Povestea mitei de la Bacalaureatul din Năvodari Banii strânşi „au fost introduşi într-un pachet de şerveţele nazale“
Povestea mitei de la Bacalaureatul din Năvodari: Banii strânşi „au fost introduşi într-un pachet de şerveţeleÎn luna septembrie a acestui an, Anişoara Traşcă şi Georgiana Ramona Ţonea au fost achitate definitiv în dosarul în care erau judecate pentru dare de mită.
ZIUA de Constanţa vă prezintă motivarea judecătorilor din dosarul mai sus precizat.
Potrivit procesului-verbal de sesizare din oficiu din 2 iulie 2013, la acea dată, P.C., redactor-şef la un post de televiziune din Constanţa, a apelat linia TelVerde Anticorupţie, ocazie cu care a relatat faptul că unei cunoştinţe, T.V., candidat la examenul de Bacalaureat la un liceu din Năvodari, i-a fost pretinsă o sumă pentru a fi oferită profesorilor supraveghetori în scopul de a le permite să comunice între ei şi să copieze pe timpul susţinerii examenului, menţionând totodată datele de identificare şi de contact ale cunoştinţei respective.
Din declaraţiile martorului T.V., a reieşit faptul că, în data de 1 iulie 2013, cu ocazia susţinerii probei scrise la Limba şi literatura română, numitului T.V. i-a fost pretinsă suma de 50 de lei de către o elevă participantă la examen, care a susţinut că o cunoaşte pe una dintre cele două profesoare supraveghetoare şi că îi va oferi suma strânsă de la fiecare candidat pentru a le permite să comunice între ei şi să se inspire din diferite surse, astfel încât să se poată întocmi o lucrare de examen care să obţină notă de promovare.
T.V. susţine că i-a dat toţi banii pe care îi avea la el, 30 de lei, observând totodată că banii strânşi „au fost introduşi într-un pachet de şerveţele nazale. Până la începerea propriu-zisă a examenului, aceeaşi candidată a solicitat să meargă la toaletă, având asupra ei pachetul respectiv de şerveţele, fiind însoţită de una dintre profesoarele examinatoare. După aproximativ câteva minute, profesoara supraveghetoare a revenit în sala de examen, având însa asupra ei pachetul de şerveţele respectiv. Imediat după, a revenit în sala şi candidata“.
„Candidaţii au fost lăsaţi să discute între ei“
Pe timpul examenului, „candidaţii au fost lăsaţi să discute între ei şi chiar să se inspire unii de la alţii, făcând schimb de lucrări şi copiind din diferite surse“.
Astfel, la data de 3 iulie 2013, cu ocazia susţinerii probei scrise la Matematică, în baza unei ordonanţe a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, s-a procedat la instalarea de tehnică specială de înregistrare audio-video, respectiv a unui DVR cu microcameră sub formă de breloc disimulat în articolele de îmbrăcăminte purtate de T.V.
Câte „50 de lei pentru a promova proba la Matematică“
Potrivit aspectelor consemnate în procesul-verbal, „la ieşirea din examen, T.V. a relatat lucrătorului de poliţie judiciară faptul că au fost convocaţi de o elevă mai în vârstă, care le-a pretins suma de câte 50 de lei pentru a strânge un fond suficient să convingă profesorii supraveghetori să le permită să se inspire din materiale didactice şi să discute între ei pentru a promova proba la Matematică. A mai relatat faptul că banii au fost colectaţi de două eleve, respectiv Anişoara Traşcă şi Georgiana Ramona Ţonea“.
Potrivit declaraţiei inculpatei Anişoara Traşcă, „cu ocazia desfăşurării probei scrise la Matematică, înainte de începerea probei, aceasta a discutat, pe hol, cu ceilalţi candidaţi în legătură cu strângerea unei sume de bani, iar aceştia au fost de acord, contribuind cu sume cuprinse între 20 şi 50 de lei, fără să-şi amintească numele acestora şi contribuţia fiecăruia“.
Anişoara Traşcă ar fi abordat-o pe una dintre profesoare
De asemenea, Anişoara Traşcă a arătat că „a abordat-o pe una dintre cele două profesoare supraveghetoare, pe care a întrebat-o dacă ar fi de acord să primească o «mică atenţie» din partea candidaţilor, însă aceasta a refuzat ferm“.
Din declaraţia Georgianei Ramona Ţonea a reieşit faptul că „la toate cele trei probe scrise ale examenului de Bacalaureat 2013, sesiunea din luna iulie, s-a aflat în aceeaşi sală cu Anişoara Traşcă, care a abordat-o atât pe ea, cât şi pe ceilalţi candidaţi înainte de începerea probelor, ocazie cu care le solicita fiecăruia suma de 50 de lei, bani care să fie oferiţi de aceasta profesorilor supraveghetori în scopul de a-i lăsa să comunice şi să copieze în timpul examenului“.
Banii ar fi fost strânşi înainte de începerea probelor
Banii ar fi fost strânşi înainte de începerea probelor pe holul din dreptul sălii de examen, „însă Anişoara Traşcă nu le-a precizat cum urmează să le înmâneze suma de bani strânsă. A mai declarat că atât ea, cât şi majoritatea celorlalţi candidaţi au fost de acord să dea şi chiar au dat suma de 50 de lei, însă nu cunoaşte şi dacă banii au ajuns la profesorii supraveghetori“.
Din declaraţia numitului T.B. a reieşit faptul că, „în data de 3.07.2013, cu ocazia susţinerii probei scrise la Matematică, în timp ce se afla pe holul din dreptul sălii de examen şi înainte de începerea probei, a fost chemat de către o candidată, identificată în persoana numitei T.A.C., iar lângă aceasta se mai aflau încă 3-4 candidaţi, precum şi inculpata Anişoara Traşcă“.
După ieşirea din examen, „la aproximativ 30 de minute, Anişoara Traşcă i-a înapoiat cei 40 de lei daţi înainte de începerea examenului, motivându-i că profesoarele nu au fost de acord să primească suma de bani“.
Georgiana Ramona Ţonea ar fi strâns bani pentru a-i oferi profesorilor supraveghetori
Referitor la Georgiana Ramona Ţonea, Tribunalul „reţine faptul că, în data de 5.07.2013, cu ocazia susţinerii celei de-a treia probe scrise de Bacalaureat, la Biologie, înainte de începerea acesteia, în timp ce se afla pe hol cu restul candidaţilor repartizaţi la sala nr. 30, aceasta a strâns sume de bani pentru a-i oferi profesorilor supraveghetori, în scopul de a-i lăsa să comunice fără a-i elimina din examen“.
Banii i-ar fi ţinut asupra sa, iar înainte de a începe examenul, Georgiana Ramona Ţonea ar fi abordat-o pe profesoara supraveghetoare R.C., „oferindu-i cu această ocazie suma de bani în scopul arătat mai sus“.
Din cele declarate atât de Georgiana Ramona Ţonea, cât şi de profesoara R.C., aceasta din urmă a refuzat primirea banilor respectivi.
Fapta a adus o atingere minimă valorii ocrotite de lege
Evaluând gradul de pericol social concret al faptei efectiv săvârşite de către inculpate, s-a constatat că aceasta a adus o atingere minimă valorii ocrotite de lege, iar prin conţinutul ei concret, este lipsită în mod vădit de importanţă.
„Această concluzie decurge din modul şi mijloacele de comitere a faptei, respectiv modul simplist în care s-a încercat coruperea profesorilor supraveghetori, cuantumul redus al sumelor strânse pentru a fi oferite profesorilor supraveghetori, scopul urmărit - obţinerea unei lejerităţi în supraveghere de către profesori, faptul că oferirea de bani nu a fost urmată de acceptarea sumelor de către profesori, neproducându-se rezultatul urmărit, amploarea rezultatului infracţiunii fiind întotdeauna relevantă pentru gradul de pericol social al infracţiunii“.
Totodată, instanţa a ţinut cont şi de aspectele referitoare la persoana inculpatelor, evidenţiind că acestea nu au mai fost implicate anterior în fapte penale, astfel cum rezultă din fişele de cazier judiciar, au avut o atitudine sinceră în faţa organelor judiciare, recunoscând faptele reţinute în sarcina lor, contribuind la soluţionarea cauzei şi la aflarea adevărului, asumându-şi consecinţele faptelor lor şi dând dovadă că procesul penal a avut un efect educativ asupra acestora.
Astfel, Anişoara Traşcă şi Georgiana Ramona Ţonea au fost achitate şi au primit o amendă administrativă în cuantum de câte 1.000 de lei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp