Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:24 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prejudicii bancare uriaşe Clanul Chiosea-Buştiuc-Ciolan, ani grei de puşcărie

ro

29 Jan, 2015 00:00 3648 Marime text
Poliţiştii Secţiei 2 l-au depistat pe Stelică Chiosea, de 39 de ani, din Constanţa, posesor al unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, emis de Tribunalul Constanţa, având de executat zece ani de închisoare pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune, fals în acte şi uz de fals.
 
Chiosea a fost condamnat într-un dosar vechi din anul 2007, când, alături de alţi inculpaţi, a prejudiciat cu sume uriaşe mai multe bănci, contractând credite cu acte false. Pe data de 26 ianuarie a acestui an, magistraţii Curţii de Apel Constanţa au respins definitiv contestaţiile depuse de inculpaţi împotriva deciziei Tribunalului Constanţa, astfel că sentinţele au rămas definitive.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, valoarea daunelor produse de aceştia se ridică la 155.152 de euro, 31.800 de franci elveţieni şi 882.125 de lei. Anchetatorii au stabilit că activitatea infracţională s-a desfăşurat în perioada martie 2006 - octombrie 2007, interval în care indivizii au mijlocit obţinerea de credite bancare pe baza unor documente falsificate. Băncile prejudiciate prin acţiunile grupării sunt BCR Asigurări, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, BCR SA şi Bancpost.

 „Reţeaua“

La jumătatea anului 2007, oamenii legii au reuşit să-i identifice pe primii doi membri ai grupării: Cornel Remus Buştiuc, zis „Bebe“ şi Stelică Chiosea, zis „Mache“. Cei doi au intrat în atenţia ofiţerilor Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă, care, timp de două luni, au interceptat convorbirile telefonice ale celor doi. Pe baza informaţiilor obţinute, oamenii legii au reuşit să-i identifice pe toţi membrii reţelei.

 Alături de cei doi, din grupare mai făceau parte Ion Ciolan Ivănescu, Narcis Mihai Negoiţă, zis „Grasu“, din 23 August, Denis Mutalâp, din Constanţa, şi Ciprian Mătănie Mihai, din Constanţa. În octombrie 2007, anchetatorii au efectuat mai multe descinderi la locuinţele suspecţilor.
 
În imobilul de pe strada Ion Ursu nr. 48, aparţinând Laurei Cojocaru, pe atunci concubina lui Cornel Remus Buştiuc, poliţiştii au descoperit un birou cu tehnică de calcul, precum şi trei posturi telefonice folosite la contactarea unităţilor bancare. Poliţiştii spun că apelurile telefonice erau deviate de pe cele trei linii pe telefonul mobil al lui Mihai Negoiţă, care făcea confirmările ofiţerilor de credit de la băncile unde grupul îşi plasa victimele.
 
Pe lângă acestea, au fost găsite mai multe contracte individuale de muncă, ştampile ITM şi cărţi de muncă falsificate pe numele mai multor persoane care erau folosite ca intermediari pentru obţinerea de credite bancare.
 
De asemenea, în apartamentului lui Stelică Chiosea, poliţiştii au găsit documente de credit falsificate, înregistrate la sucursalele Bancpost şi Piraeus Bank. Oamenii legii au stabilit că acela care se ocupa de falsificarea documentelor folosite la obţinerea creditelor era Ion Ciolan. Denis Mutalâp era omul de legătură cu un consilier financiar bancar cu ajutorul căruia a plasat mai multe persoane la Bancpost şi la Piraeus Bank, pentru obţinerea de credite.
 
Ultimul membru al reţelei, Ciprian Mătănie Mihai, falsifica prin intermediul tehnicii de calcul documentele în apartamentul lui Negoiţă.

 Pedepsele

Iată pedepsele definitive: Ion Ciolan Ivănescu - 10 ani, Narcis Mihai Negoiţă - 10 ani şi 6 luni, Remus Buştiuc Cojocaru - 10 ani, Ciprian Mătănie - 10 ani, Denis Mutalâp - 10 ani şi Stelică Chiosea - 10 ani.

 În vara lui 2012, soţia lui Stelică Chiosea a intentat divorţ.

 Sursa foto: zeustv.ro

 
                     
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii