Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:36 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poveste înfiorătoare în oraşul Ovidiu Bebeluş găsit mort în zăpadă, lângă gardul şcolii. A fost abandonat de propria mamă

ro

23 Sep, 2016 00:00 3734 Marime text
Cotidianul ZIUA de Constanţa vă prezintă o poveste înfiorătoare din oraşul Ovidiu, judeţul Constanţa, unde o femeie a fost trimisă în judecată pentru că şi-ar fi omorât propriul copil nou-născut. Totul s-a întâmplat în incinta Grupului Social Nazarcea, la mică distanţă de locuinţa familiei sale. Femeia, aflată într-o tulburare pricinuită de naştere, şi-a abandonat micuţul în zăpadă, imediat după naştere, la aproximativ 300 de metri de locul naşterii, cu consecinţa survenirii decesului prin hipotermie.
 
Se pare că femeia a născut pe stradă, neasistată, un băieţel, pe care l-a abandonat lângă gardul Şcolii Generale Grup Social Nazarcea. Organele de urmărire penală au fost sesizate după aproximativ două ore, de conducerea şcolii, care a spus că lângă gard este cadavrul unui nou-născut. Ajunşi la faţa locului, autorităţile au observat că pe cap, trunchi sau membre băieţelul nu prezenta urme vizibile de violenţă.
 
Verificările au fost extinse şi oamenii legii au descoperit la aproximativ 300 de metri de cadavrul micuţului o pată mare de sânge şi alte pete mici pe tot traseul, astfel că s-a formulat ipoteza că, cel mai probabil, în acel loc fusese născut fătul, apoi abandonat lângă gardul şcolii, fără a-i fi acordate îngrijirile necesare supravieţuirii.

„Nou-născutul ar fi putut supravieţui“

Potrivit raportului medico-legal de necropsie, s-a concluzionat că „moartea nou-născutului prematur (cca. şapte luni de gestaţie) de sex masculin a fost violentă şi a survenit la scurt timp după naştere şi s-a datorit insuficienţei cardio-respiratorii acute prin hipotermie“.
 
S-a menţionat că „naşterea a putut fi autoasistată, prezentaţia fiind craniană“, şi că „la cadavru nu s-au constatat leziuni de violenţă“. Medicul legist şi-a exprimat opinia că „nou-născutul ar fi putut supravieţui în condiţiile acordării îngrijirilor medicale adecvate (factori de risc: prematuritate, aspirat pulmonar de lichid amniotic)“.

Micuţul omorât nu a fost primul copil născut

După depistarea femeii, aceasta a fost examinată medical şi medico-legal. S-a constatat că nu prezenta leziuni de violenţă, examenele clinice efectuate evidenţiind stare de lehuzie recentă după naştere neasistată, pe cale naturală, aşa încât a şi fost internată în secţia de lăuze a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, imediat după examinare.
 
Cu aceeaşi ocazie, după examinarea medico-legală, deşi, din cauza stării psiho-fizice, femeia nu a putut da o declaraţie completă şi detaliată, a recunoscut însă că ea a născut şi abandonat fătul găsit decedat lângă şcoală.
 
După externare, femeia a fost audiată de procuror, ocazie cu care şi-a menţinut poziţia de recunoaştere a faptei şi a declarat că, într-adevăr, a născut în dimineaţa respectivă şi a abandonat copilul în zăpadă. A mai menţionat că a născut până în prezent de patru ori, rămânând însărcinată cu patru bărbaţi diferiţi, că nu a fost niciodată căsătorită, ci că a trăit în concubinaj de-a lungul timpului cu patru bărbaţi diferiţi. Dintre cei patru copii născuţi, pe cel mai mare l-a păstrat să locuiască împreună cu ea, mama, tatăl şi cei doi fraţi ai săi, iar pe ceilalţi doi copii i-a dat spre adopţie încă de la naştere, din spital.
 
Femeia a explicat că pe primul copil l-a născut la dispensar şi pe următorii doi în spital, însă că niciodată nu a fost în evidenţa vreunui medic ca însărcinată şi nici nu a fost la vreun consult ginecologic, din lipsa resurselor financiare. Femeia a declarat că la fel a procedat şi cu al patrulea copil, adică victima ucisă, în sensul că nu a fost luată în evidenţa niciunui medic, iar rudelor nu le-a spus nimic despre sarcină.

Declaraţia cutremurătoare a femeii

Femeia a spus în faţa instanţei că în jurul orei 6.00 a plecat de acasă, din locuinţa părintească, situată în Grupul Social Nazarcea, pentru a merge la sora sa, în oraşul Ovidiu, iar că în timp ce se îndrepta spre şoseaua unde este staţia de autobuz, în apropierea şcolii, a început să o doară burta, aşa că s-a oprit, s-a dezbrăcat şi s-a aşezat pe vine, gândindu-se că îşi va satisface nevoile fiziologice şi că pur şi simplu ar fi născut exact atunci când se apleca.
 
Ar fi stat câteva minute, apoi s-a îmbrăcat la loc, fără ca în tot acest timp să fi auzit ca nou-născutul să plângă sau să-l vadă că se mişcă. A susţinut că nu i-a rupt cordonul ombilical şi că nici măcar nu l-a atins, ci că l-ar fi lăsat acolo jos în zăpadă, deşi la găsire fătul avea cordonul ombilical rupt. Nu a putut explica motivul gestului său, însă a precizat că l-a lăsat pe copil în zăpadă şi a plecat pe alee înapoi spre casă. După câteva sute de metri i s-ar fi făcut rău, luând-o cu ameţeală şi transpiraţie, aşa că s-a întins la sol şi a început să mănânce zăpadă. În locul respectiv a simţit că sângera prin fusta-pantalon şi cealaltă pereche de pantaloni tricotaţi în care era îmbrăcată. Inculpata nu a putut menţiona cât timp a stat în acel loc, dar la un moment dat s-a ridicat şi, ameţită fiind, a reuşit să ajungă acasă, unde s-a culcat.

 
După-amiază, când s-a trezit, a aflat de la vecini că fusese găsit nou-născutul său mort lângă gardul şcolii, dar nu a spus nimănui că ea îl născuse şi că l-a lăsat acolo, fără a putea să explice la audiere de ce nu a spus nimănui şi de ce nu s-a prezentat la poliţie ca să spună ceea ce făcuse.
 
A mai declarat că a doua zi dimineaţă a plecat în oraşul Ovidiu, la sora sa, dar nici surorii nu i-a spus nimic despre ceea ce făcuse. Femeia şi-a exprimat regretele pentru săvârşirea faptei împotriva nou-născutului, nu a putut explica raţional acţiunea împotriva acestuia, însă a susţinut că nu luase hotărârea de a-şi ucide copilul în perioada în care era gravidă, ci că avea de gând să-l crească, aşa cum l-a crescut şi pe primul fiu.
 
Sora inculpatei a declarat că nu a cunoscut nimic despre sarcina surorii sale, spunând că femeia este o fire interiorizată şi că de regulă nu se destăinuie nimănui. Martora nu cunoştea nici împrejurarea că sora sa ar fi născut anterior alţi doi copii, pe care i-a dat spre adopţie.

Ce s-a concluzionat în raportul de expertiză psihiatrică

Prin raportul de expertiză psihiatrică s-a concluzionat că femeia examinată în condiţii de internare în Secţia de Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa nu prezenta tulburări psihice, Comisia de expertiză apreciind că atât la examinare, cât şi la data săvârşirii faptei şi în raport cu aceasta discernământul său este şi a fost păstrat. Cu toate acestea, în considerentele raportului de expertiză psihiatrică s-a consemnat că femeia suferea de labilitate psiho-emoțională, având diagnosticul de întârziere mintală uşoară (QI=65), cu disfuncţie cognitivă uşoară şi tulburare depresivă pulsională cu elemente atipice.
 
Femeia a fost condamnată în anul 2013 la pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de trei ani.
 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii