Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:27 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prefectura si-a retras actiunea in contencios

ro

05 May, 2004 00:00 1351 Marime text

S-a facut dreptate in cazul Hinculov

Dupa lungi tergiversari, mai mult sau mai putin indreptatite, Prefectura Constanta si-a retras ieri actiunea in contencios administrativ facuta impotriva unei decizii de retrocedare emise in 2003 de Primarie * Masura este una de bun-simt, mai ales dupa ce mostenitorii imobilului aflat in litigiu au depus la dosar toate documentele care dovedesc dreptul de proprietate asupra imobilului de pe bulevardul Tomis * Dupa aproape doi ani de la aparitia Legii 10/2001, Primaria a dispus retrocedarea imobilului, dar punerea in posesie a fost blocata de deputatul Metin Cerchez, cel care dispune fara drept de unul dintre spatiile aflate la parterul cladirii * Parlamentarul a cerut Prefecturii sa atace in contencios administrativ decizia Primariei, iar subordonatii lui Gheorghe Martin s-au conformat in mod suspect fara sa cerceteze prea atent probele aflate la dosar * Intelegand in cele din urma injustetea actiunii in instanta, Prefectura a facut ieri cerere de retragere din proces * Incalcand legea, Metin Cerchez refuza sa paraseasca imobilul aflat in litigiu, solicitand pentru aceasta 15.000 USD, desi Legea retrocedarii imobilelor nationalizate prevede restituirea in natura

La sfarsitul secolului XIX, unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri constanteni, Stavru Dimitriu, a cumparat un imobil cu un etaj situat pe bulevardul Carol, actual Tomis, la numarul 58. La parterul acestei cladiri a functionat ani de-a randul o pravalie, in timp ce la etaj se aflau mai multe spatii de locuit. Dupa moartea lui Stavru, proprietar al cladirii a devenit fiul acestuia, Dumitru, de asemenea un potent om de afaceri, care avea doi copii, Stavro si Olga Iolanda. O data cu venirea la putere a regimului comunist, in 1951, familia Dimitriu a fost adusa la sapa de lemn gratie unei legi privind nationalizarea tuturor imobilelor. Fostii proprietari s-au mutat in capitala, unde Dumitru Dimitriu a murit sase ani mai tarziu de inima rea, cu gandul la toate posesiunile pentru care muncise o viata si pe care le pierduse intr-o clipa. A trebuit sa treaca aproape 50 de ani pana ca dreptatea sa triumfe si Guvernul roman a emis in 2001 Legea 10 privind retrocedarea imobilelor nationalizate.

Cerchez nu vrea sa plece din casa altuia

Chiar si dupa aparitia deciziei Primariei, calvarul urmasilor lui Dimitriu era insa departe de a se fi incheiat, ultimul bastion in lupta de recuperare a proprietatilor constand intr-un sistem birocratic. Mai mult, mandatarii mostenitorilor, nepotii Alexandru si Paraschiva Hinculov, au dat piept cu deputatul Metin Cerchez. Parlamentarul a ocupat un spatiu aflat la parterul cladirii si, ignorand toate prevederile legale, a refuzat sa il paraseasca. Cerchez a facut presiuni de tot felul si s-a folosit de influenta sa, aruncandu-i pe mostenitori intr-un lung sir de procese fara sens. In toamna anului 2003, dupa amanari repetate, Primaria Municipiului Constanta a emis decizia 1953 de repunere in posesie a proprietarilor pentru imobilul de pe bulevardul Tomis. Potrivit legii, posesia urma sa se faca in natura si contractele de chirie existente pentru spatiile comerciale de la parter incetau de drept. Cerchez trimite insa o adresa catre Prefectura si solicita ca aceasta sa atace in contencios administrativ decizia Primariei de retrocedare. In mod suspect, Prefectura s-a conformat fara a studia prea mult actele de proprietate ale urmasilor lui Dimitriu. O data cu intentarea actiunii in justitie, evacuarea lui Cerchez a fost blocata pana la solutionarea cauzei. Acesta a intervenit fara drept in actiunea de contencios, solicitand un drept de retentie al imobilului pentru asa-zisele modificari facute pe timpul in care a fost chirias.

Prefectura s-a oprit inainte de a deveni ridicola

Dupa mai multe termene inutile in care subordonatii prefectului Gheorghe Martin nu au reusit altceva decat sa se faca de ras, ieri dimineata, spectacolul gratuit de circ s-a incheiat. Dupa ce, in sfarsit, au studiat dovezile depuse la dosar de mandatarii Hinculov, specialistii Prefecturii au decis sa isi retraga actiunea in contencios, admitand in acest fel justetea revendicarii facute de proprietarii imobilului. Dupa ce un timp a parut sa nu inteleaga prea bine ce se intampla, Martin a luat decizia potrivita inainte ca el si institutia pe care o conduce sa nu devina intru totul ridicoli. Cel vinovat de toate aceste tergiversari, deputatul Cerchez, a ramas de data aceasta singur, dar continua sa refuze sa se conformeze legii. El le-a declarat sotilor Hinculov ca va parasi cladirea doar in schimbul a 15.000 de dolari si abia la sfarsitul anului. Parlamentarul refuza sa inteleaga ca mostenitorii nu trebuie sa ii dea nici un ban, mai ales ca toate devizele prezentate de el cu "modernizari" miros de la distanta a contrafacere. Mai mult, se pare ca Metin Cerchez vrea sa continue actiunea in contencios, fara sa inteleaga ca acest lucru este imposibil. Deputatul absolvent de Drept ar trebui sa stie ca o data ce Prefectura isi retrage actiunea in contencios, procesul nu poate fi continuat doar de el, un simplu intervenient.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii