Premiera alegerile, pazite de Politia Comunitara (spot video si audio)
Premiera: alegerile, pazite de Politia Comunitara (spot video si audio)Campanie agresivă împotriva votului ilegal
Campania constă în distribuirea pliantelor şi fluturaşilor prin care alegătorilor să le fie expuse rigorile legii în cazul în care votul lor ar fi unul incorect. Pentru sesizarea unei fapte care încalcă prevederile legislaţiei electorale, cetăţenii pot apela Serviciul Unic de Urgenţă 112, iar pentru mai multe informaţii, pot accesa pagina web www.votcorect.mai.gov.ro. Acţiunile au fost implementate începând cu 23 octombrie 2009 şi vor atinge finalitatea pe 6 decembrie, în ziua turului al doilea al alegerilor. La nivelul judeţului Constanţa, în perioada 21 - 23 octombrie şi 5 - 7 decembrie sau ori de câte ori este nevoie, se va constitui Comandamentul Operaţional format din specialişti de la fiecare structură a MAI, care vor instrumenta modul de acţiune în această perioadă şi modul de soluţionare a situaţiilor şi sesizărilor din competenţa structurilor Poliţiei, pe timpul campaniei electorale şi alegerilor.
Efectivele MAI şi secţiile de votare
Din totalul celor 587 de secţii, 72 vor fi speciale, disponibile în judeţ, unde alegătorii care au alt domiciliu vor putea să-şi exprime opinia prin vot. În municipiu vor fi amenajate trei secţii de votare speciale, în zona Gării, a Autogării Constanţa şi a Universităţii Ovidius, zone în care majoritatea cetăţenilor nu au domiciliul în Constanţa. Secţiile vor fi dotate cu camere de supraveghere şi păzite în permanenţă de efective ale Ministerului Administraţiei şi Internelor. 125 de efective din partea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, 123 din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, 99 din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, 22 din partea Poliţiei Transporturi şi 128 de efective din cadrul Poliţiei de Frontieră. Anul acesta va asigura transparenţa alegerilor şi Serviciul Public Comunitar, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Autovehiculelor şi Poliţia Comunitară.
Principalele obiective urmărite de lucrătorii MAI sunt paza secţiilor de votare, menţinerea ordinii şi siguranţei publice şi prevenirea unor evenimente negative, precum şi aplicarea cu fermitate, corectitudine şi echidistanţă a prevederilor legale atunci când se constată încălcări ale legii.
Controverse în cazul Poliţiei Comunitare
Efective din cadrul Poliţiei Comunitare vor asigura paza la 77 de secţii de votare din 12 localităţi constănţene: Mangalia, Medgidia, Eforie, Techirghiol, Cumpăna, Lumina, Mihail Kogălniceanu, Oltina, Peştera, Pecineaga, Tuzla şi Valu lui Traian. Poliţia Comunitară, care funcţionează în subordinea Consiliului Local Municipal, este văzută ca o poliţie de campanie, ceea ce contravine cu scopul şi finalitatea autorităţilor pentru electoratul care urmează. Cu toate acestea însă, poliţiştii comunitari vor fi prezenţi în 77 de secţii de votare răspândite în tot judeţul Constanţa.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp