Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:56 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În litigiu cu Ecological Center Primăria Năvodari cere în instanţă suspendarea deciziei CEDO

ro

29 Apr, 2015 00:00 2189 Marime text
Pe rolul Tribunalului Constanţa, Secţia contencios administrativ şi fiscal, a fost înregistrat, luni, dosarul în care Primăria oraşului Năvodari solicită „suspendarea provizorie a executării“. Pârât este SC Ecological Center.
 
Primul termen de înfăţişare a fost stabilit pentru data de 12 mai. Este vorba despre solicitarea administraţiei publice locale de suspendare a deciziei CEDO privind emiterea autorizaţiei de construcţie pentru depozitul de deşeuri.

Deşeuri industriale periculoase, printre care se numără sodă caustică, sodă calcinată, mercur, deşeuri de la industria fotografică, a vopselelor, industria petrolieră, deşeuri de la minerit, inclusiv cianură şi substanţe radioactive, şi multe altele ar putea ajunge din Europa la marginea oraşului Năvodari. Decizia aparţine Curţii Europene a Drepturilor Omului, care a pronunţat o hotărâre definitivă în cauzele reunite Ignătescu şi aliaţii României, în care a fost analizată şi cererea nr. 54593/11 introdusă de reclamanta SC Ecological Center SA.
 
Florin Chelaru, viceprimarul localităţii Năvodari, a precizat, săptămâna trecută, că, alături de consilierii locali, va face tot posibilul să găsească o rezolvare favorabilă comunităţii. „Nu este numai problema viceprimarului Chelaru, ci a tuturor constănţenilor. Este vorba de deşeuri cu conţinut de sulf, deşeuri produse chimice, deşeuri din industria fotografică, sunt pagini întregi de deşeuri. Vor să facă un munte de 95 de metri înălţime. Viitorul centru de gospodărie deşeuri industriale urmează să fie construit pe ruinele USAS (fosta Uzină de Superfosfaţi şi Acid Sulfuric). Sub această zonă sunt multe izvoare puternice, care se revarsă în Marea Neagră“, a subliniat viceprimarul. „Am depus în instanţă cererea de revizuire a deciziei CEDO şi suspendarea provizorie. Sperăm să primim un răspuns pozitiv într-un timp cât mai scurt. Mi se cere să semnez o autorizaţie. Care hotărâre să o îndeplinesc? Cea a CEDO? Dar încalcă celelalte hotărâri? Cum să semnez? Apoi vine instanţa, spune că am făcut abuz şi fac închisoare“, a adăugat Florin Chelaru.
 
Viceprimarul a mai subliniat că nu înţelege cum este CEDO de partea societăţii, în condiţiile în care reprezentanţii acesteia au fost condamnaţi cu suspendare, la fel și fostul primar al oraşului Năvodari, Tudorel Calapod, care a emis avizul. „S-a stabilit că fostul primar Calapod a făcut un abuz în serviciu atunci când a dat acel aviz. Cei de la Ecological au fost condamnaţi pentru uz de fals în forma continuată. Cele trei instanţe din România au decis că a fost de natură penală, s-a şi judecat. Nu voi da autorizaţie. Prefer să semnez demisia de onoare. Îmi voi da demisia dacă nu vom reuşi să obţinem anularea deciziei CEDO. Noi refuzăm să fim groapa de gunoi a Europei“, a declarat Florin Chelaru.

Citeşte şi

Ecological Center vrea să aducă deşeuri chimice la Năvodari
Viceprimarul Florin Chelaru - „E un moment greu pentru noi. Mai bine îmi dau demisia de onoare“ (galerie foto+document)

 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii