Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:12 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Portul Constanta va avea regim de port cu facilitati vamale

ro

23 Aug, 2003 00:00 2193 Marime text

Primul pas catre statutul de Port Liber a fost facut

Odata cu noul statut, fomalitatile vamale vor fi radical simplificate # Sistemul va facilita aparitia unor industrii in arealul portului * Pentru marfurile romanesti se vor efectua evidente operative mult simplificate * Vama va scuti de plata taxelor pentru drepturile de import pentru echipamentele si instalatiile utilizate exclusiv in port

Potrivit deciziei Directiei generale a Vamilor nr.1257/7 august 2003, de luni, la nivelul Portului Constanta se vor aplica masurile instituite prin Ordonanta de Guvern nr.131/31 august 2000 privind instituirea unor masuri pentru facilitarea exploatarilor portuare, aprobata si modificata prin Legea nr.99/5 martie 2002.Ieri, la sediul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, a avut loc ceremonia de inaugurare a noului statut de Port cu facilitati vamale. La ceremonie au participat directorul CNAPMC, Gheorghe Moldoveanu, directorul general al Directiei Generale a Vamilor, Tudor Tanasescu si Dan Pulbere de la Directia Regionala Vamala Constanta. De fata s-au aflat si multi reprezentanti ai agentilor economici din port.

Model occidental

Odata cu noul statut al Portului Constanta se realizeaza simplificarea formalitatilor vamale pentru marfurile care intra si ies din incinta portuara. Acest fapt va contribui la atragerea, prin Portul Constanta, a numeroase fluxuri de marfuri intre Europa si statele fostei Uniuni Sovietice. In acelasi timp, aplicarea noilor reglementari permite aparitia unor industrii in arealul portului, stimulate de facilitatile vamale acordate, dupa modelul porturilor libere din occident. In vederea aplicarii acestor masuri, s-au prevazut din timp multiple strategii de atragere a traficului maritim de marfuri. Exploatarea portului in regim de port cu facilitati vamale si fiscale asigura unele avantaje transportatorilor si operatorilor in ceea ce priveste regimul vamal al marfurilor straine care sosesc in port, dar care nu se introduc in tara. Pentru aceste gen de marfuri nu se depun declaratii vamale, iar pentru marfurile romanesti care se introduc in portul cu facilitati vamale si sunt destinate exportului, consumului sau utilizarii in astfel de porturi se intocmesc formalitati simplificate de evidenta operativa, stabilite de autoritatea vamala. Aceste masuri conduc la reducerea timpilor de stationare a navelor in port, diminueaza eforturile financiare facute de transportatori si operatori, au ca efect reducerea unor tarife, toate acestea conducand la atragerea fluxurilor de marfuri.

Amenajari speciale

Pentru trecerea Portului Constanta in regim de port cu facilitati vamale au fost necesare amenajari speciale in zonele periferice de delimitare ale platformei portuare, in vederea asigurarii unei supravegheri cat mai atente a imprejurimilor portului si a accesului in port. In acest scop, a fost realizat un gard cu o inaltime de 3 metri, pe o lungime de 15 kilometri, in paralel cu executia acestuia fiind realizat si un drum de supraveghere. Portile de acces au fost prevazute astfel incat sa poata fi asigurate necesitatile tuturor organelor de control care functioneaza in zona portului cat si amenajarea unor porti noi. Pentru inceput, de ieri au ramas deschise accesului doar portile 1,5 si 6, restul fiind inchise. Valoarea lucrarilor care vor fi executate in vederea crearii conditiilor de functionare a Portului Constanta in regim de Port cu facilitati vamale este estimata la aproximativ 3 milioane de euro.

Masuri in consecinta

Din punctul de vedere al Directiei Regionale a Vamilor Constanta, incepand cu 25 august, se vor aplica masurile in consecinta. Astfel, pentru marfurile straine, care se introduc in portul Constanta, in vederea depozitarii temporare sau a transbordarii, nu se vor mai intocmi formalitati vamale si nu va mai fi necesara constituirea de garantii aferente datoriei vamale. Pentru marfurile romanesti care se introduc in Portul Constanta in vederea exportului, utilizarii sau consumului se vor intocmi formalitati simplificate de evidenta operativa. Acestea vor consta in depunerea unui document utilizat atat la intrarea cat si la iesirea marfurilor in si din port. Pana in prezent, pentru marfurile straine care erau depozitate in Portul Constanta trebuia depusa o declaratie sumara si trebuiau instituite garantii aferente datoriei vamale, pe perioada limitata in timp stabilita de autoritatea vamala. De asemenea, operatorii portuari vor beneficia de scutire de la plata drepturilor de import pentru echipamente si instalatii destinate exclusiv utilizarii acestora in Port.Ca o simpla observatie sau coincidenta, ieri, in rada Portului Constanta, se aflau in asteptarea operatiunilor portuare nu mai putin de 25 de nave, numar record in ultimii ani, cand zilnic in rada nu se puteau numara mai mult de 9-10 vapoare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Elena 21 May, 2010 14:54 CE FACILITATI!!!!!!!!!???????????????? Au trecut 6 luni de cand am facut ultima vama acolo, si taxele si comisioanele sunt de vreo 5 ori mai multe ca anul trecut. Stau cu marfca in vama de 11 zile, si nu din vina mea( ba cica s-a schimbat vamesul si nu stiu ce scanare suplimantara trebuie facuta; daca anul trecut am platit in vama toate taxele 900 Ron, azi a trebuit sa platesc vreo 3500 Ron) ca sa nu mai zic ca au niste denumiri aceste taxe de te ia durerea de cap; mi-e scarba de aceasta vama, si va fi ultima oara cand voi face aici vama; le urez vamesilor si comisionarilor vamali din constanta sud agigea " tot binele din lume".