Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:48 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proces de 9 lei Loteria Română a pierdut o casă, iar Consiliul Local Constanţa - banii de avocat (achitaţi de Primărie)

ro

21 Dec, 2011 01:59 1773 Marime text
loterie_judecatoria_constanta.jpg„Potrivit chitanţei ataşate la dosar, plata onorariului de avocat (nr al Consiliului Local Constanţa) s-a realizat de către Primăria Constanţa, care nu are calitatea de parte în prezentul dosar", au arătat judecătorii

Procesul absurdului la Judecătoria Constanţa între Compania Naţională Loteria Română, de o parte, şi Consiliul Local Municipal Constanţa şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, de cealaltă parte. De bine ce Loteria Română a cerut să fie declarată proprietară a imobilului situat în Constanţa, pe bulevardul Tomis, la numărul 62, Compania a pierdut din start procesul, pe motiv că nu a achitat taxa judiciară de timbru, în valoare de... 9 lei! Condiţii în care solicitarea în sine a companiei nici nu a mai fost dezbătută de judecători, iar acţiunea a fost respinsă. Culmea, cei care au atacat la Tribunal decizia Judecătoriei Constanţa au fost reprezentanţii Consiliului Local al Municipiului Constanţa, din câte se pare nemulţumirea izvorând din faptul că Loteria Română nu le-a plătit avocatul angajat în proces. Avocat care, la rândul lui, potrivit aprecierilor instanţei, nu ar trebui achitat de Loteria Română în contul Consiliului Local Constanţa, pe motiv că a fost plătit de Primăria Constanţa!

Povestea a început în luna martie 2011, când pe rolul Secţiei civile a Judecătoriei Constanţa a fost înregistrat dosarul cu numărul 6061/212/2011, litigiu în care Compania Naţională Loteria Română figura ca reclamant, iar Consiliul Local al Municipiului Constanţa şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice erau pârâţii. În şedinţa din 14 septembrie 2011, CLC a fost reprezentată convenţional prin avocatul Cristina Tudoruş, lipsind reclamanta şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice. Totuşi, Statul Român a trimis întâmpinare la dosarul cauzei, însă se pare că nu a mai fost nevoie de punctul de vedere al MFP pentru care Loteria Română să piardă procesul. Mai exact, deşi reclamanta Compania Naţională Loteria Română fusese citată cu menţiunea să achite taxa judiciară de timbru, instanţa, în completul prezidat de judecătoarea Claudia Raţiu, a constatat că taxa nu fusese achitată. Întrucât avocatul Consiliului Local Municipal Constanţa a precizat că nu consideră că ar exista vreunul dintre cazurile prevăzute de lege pentru scutirea Loteriei Române de la plata taxei de timbru, instanţa a admis excepţia insuficientei timbrări şi a respins acţiunea Loteriei. Cu alte cuvinte, Loteria Română a pierdut o casă pentru suma de nouă lei.

Casă pe bulevardul Tomis

Mai exact, Compania Naţională Loteria Română „a chemat în judecată pe pârâţii Consiliul Local al Municipiului Constanţa şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, solicitând să se constate dobândirea, prin efectul legii, a dreptului de proprietate al reclamantei asupra imobilului compus din teren şi construcţie situat în municipiul Constanţa, bulevardul Tomis, nr. 62". În aceste condiţii, potrivit legislaţiei în vigoare, reclamanta a fost citată cu menţiunea de a completa taxa judiciară de timbru cu 9 lei. Atâta doar că Loteria Română a fost prinsă pe picior greşit, dat fiind că încă de la primul termen de judecată, din 14 septembrie 2011, vigilentul avocat al Consiliului Local Constanţa a invocat excepţia insuficientei timbrări şi a cerut respingerea acţiunii Loteriei. Aşa cum am menţionat anterior, Judecătoria Constanţa a admis excepţia şi a anulat acţiunea. „Întrucât reclamanta nu s-a conformat dispoziţiei instanţei şi nu a achitat până la termenul de judecată din şedinţa publică de astăzi (14.09.2011) taxa judiciară de timbru aferentă cererii, în temeiul articolului 20 alineatul 3 din Legea nr. 1046/1997privind taxele judiciare de timbru şi articolul 9alineatul 2 din OG nr. 32/1995 privind timbrul judiciar, acţiunea urmează să fie anulată ca insuficient timbrată".

Avocat plătit de primărie

Foarte interesant, însă, Judecătoria Constanţa a refuzat să le acorde reprezentanţilor Consiliului Local Constanţa cheltuielile de judecată solicitate, pe motiv că avocatul pe care l-a angajat instituţia a fost plătit de Primăria Constanţa „care nu are calitatea de parte în prezentul dosar". Indignaţi de decizia instanţei, reprezentanţii Consiliului Local Constanţa s-au adresat Tribunalului în recurs, cel mai probabil solicitând returnarea onorariului avocatului. „În ceea ce priveşte cererea formulată de către intimatul Consiliul Local al Municipiului Constanţa de acordare a cheltuielilor de judecată, instanţa reţine că acesta nu a făcut dovada realizării acestor cheltuieli", au arătat judecătorii. Mai exact, „potrivit chitanţei ataşate la dosar, plata onorariului de avocat s-a realizat de către Primăria Constanţa, care nu are calitatea de parte în prezentul dosar". „Prin urmare, instanţa va respinge ca neîntemeiată cererea formulată de către pârâtul Consiliul Local al Municipiului Constanţa de obligare a reclamantei la plata cheltuielilor de judecată". În condiţiile în care Loteria Română a pierdut o casă, iar CLC banii de avocat, rămâne de văzut cum vor descurca judecătorii Tribunalului Constanţa iţele procesului de 9 lei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii