Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:01 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Posta Romana isi bate joc de clienti

ro

08 Jan, 2004 00:00 2504 Marime text

Oricine poate afla informatii despre coletul dumneavoastra, caci confidentialitatea e numai pe hartie

Serviciile oferite de Compania Nationala Posta Romana nu s-au schimbat prea mult dupa 1990 * Purtatorul de cuvant al Directiei Regionale de Posta Constanta, Mihaela Burlacu, recunoaste ca cetatenii nu sunt informati eficient in legatura cu serviciile institutiei, dar pune acest lucru pe seama lipsei banilor * Reporterii nostri au verificat serviciile postei, solicitand doua colete de la Timisoara * Astfel am putut constata ca angajatii postei nu respecta confidentialitatea primirii coletului, ca ofera informatii total eronate si ca un colet trimis prin prioripost ajunge "in 24 de ore din orice colt al tarii" numai pe hartie

La 13 ani de economie de piata, mai multe servicii oferite de societati administrate de stat continua sa lase mult de dorit. Ba chiar am putea spune ca ele nu s-au schimbat prea mult fata de modul in care functionau in epoca comunista. Or, se cunoaste faptul ca unul dintre indiciile unei societati cu adevarat democratice este calitatea serviciilor la care au acces cetatenii. Cotidianul nostru a atras atentia intr-un articol publicat in urma cu doua luni asupra modului total anacronic in care functioneaza serviciul de coletarie al SNCFR. In articolul respectiv era vorba despre un constantean caruia o ruda din Medias i-a trimis un pachet cu mai multe sticle de palinca traditionala. Dupa ce a ridicat coletul de la gara, omul a constatat cu surpriza ca in sticle nu era nicidecum bautura pe care o astepta, ci apa de la robinet. Mergand pe firul povestii, noi am aflat ca astfel de abuzuri se pot intampla oricand, caci serviciul de coletarie al SNCFR nu are nici un sistem de sigilare a coletelor, astfel incat orice angajat care le manipuleaza poate sa sustraga sau sa inlocuiasca continutul.

Vorbe goale

Reporterii cotidianului ZIUA de Constanta au verificat calitatea serviciilor oferite de Societatea Nationala Posta Romana. Mai intai, am incercat sa ne informam, prin metodele clasice, care sunt variantele pentru expedierea unui colet, in functie de pret si durata. Informatiile pe care le-am aflat au fost contradictorii, diferite de la un oficiu la altul, de la un angajat la altul. In functie de aceste variabile, apareau servicii in plus sau dispareau altele, iar durata era diferita. A trebuit sa luam legatura cu purtatorul de cuvant al Directiei Regionale de Posta Constanta, Mihaela Burlacu, pentru a primi, in sfarsit, informatii corecte despre expedierea unui banal colet. Astfel, cetatenii obisnuiti, care nu au privilegiul de a se informa direct de la purtatorul de cuvant, ar trebui sa stie ca au la dispozitie urmatoarele variante: coletarie traditionala, coletarie anuntata, post-restant si prioripost, ultima fiind si cea mai rapida - "prin prioripost, coletul ajunge in 24 de ore, din orice colt al tarii", ne-a declarat Mihaela Burlacu. Cat despre posibilitatea cetatenilor de a se informa in legatura cu serviciile oferite de Posta Romana, purtatorul de cuvant este de parere ca cetatenii trebuie sa urmareasca prin oras masinile de posta, sa citeasca pe caroseria lor adresa de Internet, pe care apoi sa o acceseze. Simplu, nu?! "Stiti, facem si noi ce ne permite bugetul. Avem bani putini pentru promovare", s-a scuzat Mihaela Burlacu.

Posta, corigenta la toate capitolele

Neregulile si calitatea precara a serviciilor postei merg dincolo de aceste explicatii. Pentru a le verifica, am solicitat unei cunostinte sa ne trimita un colet de la Timisoara. Acesta a fost expediat pe 27 noiembrie 2003, prin serviciul post-restant, catre Oficiul nr. 1 Constanta. Intamplarea a facut ca dupa cele doua zile de week-end, 29 si 30 noiembrie, sa urmeze inca o zi libera, 1 decembrie. Pentru a vedea daca e respectat principiul confidentialitatii - nici o alta persoana in afara destinatarului, care trebuie sa se prezinte cu buletinul de identitate sau pasaportul, nu poate afla informatii despre expedierea si sosirea unui colet - pe 28 noiembrie am incercat sa obtinem informatii de la Oficiul nr. 1, prin telefon. Ni s-a spus ca informatiile despre colet sunt confidentiale si am fost invitati la sediul Oficiului nr. 1. Stiind ca timp de trei zile nu se va lucra, angajatele oficiului ne-au sugerat ca in acest timp putem sa incercam sa ridicam coletul direct de la oficiul post-restant din gara. La gara, nimeni nu auzise de confidentialitate. Am cerut relatii prin telefon in fiecare zi despre coletul pe care urma sa il primim, fara ca vreunul dintre angajati sa isi puna problema ca am putea sa ne dam o identitate falsa. Dupa cateva zile, am aflat ca tot travaliul nostru - mai multe apeluri telefonice in fiecare zi - a fost in zadar. "Oricum nu ati fi putut sa ridicati coletul de la noi. Persoana de la Oficiul 1 care v-a spus acest lucru v-a dezinformat. V-a pus degeaba pe drumuri", ne-a spus unul dintre angajatii biroului coletariei din gara. Dupa ce am primit intr-un final coletul, am mai solicitat un pachet, de data aceasta prin serviciul prioripost. Expeditorul, tot din Timisoara. Asa cum ne asteptam, a durat doua zile, si nu 24 de ore, asa cum ne declarase purtatorul de cuvant al Postei Romane. "Nu are cum sa ajunga in 24 de ore. Cine v-a spus v-a mintit", ne-a declarat una dintre operatoarele Oficiului nr. 1. Cu alte cuvinte, pana la aparitia unor companii care sa ofere servicii concurente, probabil ca cel mai sigur ar fi sa transportam personal coletul la destinatie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii