Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:34 16 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premiera in Parchete Procurorii constanteni cer suspendarea activitatii unei firme

ro

27 Feb, 2010 03:40 2538 Marime text
cap_4.jpgProcurorii sparg gheaţa la Constanţa. În premieră pe ţară, anchetatorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au solicitat instanţei instituirea unei măsuri preventive în cazul unei persoane juridice. Informaţia a fost făcută publică ieri, de procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, în urma şedinţei de bilanţ a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

La rândul său, Adina Florea, procurorul general al Constanţei, a explicat că procurorii le-au cerut judecătorilor ca, pentru o perioadă de 60 de zile, să interzică desfăşurarea de activităţi comerciale în cazul unei firme ce activează în domeniul petrolier şi despre care există indicii că ar fi săvârşit ilegalităţi cu privire la achitarea accizelor. Faţă de societatea respectivă, anchetatorii au început deja urmărirea penală, însă, dat fiind caracterul secret al acesteia, procurorii nu au vrut să dezvăluie numele firmei, pentru a nu afecta mersul anchetei. O altă problemă pusă pe tapet a fost sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la unificarea practicii judiciare. Mai clar, procurorii sunt nedumeriţi cu privire la faptul că, din cauzele ajunse pe rolul instanţelor constănţene, deşi se pronunţă soluţii de condamnare la Judecătorie şi Tribunal, Curtea de Apel dispune achitarea inculpaţilor. Totodată, Laura Kovesi a precizat că numărul de achitări, dar şi cel al dosarelor restituite la Parchet sunt în scădere la toate unităţile arondate Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Referitor la premiera privind măsura preventivă luată faţă de o persoană juridică, procurorul general a declarat că acest demers este lăudabil, cu atât mai mult cu cât una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Parchetele din Tulcea şi Constanţa este lipsa oamenilor. „La Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa avem 14 posturi vacante, în timp ce, la Parchetul Judecătoriei Constanţa sunt şase posturi libere, iar la cel de pe lângă Judecătoria Tulcea, sunt patru", a declarat Kovesi. Pentru acoperirea acestor lipsuri este necesară modificarea modului de acces în magistratură, fiind aproximativ 500 de posturi vacante la acest moment la nivelul Ministerului Public.

Acord de vinovăţie

De asemenea, pentru a mai reduce numărul dosarelor penale pe care le au în lucru procurorii, Laura Kovesi a precizat că se va propune intrarea în vigoare mai repede a două instituţii prevăzute în noul Cod de procedură penală, respectiv principiul oportunităţii şi acordul de vinovăţie. Mai exact, principiul oportunităţii, care poate fi aplicat în cazul infracţiunilor prevăzute cu pedepse de maxim cinci ani, prevede faptul că, dacă eventualele cheltuieli pentru soluţionarea unei sesizări sunt mai mari decât prejudiciul ce ar putea fi recuperat în urma anchetei, atunci dosarul poate fi clasat. Clasările de acest gen vor fi supuse controlului din partea instanţei. În ceea ce priveşte cel de-al doilea principiu, acesta stabileşte faptul că, la sfârşitul urmăririi penale, dacă suspectul îşi recunoaşte vina, atunci poate fi încheiat un acord de vinovăţie, ceea ce înseamnă că nu va mai fi reluat la instanţă întreg probatoriul administrat de procurori. Cu alte cuvinte, nu va mai exista o cercetare judecătorească propriu-zisă, inculpaţii, martorii şi părţile vătămate nefiind audiate şi în instanţă. Instanţa ia act de acordul de vinovăţie, iar pedeapsa va fi stabilită de judecători. Nu în ultimul rând, o altă problemă care a afectat soluţionarea dosarelor penale în cursul anului trecut a fost lipsa fondurilor necesare pentru efectuarea diverselor expertize criminalistice, ceea ce a dus la întârzierea anchetelor. Totuşi, procurorul general a dat asigurări că, în 2010, nu se vor mai repeta situaţiile de acest gen, bugetul Ministerului Public pentru acest an, acoperind aceste cheltuieli.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • justice 27 Feb, 2010 12:58 scrie pe site cristi delorga ca adina e amanta lui si afugarit un polttist in pielea goala in medgidia poenaru umbla prin barul de pe moldovei cu bachus alaturi sediul par de pe olteniei e in casa lui cusu din dosar contranada incineratorul fara licitatie teodor nita a fost dat afar de 2 ori dim magistratura si la eliberat ca avocat al mafiei pe criminalul albanez bleis care a ucis o familie iar fetita de 9 ani amalia a ingopat o de vie ? voi imi faceti dosare la comanda ? regim securist dar v am dat in judecata la cedo-veti plati