Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:30 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Presedintele SCA "Munca si Arta", pus la zid de membrii cooperatori

ro

07 Jun, 2005 00:00 1703 Marime text

Membrii cooperatori de la SCA "Munca si Arta" s-au intalnit ieri in vederea organizarii Adunarii Generale a Actionarilor * Pentru ca prezenta acestora nu a intocmit conditiile de realizare a Adunarii, aceasta s-a transformat intr-o discutie destul de aprinsa intre membrii cooperatori si presedintele cooperativei, Stefan Giuglea * Acesta a fost acuzat de actionari pentru toate problemele cu care se confrunta cooperativa * Marirea propriului salariu, dupa ce a retras bonurile de masa ale membrilor, managementul dus de acesta care a condus la pierderi semnificative, bani pe chiriile percepute pe spatiile cooperativei care merg in propriul buzunar, neachitarea dividendelor pensionarilor actionari, acestea ar fi cateva dintre acuzatiile aduse de membrii cooperatori, presedintelui

Aproximativ 50 de membri cooperatori ai SCA "Munca si Arta" s-au intrunit in cursul zilei de ieri in vederea organizarii Adunarii Generale a Actionarilor. Potrivit legislatiei in vigoare, aceasta Adunare Generala s-ar fi putut intruni numai in conditiile in care, pe lista prezentei ar fi aparut jumatate plus unu din numarul membrilor cooperatori. In conditiile in care, din cei 585 de membri pe care ii numara SCA "Munca si Arta" la ora actuala, prezenti au fost doar 50, Adunarea Generala a fost amanata, problemele existente in cadrul cooperativei, care de altfel nu sunt putine, au fost totusi puse pe tapet. Initial, discutiile ce aveau sa se deruleze, ar fi atins puncte ca alegerea unui nou presedinte, aprobarea statutului cooperativei, calcularea capitalului social, subiectele pe baza legii 1 din 2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei nelipsind nici ele. Printre participantii la sedinta s-au numarat si reprezentanti ai Uniunii Centrale a Cooperativelor Mestesugaresti, carora le-au fost expuse de catre membrii cooperatori problemele cu care se confrunta. Principalul vinovat pentru majoritatea acestor probleme se pare ca este Stefan Giuglea, actual presedinte al SCA "Munca si Arta". Pozitia acestuia este condamnata cu fermitate de membrii cooperatori, inscaunarea lui la conducerea cooperativei facandu-se printr-o serie de manipulari si diversiuni asupra unora dintre ei. Actionarii au facut referire pe parcursul sedintei la salariul net de 21 milioane al presedintelui obtinut in urma retragerii bonurilor de masa a membrilor cooperatori si prin marirea chiriilor cooperativelor mici care inca functioneaza in cadrul SCA "Munca si Arta". Reprezentanti ai actionarilor ii reproseaza lui Giuglea ca ar fi lasat cooperativa cu o pierdere semnificativa atat din productie cat si din prestari servicii, cheltuieli ce au trebuit acoperite de actionari. Potrivit declaratiilor actionarilor, Giuglea, fost deputat, se pare ca s-a folosit in campania electorala de cooperativa si de masinile de care acesta dispunea. Acuzatiile asupra lui Giuglea nu se opresc aici. Actionarii afirma ca presedintele cooperativei ar fi vandut o parte a masinariilor folosite in productia cooperativei, bani pe care acesta nu-i justifica si care, spun actionarii, ar fi intrat in buzunarul lui.

Toate se rezolva la Tribunal

De asemenea, cooperativa detine 25 de spatii dintre care cinci sunt inchiriate celor cinci cooperative mici din cadrul SCA "Munca si Arta", restul fiind inchiriate altor societati. Cu banii obtinuti in urma acestor chirii, Giuglea ar fi trebuit sa achite dividendele pensionarilor actionari, care si-au exprimat si ei nemultumirea in acest sens in cadrul sedintei. Dividendele pe ultimii trei ani au fost prescrise. In plus, pensionarii actionari au insistat asupra unui raspuns pentru motivul pentru care actiunile acestora nu au crescut. Actionarii SCA "Munca si Arta" sustin ca vor inainta chiar si o plangere penala in cazul in care aceasta situatie nu va remediata. In cadrul sedintei, Giuglea nu a avut nimic de spus in apararea sa, raspunsul acestuia fiind "dati-ma in judecata". Ulterior, presedintele a declarat ca atat el, cat si contabilul stau la dispozitia celor care doresc raspunsuri la toate problemele cu care se confrunta cooperativa. Tot in cadrul acestei sedinte a fost propusa o noua Adunare Generala. Aceasta va fi realizata in momentul in care va fi organizata o lista cu numele tuturor actionarilor care inca mai traiesc, o buna parte a acestora avand varste destul de inaintate. Contabilul si presedintele SCA "Munca si Arta" nu au putut preciza in timpul sedintei cati membri si cati actionari mai numara in prezent cooperativa. Referitor la organizarea acestei Adunari Generale, Sorin Sandru, juristul cooperativelor mici, a declarat ca aceasta este ilegala. Nu a fost folosit un convocator, nici scrisori cu confirmare de primire si nu au fost facute destule anunturi prin presa. Acestea se pare ca sunt doar cateva dintre problemele cu care se confrunta actionarii de la SCA "Munca si Arta" si implicit membrii cooperatori din cadrul celor cinci cooperative mici ce functioneaza in cadrul acesteia, mai exact cele de arta- tapiterie, rame geamuri, rame vik, Micii Meseriasi si Metal-com. Actionarii cred ca rezolvarea acestor probleme va veni atunci cand Giuglea nu va mai fi la conducerea cooperativei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii