci de o persoană salvată de către un poliţist adevărat. Ultima dată am avut 381 de persoane, iar pe o parte dintre acestea le-am pus pe puntea principală şi am separat femeile şi copiii într-un compartiment. Au stat 48 de ore. A fost o misiune dificilă, pentru că au fost foarte mulţi, s-au plictisit, au fost şi mici bătăi între ei, dar am reuşit să rezolvăm problemele în scurt timp, să îi calmăm pe toţi. Bineînţeles că aceştia au fost trataţi cu pături, mâncare, apă, cu tot ceea ce este necesar pentru a putea sta în siguranţă. Majoritatea erau din Nigeria“, a declarat comandantul navei, comisar-şef Cătălin Paraschiv.


Emoţii intense, lacrimi de fericire

Familiile membrilor echipajului au fost prezenţi la Terminalul de pasageri din Portul Constanţa cu mult timp înainte să ajungă nava. Emoţionaţi, apropiaţii se uitau încontinuu la ceas, pentru că nerăbdarea atinsese deja cote maxime. De cum a început să se apropie nava, câţiva au izbucnit în lacrimi de fericire la gândul că în mai puţin de câteva minute îi vor putea strânge în braţe pe cei dragi. Momentele deveneau infinite, iar după ce s-a dat onorul şi poliţiştii au raportat „Misiune îndeplinită!“, iubitele, soţiile, prietenele, prietenii, mamele, taţii sau verişorii au dat năvală pe nava maritimă „Ştefan cel Mare“, pentru a-i îmbrăţişa pe cei dragi.
 

„Misiunea mea a fost să mă asigur că imigranţii sunt stabili din punct de vedere medical, să îi îmbarcăm la bord şi să stabilim ordinea. Au fost copii şi femei gravide. Este puţin marcant când vezi aşa ceva, dar asta este, trecem mai departe“, a precizat Luchian Alexandru Bogdan, membru al echipajului navei maritime „Ştefan cel Mare“.

 
Oana Buga, singura femeie poliţist de la bord, a spus că s-a simţit în siguranţă alături de poliţiştii de frontieră şi că nu i-a fost frică. Ea a povestit ce emoţii a trăit de fiecare dată când salvau o persoană.

„A fost o noutate faptul că am ieşit în mare pentru prima dată în viaţa mea. O experienţă deosebită! Colegii m-au asimilat ca fiind un om de-al lor şi m-am simţit integrată chiar din prima zi. Nu a fost o misiune uşoară! Rolul meu efectiv pe această navă a fost de a efectua controlul corporal al persoanelor de sex femeiesc. Am ajutat de asemenea şi la intervievarea preliminară a persoanelor de acest sex, pentru aflarea mai multor informaţii. Acestea plecau în primul rând din motive economice. Pe lângă asta, au fost şi probleme legate de război. Sunt ameninţaţi, sunt bătuţi, nu găsesc locuri de muncă, sunt folosiţi la muncă şi nu sunt plătiţi. A fost o surpriză şi pentru mine: curajul de a pleca la drum cu copii mici, unii chiar bebeluşi, în ambarcaţiuni precare. Nu am simţit niciun pericol. Echipajul a fost suficient de pregătit şi profesionist şi nu am simţit nicio secundă că ar putea să se întâmple ceva. M-a impresionat foarte mult curajul femeilor însărcinate de a se urca pe astfel de ambarcaţiuni şi de a-şi aduce copiii. M-a mai impresionat foarte mult şi faptul că, la un moment dat, când i-am lăsat într-un port, au început să aplaude. Când ne îndepărtam de ţărm, au început să aplaude şi ne mulţumeau foarte des pentru că le-am salvat viaţa“, a spus Oana Buga, de la PTF Henri Coandă din Bucureşti. 

 

În întâmpinarea agentului-şef adjunct George Mius au fost patru fete, mai exact soţia, cele două copile ale lor şi nepoţica. Micuţele nu se mai puteau despărţi de bărbatul pe care îl consideră un erou şi despre care nu ştiau mai nimic, doar că este plecat în Italia. Bucuria revederii a fost atât de intensă, încât nu s-au dezlipit nicio clipă unul de celălalt.
 

„Sunt cele două fete ale mele şi nepoţica. Am fost departe de familie şi acum avem cu toţii emoţii. A fost o misiune destul de lungă, grea, dar acum suntem bucuroşi că am venit acasă şi nu ne mai gândim la ce a fost în urmă. De mâine începe un nou capitol şi ne reluăm activitatea în ţara noastră. Sunt multe amintiri impresionante. Însă cea mai impresionantă, pentru mine, a fost marea de gradul şapte. Marea a fost primul nostru impediment, deşi suntem marinari de atâţia ani. Zi de zi a fost gradul şase, gradul şapte. Asta este! Este o situaţie dificilă atunci când sunt copii mici, de la câteva luni până la adolescenţi. Dar asta ne este meseria şi trebuie să trecem peste. Este impresionant“, a spus George Mius, agent-şef adjunct.

 
995 de persoane au fost salvate: 750 de bărbaţi, 90 de femei şi 155 de minori
 
Comandantul navei, comisar-şef Cătălin Paraschiv, a povestit, din punctul de comandă, cum s-a desfăşurat mai exact misiunea lor. „Noi identificam sursa respectivă, iar la nevoie, o şi abordăm, pentru a putea preveni migraţia ilegală. Ştiindu-ne prezenţi în zonă mereu, nu au încercat niciodată aceste nave sau pescadoare - pentru că erau foarte multe pescadoare egiptene - să transporte persoane, pentru că ştiau că, undeva, acolo, suntem noi, care supraveghem. Dar atunci când imigranţii, persoanele salvate, semnalau prin telefon satelit că au nevoie de ajutor, eram nevoiţi să mergem cu cea mai mare viteză către acel punct, pentru a-i salva“, a povestit Cătălin Paraschiv.
 
Bineînţeles că momentele de împlinire intercalate cu cele de tristeţe nu au ezitat să apară.
 

„995 de persoane au fost salvate, dintre care 750 de bărbaţi, 90 de femei şi 155 de minori. Această misiune a fost deosebită acum, pentru că aceste ambarcaţiuni erau gonflabile, faţă de 2013, când erau pescadoare din lemn. Chiar pe timpul unui transport, după cum ne-au declarat persoanele salvate, s-a iscat o ambuscadă pe acea ambarcaţiune, o panică, s-au călcat în picioare, iar o fată a fost prinsă cu faţa în jos. Aceasta a fost sufocată de benzina care a fost răsturnată dintr-un bidon, iar fata a murit şi sora acesteia era la bord. Abia după câteva minute, sora fetei şi-a dat seama că tânăra murise. Am urcat-o la bord şi am transportat-o în sac de cadavru până în port. Murise până să venim noi“, a mai spus Paraschiv.

 
Activitatea este o continuare a operaţiunilor de control la frontieră organizate de FRONTEX, în cadrul cărora Poliţia de Frontieră Română a avut o contribuţie semnificativă, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât şi din punctul de vedere al numărului, al profilurilor şi al profesionalismului experţilor detaşaţi, aprecierile venind atât din partea autorităţilor italiene, cât şi din partea Agenţiei FRONTEX, care a finanţat operaţiunea.

 
De asemenea, ca urmare a angajamentelor asumate de România de a pune umărul la efortul european de gestionare a fluxului de migranţi din Grecia, în perioada următoare, Poliţia de Frontieră Română va contribui cu resurse umane şi mijloace tehnice suplimentare în cadrul unui alt proiect coordonat de Agenţia FRONTEX, „Poseidon Rapid Intervention“ - Grecia.
 
În acest sens, în perioada imediat următoare, Poliţia de Frontieră Română va detaşa, în zona operaţională a misiunii FRONTEX din Grecia, 62 de poliţişti de frontieră, o navă maritimă, un autocar şi cinci autospeciale de patrulare, ţara noastră având cea mai consistentă ofertă de sprijin, după Franţa şi Germania.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii