Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:11 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO-TEXT Primăria Constanța a semnat contractul pentru proiectarea și execuția noului CET (FOTO+VIDEO)

ro

06 Mar, 2024 10:42 2220 Marime text

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac anunță semnarea contractului de proiectare și execuție „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța“ organizat în acest sens la sediul Electrocentrale Constanța, bulevardul Aurel Vlaicu, nr.123, miercuri 06.03.2024. 

Agenda evenimentului include: 
  • 10:50-11:00- sosire participanți
  • 11:00-11:30 – vizită amplasament
  • 11:30-12:00 – conferință de presă
UPDATE 1 

La eveniment va fi prezent și George Niculescu, președintele ANRE, fost prefect al Constanței.  


Din partea companiei câștigătoare o să fie prezent managerul de proiect Alexandru Zală. Deasemenea, la eveniment participă Vergil Chițac, Ionuț Rusu, Dan Enache din partea Termocentrale, Monica Neacșu de la Termocentrale și Claudiu Ionuț Crețu Sârbu  președintele CA Termocentrale Constanța.


Deasemenea, va participa și Steluța Popescu de la Garda de mediu. 

UPDATE 2


Evenimentul va debuta în jurul orei 11.00 cu un tur al amplasamentului. 

UPDATE 3
 

La eveniment au ajuns primarul Chițac și Ionuț Rusu. 

UPDATE 4



Evenimentul continuă cu o conferință de presă.


UPDATE 5 

Directorul electrocentrale a luat cuvântul. 

 “Ne aflăm într-un moment istoric cu semnarea contractului.”- a punctat acesta. 

UPDATE 6

În continuarea evenimentului, vorbește Vegil Chițac. 

 “Săptămâna trecută am semnat contractul de execuție, la capătul unei licitații de lungă durată. Am fost aleși de ANAP care a supervizat toate procesele licitației, care e bine pentru că am avut avizul de la ei și se certifică legalitate.

Proiectul acesta este atât de important că trebuie prezentat etapă cu etapă pentru ca transcende realizările unei administrații.

Din aceste motive, am zis că e de datoria noastra să prezentăm această etapă. Rolul nostru ca primarie se va diminua pentru că am facut un SF foarte bun, o aplicație foarte bună ce a fost evaluată de specialiști din ministrul energiei și pe baza acesteia am putut să fim finanțați”

Noul Cet este sursa de agent termin al SACET care mai conține rețeaua de transport a agentului termic și ulterior rețeaua de distribuție de la PT la consumatori. 

Ca o paranteză, în 1989, RADET consuma numai 15% din căldura produsă aici, restul se ducea pe zona industrială. 

Lucrul asta nu s-ar fi putut întâmpla dacă nu am fi reușit să intrăm în posesia acestui activ. Aparținea statului în administrarea Ministerului Energiei. Când am făcut documentele puteam să demonstram că avem superficie pe cele 3.5 ha. Ulterior, după semnarea contractului, a venit o directiva UE să fim prorproetari. Între timp, Guvernul României, în înțelepciunea lui, a adoptat HG 560. 

UPDATE 7

Președintele CA Termocentrale Constanța SRL, Claudiu Ionuț Crețu Sârbu a luat cuvântul. 

“Este o investiție foarte importantă. UE încurajează sistemele centralizate, din 2030 nu se mai permit centrale individuale, iar din 2040 vor fi eliminate complet din rațiuni de mediu și de sănătate. Va fi un drum lung de punere în funcțiune a investiției.- a punctat acesta. 

UPDATE 8


Popa de la Termocentrale spune că se furnizează termie unei populații de 130.000-150.000 consumatori. 

“Mai avem în plan, noi pe măsură ce vor fi finalizate investițiile ne vom reorganiza pentru prestări servicii la asociațiile de proprietari să înlocuim rețelele din blocuri așa încât să fie modernizată rețeaua din blocuri și să determinăm asociațiile și consumatorii finali să treacă pe o distribuție pe orizontală cu contoare la ușă.”- a mai punctat Popa în cadrul conferinței de presă. 

Proprietarii vor suporta aceste costuri de înlocuire.

În Constanța sunt 21 de blocuri cu sistem de încălzire pe orizontală. 

Autoritățile au spus că prețul după modernizare va fi redus cu mai bine de jumătate din cât este acum. Adică sub 600 față de tariful curent, nesubvenționat. 



Noua centrală termoelectrică vine în completarea proiectului de reabilitare și modernizare a rețelei de transport și distribuție a agentului termic

Proiectul „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța“ este primul proiect din țară care a fost depus la Ministerul Economiei pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
 
Contractul de finanțare pentru această investiție extrem de importantă pentru municipiul Constanța a fost semnat în decembrie 2022, iar în luna iunie 2023 a fost aprobată Hotărârea de Guvern prin care bunurile mobile și imobile ale Centralei Electrice de Termoficare „CET Palas” au fost trecute din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Energiei, în domeniul public al municipiului Constanța.  
 
Achiziția pentru proiectarea și execuția noului CET nu a fost lipsită de peripeții. În urma unei contestații depuse la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) prin care a fost contestată achiziția, procedura a fost întârziată cu aproximativ o lună. CNSC a respins contestația, iar după analizarea amănunțită a ofertelor, SC Elsaco Electronic SRL a fost desemnat câștigătorul licitației. Astfel că vineri, 1 martie 2024, a fost semnat contractul de lucrări.
 
Prin acest proiect se asigură construcția unei unități de producţie a energiei termice și electrice în cogenerare de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce în amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde). Acesta va fi construit în curtea vechiului CET, iar capacitatea instalată în cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz va fi de 97 MW.
 
Investiția va avea multiple implicații pozitive în viața orașului:

- economice, prin reducerea semnificativă a consumului de combustibili, a costurilor și cheltuielilor de operare;
- sociale, prin sporirea confortului termic și creșterea accesibilității populației la sistemul centralizat de încălzire;
- de mediu, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2), reducerea consumului de energie primară și, automat, reducerea poluării.

Valoarea contractului de proiectare și execuție lucrări este de 581.311.113 lei fără TVA, iar termenul de finalizare este decembrie 2025.
 

Despre Elsaco Electronic SRL

Elsaco Electronic SRL a fost înființată în anul 1995, are adresa în Botoșani, este în stare de funcționare la Registrul Comerțului, iar activitatea principală a firmei este „Lucrări de construcţii a proiectelor utilitare pentru fluide“.
 
În 2022, Elsaco Electronic SRL a avut o cifră de afaceri de 344.403.264 lei, un profit net de 21.982.655 lei și 229 de angajați.
 
Asociați în firmă sunt Valeriu Iftime (cu 40%), Petru Parfenov (20%), Doru Popa (20%) și Ovidiu Jitaru (20%).
 
Calitatea de administrator o au Valeriu Iftime (care e și patronul echipei de fotbal din Superligă FC Botoșani) și Ovidiu Jitaru.

Valeriu Iftime mai apare în 13 firme, în funcțiune fiind șapte dintre ele: Elsaco International SRL Botoșani – asociat (40%), Elsaco Engineering SRL Botoșani - asociat (40%), administrator, Vestra Industry SRL Botoșani - asociat (40%), Elsaco Solutions SRL Botoșani - asociat (40%), Elsaco Energie Verde 1 SRL Botoșani - asociat (40%), administrator, Elsaco Business Software SRL Botoșani - asociat (36%), administrator și Smart Eco Plus SRL București - asociat (20%).     
 
În 13 firme mai apare și Petru Parfenov, șapte fiind în stare de funcționare: Elsaco Engineering SRL Botoșani - asociat (20%), administrator, Vestra Industry SRL Botoșani - asociat (40%), Elsaco International SRL Botoșani – asociat (20%), Elsaco Solutions SRL Botoșani - asociat (20%), Elsaco Energie Verde 1 SRL Botoșani - asociat (20%), administrator, Elsaco Business Software SRL Botoșani - asociat (18%) și Smart Eco Plus SRL București - asociat (10%), administrator. 

Doru Popa mai apare în firmele aflate în funcțiune: Elsaco Engineering SRL Botoșani - asociat (20%), administrator, Vestra Industry SRL Botoșani - asociat (20%), Elsaco International SRL Botoșani – asociat (20%), Elsaco Solutions SRL Botoșani - asociat (20%), administrator, Elsaco Energie Verde 1 SRL Botoșani - asociat (20%), administrator, Elsaco Business Software SRL Botoșani - asociat (18%) și Smart Eco Plus SRL București - asociat (10%).     
 
Firmele în stare de funcționare în care mai apare Ovidiu Jitaru sunt: Elsaco Engineering SRL Botoșani - asociat (20%), administrator, Vestra Industry SRL Botoșani - asociat (20%), Elsaco International SRL Botoșani – asociat (20%), Elsaco Solutions SRL Botoșani - asociat (20%), Elsaco Energie Verde 1 SRL Botoșani - asociat (20%), administrator, Elsaco Business Software SRL Botoșani - asociat (18%), Smart Eco Plus SRL București - asociat (10%) și Biziteam SRL București – asociat (30%).       
        
Elsaco Electronic SRL a încheiat 254 de contracte de achiziții publice, în valoare totală de 954.318.706,90 lei.

Compania și-a adjudecat în 2022 și contractul de reabilitare a rețelelor de termoficare din municipiul Constanța - Etapa III”, respectiv refacerea a 3 porțiuni de tronsoane de rețea termică primară din magistrala I de termoficare ce însumează 4,030 km de traseu și porţiuni din rețeaua termică secundară aferente a 11 puncte termice, ce însumează 3,025 km traseu, în valoare de 45.587.000 lei.







 
Citește și

Licitația pentru noul CET al municipiului Constanța, suspendată! A fost depusă o contestație

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii