Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:31 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preot musulman bataus

ro

04 Jun, 2003 00:00 1675 Marime text

Muftiul il tine pe functie pe imamul Ionus, desi ies la iveala tot mai multe nelegiuiri savarsite de acesta

Imamul Osghin Ionus l-a snopit in bataie pe unul dintre credinciosii musulmani din cartierul Anadalchioi * Bataia a avut loc chiar in curtea geamiei, unde locuia victima Turan Mustafa * Singura lui "vina" a fost ca l-a rugat pe Ionus sa nu ii mai repeada copiii * Sanctiunea... "avertisment", desi Ionus nu era la prima abatere * In anul 1998, el a tainuit mai multi fugari bulgari, carora le-a permis sa doarma in geamie * Ionus si-a acuzat colegii ca i-ar fi furat niste bani pe care ii avea intr-un sertar al cancelariei geamiei, fara a avea vreo dovada

Cotidianul nostru v-a prezentat un articol care dezvaluia comportamentul imoral al imamului (hoge) Osghin Ionus. Acesta fusese surprins la un restaurant cu cateva sticle de alcool in fata, sarutand o femeie care nu era sotia lui. In schimb, el isi parasise nevasta, lasand-o cu doi copii de care s-a aratat total dezinteresat. Abuzurile acestui imam nu s-au oprit insa aici, mergand pana la a-si pacali colegii de parohie pentru a le lua banii. Ionus a fost judecat cu blandete de fiecare data, cea mai drastica masura ce a fost luata impotriva lui fiind oprirea a zece procente din salariu timp de trei luni. Mai multi credinciosi din parohia Anadalchioi sunt foarte revoltati si au cerut, in nenumarate randuri, desfacerea contractului de munca sau macar schimbarea din functie a acestui imam. Oamenii sunt convinsi ca muftiul Sahinghirai Bagis il protejeaza pe Ionus, pentru ca cei doi provin din aceeasi localitate, Independenta, si au fost colegi de seminar, unii spun chiar de banca.Dupa toate acestea, a iesit la lumina alta fapta reprobabila a imamului Ionus. El l-a snopit din bataie pe un credincios musulman si, printr-o manevra, si-a acuzat colegii de furt.

Lectie de box in curtea geamiei

Turan Mustafa a locuit, timp de 30 de ani, cu chirie, intr-o anexa a casei parohiale, aflata chiar in curtea geamiei Anadalchioi. Pe 1 aprilie 1998, Mustafa s-a intors acasa, pentru pauza de masa, iar fetele s-au plans ca imamul Ionus nu le lasa sa se joace in curtea geamiei. Atunci, Turan l-a rugat pe imam sa fie mai conciliant in relatiile cu copiii, pentru a nu strica atmosfera din curtea geamiei. "A sarit la mine in fata camerei vecinului Bari Rasim, de 87 de ani, m-a apucat de gat, m-a sugrumat si mi-a invinetit ochiul prin lovituri dure", ne-a povestit Mustafa. In timp ce victima incerca sa scape din mainile imamului-bataus, in curtea geamiei a aparut o femeie, Fazie Memet, care locuieste pe strada B.P. Hasdeu nr. 42, venita in vizita la familia Rasim. Ea l-a convins pe hoge sa il lase in pace pe bietul om. Pe data de 3 aprilie 1998, Mustafa si-a scos certificat medico-legal, inregistrat cu numarul 446. Afland de cele intamplate, un grup de 35 de credinciosi din cartier au inaintat la Muftiat, pe data de 17 aprilie, un memoriu, care a primit numarul de inregistrare 200. Pe data de 7 mai, Mustafa a primit un raspuns de la Muftiat prin care era anuntat ca imamul Osghin Ionus a fost sanctionat disciplinar cu "avertisment", conform articolului b din Codul Muncii. Mustafa considera ca pedeapsa a fost mult prea blanda, mai ales ca venea dupa multe alte abateri, urmate de reclamatii la sediul Muftiatului.

Ionus a tainuit fugari din Bulgaria

Una dintre aceste reclamatii ii apartine chiar unui imam, Etem Bolat, coleg cu Ionus la geamia Anadalchioi. El povesteste ca, pe 22 februarie 1997, a primit pe ascuns cativa fugari din Bulgaria si i-a lasat sa doarma peste noapte in geamie, fara sa anunte Politia sau macar sa le ceara pasapoartele si fara sa aiba permisiunea comitetului. A doua zi, imamul Ionus i-a prezentat pe fugari catorva credinciosi, in cancelaria geamiei. Unul dintre bulgari a spus ca e jurnalist si ca ar fi deconspirat o afacere a guvernului. Din acest motiv, anumiti oficiali ar fi pus sa i se incendieze casa si sa il urmareasca. "Ziaristul" le-a mai spus ca nici Romania nu e un loc sigur si ca vrea sa plece in Cehia, dar nu are bani. Credinciosii de la Anadalchioi au facut cheta, dar nu au reusit sa stranga mai mult de 80-90 de mii de lei. De aceea, fugarii au fost sfatuiti sa mearga a doua zi, la ora sapte, la Muftiat si sa solicite si de acolo un ajutor. Dupa aceasta discutie, imamul Bolat a plecat sa slujeasca la un mort, iar colegul sau, Ionus, a ramas sa semneze un contract cu o firma de constructii, impreuna cu presedintele Comitetului geamiei, Refic Apaz si Fichiret Caragea, presedintele Comitetului de cenzori. A doua zi, in timp ce imamul Bolat lucra la actele contabile ale geamiei impreuna cu Apaz, a aparut colegul sau, Ionus, care i-a intrebat pe cei doi daca stiu ceva despre fugarii bulgari, care disparusera fara sa isi ia la revedere. Dupa ce Bolat a raspuns ca nu stie nimic altceva decat ca urmau sa mearga, in cursul diminetii, la Muftiat, pentru a cere ajutor. Atunci, Ionus s-a repezit spre un sertar pe care l-a deschis si le-a spus celor doi ca avea acolo niste bani care au disparut. Cineva a mers repede la Muftiat, dar au aflat ca bulgarii nici nu trecusera pe acolo. In continuare, Ionus a inceput sa isi acuze colegii ca stiau ca el tine banii acolo, dar Bolat spune ca nici el si nici Refic nu aveau habar de asa ceva. Dupa cateva zile, Ionus le-a spus ca a mers la vrajitoare si a aflat ca a fost furat de trei persoane, aluzie la Bolat, Refic si Caragea. Ulterior, si-a cerut scuze de la ultimii doi ca i-a banuit de furt, acuzatia planand numai asupra imamului Bolat. Prins intr-o astfel de situatie, sarmanul om i-a trimis o scrisoare muftiului, in care ii explica, intr-un limbaj foarte simplu, ca e vorba de o manevra de-a lui Ionus: "Eu in viata mea nu am furat niciodata un ac. Eu nu am insultat pe nimeni (...), pe cand el, colegul (Ionus - n.r.), a insultat pe unii batrani, in loc sa respecte batranetea oamenilor. Colegul Osghin a furat niste scanduri de la geamie si le-a dus acasa, nici nu le-a mai adus. Asta stie si batranul Bari Rasim, care sta cu chirie in casele geamiei. Vorba batraneasca: hotul crede pe toata lumea hot".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii