Poveştile impresionante din spatele hainei militare „Rechinii Albi“ şi-au luat rămas bun de la cei dragi, în Piaţa Ovidiu (galerie foto + video)
Poveştile impresionante din spatele hainei militare: „Rechinii Albi“ şi-au luat rămas bun de la cei dragi,
26 Jul, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
5774
Marime text
În Piaţa Ovidiu, ieri, a răsunat din gurile a peste 420 de militari, Imnul României. Emoţiile au pus stăpânire pe întreaga Constanţa. Acest lucru s-a petrecut în cadrul ceremoniei de plecare în Afganistan a militarilor Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei „Rechinii Albi“. După patru luni de pregătire intensă, militarii sunt gata să acţioneze în cadrul misiunii NATO „Resolute Support“, pentru asigurarea protecţiei forţei bazei militare din Kandahar şi pentru consilierea forţelor de securitate afgane.
„În anul 2016 şi respective, 2017, începând cu 2 august, Batalionul românesc de Infanterie Protecţia Forţei (n.r. - BIPF) se dislocă în Afganistan, pentru o perioadă de şase luni, în vederea participării la misiunea NATO/Resolute Support. BIPF execută misiuni specifice de asigurare a protecţiei forţei în zona de apărare terestră apropiată a bazei militare Kandahar, în perioada august 2016 - martie 2017, în scopul sprijinirii Comandamentului de Sud pentru Instruire, Asistenţă şi Consiliere a Forţelor Naţionale de Securitate Afgane. Efectivele şi echipamentele batalionului se vor disloca în Teatru de Operaţii Afganistan, succesiv, în luna august, conform Planului de zbor aprobat. Suntem siguri că misiunea voastră în Afganistan va fi un succes, rezultatele obţinute în cadrul programului de pregătire şi de evaluare a capacităţii operaţionale recent încheiate, demonstrând din plin acest lucru. Pentru aceasta vă asigur de întreg sprijin. Să reprezentanţi cu cinste, demnitate şi onoare tradiţiile prestigioasei dumneavoastră unităţi şi ale Armatei Române. Vă doresc misiune uşoară şi să vă întoarceţi cu toţii acasă sănătoşi la familii şi cei dragi. Aşa să ne ajute Dumnezeu!“, a precizat reprezentantul Comandamentului Forţelor Întrunite din cadrul Statului Major General, colonel Aurel Godeanu.
La ceremonia de plecare în misiune au fost prezente familiile militarilor, înalţi demnitari, dar și Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a ţinut o slujbă de binecuvântare a misiunii ostaşilor români. Prezenţi, de asemenea, la ceremonie, sunt şi primarul Decebal Făgădău, prefectul Adrian Nicolaescu, preşedintele CJC Marius Horia Ţuţuianu, dar şi cei doi vicepreşedinţi ai CJC, Claudiu Palaz şi Daniel Learciu.
„V-am îmbrăcat acum în Harul Preasfântului Duh şi i-am chemat pe Sfinţii Îngeri Păzitori ai dumneavoastră să vă însoţească în misiunea dumneavoastră. Să faceţi ceea ce vă cere ţara şi să simţiţi purtarea de grijă a Bisericii şi să vă întoarceţi cu bine, cu sănătate, cu misiunea împlinită!“, a spus Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Cei 420 de militari au defilat în Piaţa Ovidiu
În aplauzele mulţimii, petrecuţi de prieteni, familie şi apropiaţi, cei 420 de militari au defilat în Piaţa Ovidiu, în faţa tuturor celor prezenţi. În sufletele tuturor se află gândul că vor purta cu mândrie drapelul României pe meleagurile străine, dar şi speranţa că se vor întoarce cu bine acasă.„Am participat astăzi la ceremonia de plecare în teatru a militarilor Batalionului 341 Infanterie. Este o nouă provocare pentru fiecare dintre ei. Este, de asemenea, un motiv pentru conducerea Ministerului Apărării Naţionale şi pentru conducerea Statului Major General să ne exprimăm încrederea în tot ceea ce înseamnă profesionalismul şi nivelul de competenţă al militarilor români. De-a lungul timpului, aceşti militari şi-au desfăşurat şi şi-au îndeplinit misiuni în toate teatrele de operaţii în care Armata Română a fost angajată. Au desfăşurat o serie întreagă de elemente de pregătiri şi instruire specifică. Am convingerea că la nivelul Statului Major al unităţii s-au desfăşurat toate activităţile pregătitoare în ceea ce priveşte partea de organizare şi pregătire a elementelor de competenţă şi specificitate conform ultimelor date şi informaţii din teatrele de operaţii. Le doresc să fie atenţi la toate detaliile, pentru că de cele mai multe ori micile detalii fac diferenţa“, a precizat şeful Statului Major General, general Nicolae Ionel Ciucă.
Din punct de vedere al tehnicii şi echipamentului, militarii beneficiază de sprijinul partenerului lor strategic SUA, care au asigurat maşini de luptă de tip MRAP, care au un grad ridicat de protecţie. Ofiţerii sunt plătiţi cu 90 de euro pe zi, iar subofiţerii cu 80 de euro pe zi.
„Din cei 420, până în 25% dintre militari nu au mai participat, nu au experienţă în Teatrul de Operaţii din Afganistan. Ceilalţi militari care fac parte din detaşamentul forţei au experienţă pe teatrele de operaţii din Afganistan, din Balcanii de Vest. Ţinând cont de contextul actual al securităţii din Afganistan, misiunile sunt dificile, necesită atenţie, necesită pregătire înainte de plecarea în fiecare misiune, atenţie sporită la detalii, dar ne-am pregătit pentru a executa aceste misiuni. Consider că putem executa tot spectrul de misiuni care ne vor fi solicitate în teatrul de operaţii din Afganistan fără probleme. Ne-am pregătit în decursul ultimelor patru luni şi am executat pregătiri privind tacticile şi procedurile de operare specifice teatrului de operaţii din Afganistan“, a explicat comandantul Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei „Rechinii Albi“, locotenent colonel Liviu Necula.
Cerere extraordinară în căsătorie
Înainte de începerea ceremoniei, un militar a cerut-o în căsătorie pe iubita lui, iar aceasta a spus „DA“.„Am cerut-o acum de soţie, în această dimineaţă. Am aşteptat până acum pentru că aşa este frumos, un element surpriză. Era o ocazie bună la ceremonial să îi fac o surpriză iubitei să o cer de soţie. A reacţionat bine, a acceptat. Suntem împreună de cinci luni. Ea este civil şi suntem din Braşov. Acolo ne-am cunoscut şi acolo locuim. Nunta va fi la anul, încă nu e stabilită data exactă“, a declarat proaspătul logodit, plutonierul Petru Ciprian Doboş, de 39 de ani.
Tânăra logodnică a fost cuprinsă de emoţii, însă bucuria nu este deplină întrucât gândul ei este ca iubitul să se întoarcă sănătos acasă.
„Nu am avut timp nici să reacţionez, nici să îmi pun emoţiile în nicio direcţie. Îmi doresc doar să se întoarcă acasă cu bine. Mi-a nimerit şi mărimea la inel, deci, după cinci luni mă ştie bine. S-a organizat foarte bine. Ne ştim de o vreme, eram amici, dar de cinci luni suntem împreună“, a spus logodnica plutonierului, Tatiana Tudor, de 36 de ani.
Gemeni împreună în şcoală, împreună în misiune
Printre cei 420 de militari constănţeni ce vor pleca în Afganistan se află şi doi fraţi gemeni, Dorin şi Teodor Căpîlnean, de 24 de ani.„Este prima mea misiune. Am început cariera ca şi cadru de doi ani. Am terminat Academia în 2014. Nu pot spune că mi-e frică, mai mult emoţii. Ne-am pregătit intens! Oamenii din subunitate au experienţă, multe misiuni în teatrele de operaţii, deci nu mi-e frică, am doar emoţii. Aşa, de început, până mă obişnuiesc. Fratele este mai mare cu cinci minute. Avem grijă unul de altul. Am făcut şi şcoala împreună, liceul, academia, totul împreună şi acum plecăm amândoi o dată“, a declarat sublocotenentul Mihai Căpîlnean.
15 fete întregesc rândurile ostaşilor
De asemenea, 15 fete întregesc rândurile ostaşilor care vor purta Tricolorul pe pământ străin.„Ştiu că nu o să fie uşor. Mă gândesc că o să fie o provocare pentru mine şi ştiu că îmi va folosi această perioadă pentru cariera mea. Ştiu că o să fie greu, începând de la climă, care are temperaturi foarte ridicate, totul este diferit faţă de cum este la noi în România, până la ce misiuni vom avea acolo şi stresul. Suntem într-o zonă plină de pericole, nu e liniştea de acasă. Mă gândesc că este important să văd şi cum este într-o zonă de conflict, noi practic suntem Armata în sine, nu ne instruim doar pentru perioada de pace, ci pentru perioada de război. Trebuie să vedem ce înseamnă! Vreau să îmi demonstrez întâi mie şi apoi celor apropiaţi, familiei, prietenilor, că pot reuşi“, a povestit locotenent Mirela Gheorghe.
O altă fată este puţin mai norocoasă întrucât pleacă cu iubitul în Teatrul de Operaţii, însă tot este copleşită de emoţii.
„Este prima mea misiune în Teatrul de Operaţii Afganistan. Momentan am emoţii, sper că acolo îmi vor trece. Tot ceea ce contează este să îmi fac meseria şi să îndeplinim capacităţile operaţionale. Plec împreună cu prietenul meu, suntem la aceeaşi companie, sper că ne vom întoarce sănătoşi şi bine. El reprezintă un adevărat sprijin pentru mine, un om pe care te poţi baza. Şi sper că şi eu o să fiu sprijinul lui, reciproc“, a spus sublocotenent Diana Marcu.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii