Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:08 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Politistii tortionari

ro

06 Dec, 2004 00:00 1651 Marime text

Teroarea "organelor batause" bantuie locuitorii din comuna Ostrov

Un locuitor din comuna constanteana Ostrov sustine ca a fost batut cu bestialitate de trei politisti ai sectiei din localitate * Printre cei trei batausi se afla si seful de post Ionel Trandafir * Totul a inceput intr-unul din barurile localitatii unde, spun politistii, victima ar fi provocat un scandal * In urma bataii incasate de Eugen Caragea, acesta a necesitat patru zile de internare * Culmea este ca in timpul spitalizarii victima a fost amendata cu 10 milioane de lei pentru "deranjarea ordinii publice" #Victima a depus plangere penala impotriva celor trei politisti acuzandu-i de comportament abuziv, abuz in serviciu si fals intelectual * Agentii de politie reclamati de victima neaga toate acuzatiile, spunand ca au actionat legal la solicitarea patronului restaurantului si fara a folosi forta * Politia din Ostrov nu este la prima abatere de acest gen, in urma cu doi ani un ofiter de marina suferind acelasi tratament violent din partea agentilor locali de politie

Pe numele a trei politisti din cadrul sectiei de politie Ostrov din judetul Constanta, printre care se afla si seful de post, a fost facuta o plangere penala de catre un cetatean din localitate care i-a acuzat de folosirea violentei fizice impotriva sa precum si de comiterea altor fapte prevazute si pedepsite de Codul Penal.In urma cu aproximativ doua saptamani, mai precis in seara de 13 noiembrie 2004, Eugen Caragea, locuitor al comunei Ostrov, se afla in incinta barului apartinand societatii comerciale "Stefan" SRL din localitate. Conform declaratiei acestuia, la scurt timp de la intrarea lui in bar, si-au facut aparitia agentii de politie Ion Chelaru si George Moise care fara nici un fel de "introducere" sau explicatie a interventiei lor, l-au luat efectiv prin surprindere imobilizandu-l pe scaunul mesei pe care o ocupase. Caragea spune ca "fara ca eu sa-i pot vedea si fara a fi in vreun fel avertizat de cei doi politisti am fost strangulat de unul din acestia pe la spate, dupa care, rasucindu-mi-se mainile la spate am fost incatusat". Dupa aceea, omul a fost efectiv tarat afara din bar si dus la sediul politiei. Pe drum a fost lovit de catre cei doi politisti cu pumnii in zona abdominala si costala. Introdus fiind intr-unul din birourile sectiei de politie, agentii Ion Chelaru si George Moise l-au asezat pe un scaun si profitand de faptul ca acesta nu se putea apara din cauza ca era incatusat, i-au aplicat mai multe lovituri cu picioarele in zona abdomenului si toracelui.

Seful da lovitura de gratie

La scurt timp dupa ce fusese stalcit de bocancii celor doi agenti, Chelaru si Moise, si-a facut aparitia la "festinul batausilor" chiar seful de post, in persoana agentului principal Ionel Trandafir. Evenimentul sosirii acestuia a fost sarbatorit de ceilalti doi subordonati prin oferirea spre "incercare" a victimei de pe scaunul de tortura. Incantat de peisaj, Trandafir si-a intarit pozitia in fata subordonatilor dovedindu-si priceperea in aplicarea unor lovituri precise celui aflat in postura de "sac de box". Caragea tine minte ca sefului de post i-au fost rezervate spre lovire zonele fetei, in urma pumnilor primiti in gura victima pierzandu-si un dinte. In timp ce era batut, lui Caragea i se strigau in ureche de catre agentul Chelaru amenintari de genul ca-l "va impusca si ca va infunda puscaria". Dupa o ora de bataie, politistii i-au scos catusele si l-au alungat din postul de politie atragandu-i atentia ca "ar fi bine sa nu relateze nimanui ce s-a intamplat".Victima sustine ca dupa toate cele intamplate nu i s-a intocmit nici un proces verbal prin care sa se constate si sa se sanctioneze vreo eventuala contraventie comisa de acesta.Noaptea, la cateva ore dupa ce fusese batut, Caragea a inceput sa se simta rau, simtind dureri in zona toracica, iar hemoragia nazala produsa de pumnii sefului de post nu se mai oprea. Situatia a facut ca acesta sa apeleze la Serviciul de Ambulanta care l-a transportat initial la Spitalul Baneasa si mai apoi la Spitalul Municipal Medgidia, unde de altfel a si fost internat. In perioada 14-17 noiembrie 2004, Eugen Caragea a stat internat in spitalul din Medgidia cu diagnosticul "contuzie toracica", conform fisei de observatie medicala nr. 15637/3842. Cu o zi inainte de externarea din spital, sotia victimei, Adriana Caragea a primit acasa prin posta un proces verbal cu seria AT nr. 3634575, intocmit de agentul George Moise, prin care Eugen Caragea era sanctionat contraventional cu suma de zece milioane de lei pentru "deranjarea grava a ordinii si linistii publice". Bineinteles ca procesul verbal nu era semnat de victima, acest lucru fiind pus de catre politisti sub semnul refuzului contravenientului de a semna amenda. La data de 22 noiembrie 2004, Caragea a fost examinat medico-legal, constatandu-se ca prezinta leziuni de violenta produse prin lovire cu corp dur si comprimare digitala, necesitand opt-noua zile de ingrijiri medicale, conform certificatului medico-legal nr. 9072/T/26.11.2004.

"Nu s-a intamplat nimic"

Contactati de reporterii ZIUA de Constanta, politistii reclamati de Caragea au negat totul. Intr-o convorbire telefonica efectuata in cursul zilei de ieri, initial s-a stat de vorba cu seful de post Ionel Trandafir, care a declarat ca nu stie nimic de cazul Caragea si ca in ziua comiterii faptei nu se afla la Ostrov. La un al doilea apel telefonic a raspuns agentul George Moise. Acesta stia de persoana lui Caragea. Politistul Moise ne-a spus ca Eugen Caragea este cunoscut in Ostrov ca un individ scandalagiu si ca in repetate randuri a deranjat linistea si ordinea publica din localitate. In legatura cu faptele de violenta de care au fost acuzati de catre Caragea, Moise a declarat ca nu s-a intamplat nimic. A recunoscut ca in seara de 13 noiembrie au avut contact cu Caragea, prezenta politistilor in barul amintit fiind solicitata de patronul localului Marian Stefan. Acelasi Moise ne-a declarat ca in urma cu cateva luni Caragea ar mai fi fost sanctionat tot pentru deranjarea linistii si ordinii publice. Vizavi de bataia incasata de victima, explicatia a fost pe masura "nu s-a intamplat asa ceva, nu a fost lovit nici in bar, nici pe strada si nici in sediul politiei".In urma cu doi ani, tot la Ostrov, navigatorul Dorinel Ghitau a fost batut cu bestialitate de politistii de atunci ai comunei, fara nici un motiv intemeiat. La fel ca si Caragea, Dorinel Ghitau fusese sac de box pentru politistii comunei, in urma bataii acesta suportand mai multe zile de internare in spital. In urma anchetei demarate de procurori, vinovatii au fost pedepsiti, acestia fiind ori transferati in alte locuri, ori destituiti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii