Pompierii IGSU au lichidat 146 de incendii în doar 24 de ore
Pompierii IGSU au lichidat 146 de incendii în doar 24 de oreÎn ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 1.235 de solicitări pentru acordarea de prim ajutor calificat, în urma cărora echipajele SMURD au asistat medical 1.256 de persoane aflate în dificultate.
Potrivit IGSU, de asemenea, eforturile colegilor noștri au fost concentrate și pentru furnizarea răspunsului eficient în misiunile destinate protecției comunităților locale, echipajele operative acționând pentru gestionarea celor 219 de situații pentru căutarea, deblocarea, salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții, operațiuni de descarcerare, precum și alte situații de urgență.
„În perioada analizată, la nivel național, au fost transmise 12 mesaje de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT, cele mai multe dintre acestea privind prezența animalelor periculoase în județele: AB, BN, CV, HD, HR, NT, PH și VN.
Concomitent cu aceste tipuri de misiuni, operațiunile echipajelor de stingere au fost esențiale pentru localizarea și lichidarea celor 146 de incendii izbucnite la nivelul întregii țări. Din totalul acestora, aproximativ 80% din intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate, cum ar fi cele de miriști, vegetație uscată și deșeuri menajere, suprafața afectată însumând peste 500 ha.
! Având în vedere numărul mare de incendii înregistrate la arderi necontrolate din ultimele 24 de ore, reamintim faptul că:
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei“ - au mai precizat reprezentanții IGSU.
Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu victime, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.
Tot în perioada de referință, pompierii au continuat acțiunile desfășurate în sprijinul autorităților din zonele de graniță, astfel că, ieri, pentru gestionarea afluxului de persoane care au intrat pe teritoriul României, IGSU a angrenat 115 pompieri și 52 de mijloace tehnice.
Fiți prevăzători și respectați recomandările noastre!
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Citește și:
O anexă a unei gospodării și un autoturism, cuprinse de flăcări! Pompierii au intervenit înainte ca focul să se extindă la o locuință
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp