Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:58 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procesomanul

ro

10 Mar, 2005 00:00 1538 Marime text

Omul de afaceri Vasile Francu este unul dintre membrii vechi ai PD unde detine functia de vicepresedinte al organizatiei judetene * El mai detine si functia de presedintele Comisiei de Etica si litigii din cadrul partidului * In guvernarea PSD Francu a ramas in umbra * Una dintre afacerile care l-au promovat in ultimii doi ani este legata de tragedia familiilor celor decedati la bordul petrolierului Anopolis * Francu a fost procuristul celor opt sotii si ale altor doua familii care si-au pierdut sotii, respectiv, fii in accidentul de la bordul petrolierului Anopolis * Francu a fost cel care a facut o afacere din nenorocirea acestora devenind procuristul care le-a perceput 8% din sumele despagubite * Ziua de Constanta a sesizat intentiile si modul in care a terorizat cateva din clientele sale pe care le-a dat publicitatii * Simtindu-se lezat Francu a dat in judecata ziarul si jumatate din angajatii sai * Cu motivatia ca nu are incredere in justitia constanteana, dar mai mult pentru a hartui redactorii ziarului, Francu a cerut stramutarea dosarelor * Dupa ce dosarul s-a judecat la Judecatoria Pogoanele si Tribunalul Buzau instantele i-au achitat pe toti redactorii chemati in judecata si au pus plata cheltuielilor de judecata in sarcina lui Francu * Ziarul Ziua de Constanta a decis sa-i faca plangere lui Francu pentru denunt calomnios * Un alt proces se afla in derulare la o instanta din Iasi, in care parti sunt Vasile Francu, printr-una dintre societatile sale, si CN Administratia Porturilor Maritime Constanta * Francu spera ca odata ce au venit ai sai la putere sa reuseasca sa castige acest proces si sa recupereze cateva milioane de dolari dintr-un litigiu aproape provocat # In urma cu mai multi ani "justitiarul" Francu a concesionat un teren in Zona Libera cu conditia impusa contractual de a investi o anumita suma de bani intr-un proiect * Pe trenul de 16.000 de metri patrati acesta spusese ca va construi o fabrica, un depozit de marfa si alte obiective industriale * Angajamentul lui Francu consta intr-o investitie de aproximativ 13 milioane de dolari * Din cauza nerespectarii angajamentelor luate de investitorul Francu, fosta Administratie a Zonei Libere a reziliat contractul cu firma sa * Folosind un tertip juridic, Francu a pretins tot el AZL-ului, suma de 3,6 milioane de dolari reprezentand in opinia sa contravaloarea investitiilor facute pe terenul concesionat * AZL a fost transferata la CN APMC si litigiul a ajuns sa fie gestionat de juristii administratiei portuare * Dosarul se afla inca pe rol si a fost stramutat la Iasi pentru ca accesul la informatii sa se faca cat mai greu * Ziarul nostru va incerca sa urmareasca modul cum actualul director al CN APMC Mircea Banias va gestiona acest litigiu pentru a nu exista derapaje in favoarea pseudo investitorului Francu

Vasile Francu este cunoscut din presa pentru prestatia sa in procesul Anopolis. Ziarul Ziua de Constanta a urmarit cazul celor decedati in accidentul de la bordul petrolierului Anopolis unde au decedat zece muncitori sudori. Imediat dupa tragedie Francu s-a prezentat la sotiile si familiile celor decedati si le-a propus sa le reprezinte gratis in procesul ce urma. La scurt timp de la aceasta prima intelegere Francu a schimbat datele intelegerii cu familiile victimelor. El le-a cerut sa incheie o procura in care s-a strecurat si faptul ca 8% din valoarea despagubita ii va reveni. Ulterior opt din familiile celor decedati au acceptat despagubirile armatorului navei in valoare de cate 30 000 de dolari. Unele dintre sotiile celor decedati au platit cei 8% procuristului lor insa altele au refuzat considerand ca Francu nu are nici un merit in acordarea acestor sume. Francu s-a indreptat impotriva a doua dintre vaduvele celor decedati. La aceasta ora Francu le "taraste" pe fostele sale cliente in fel de fel de procese care inseamna actiuni in pretentii intentate de procurist. Cu toate ca a pierdut o parte din procese si nu a reusit sa le execute pe baza procurilor pe cele doua femei, Francu continua sa se judece si sa le terorizeze cu tot felul de sechestre asiguratorii pe vaduvele decedatilor din accidentul de pe Anopolis. Francu a ales sa-i cheme in judecata si pe ziaristii care au descris practicile sale juridice fata de niste femei chinuite de soarta. Ca sa hartuiasca la maxim redactia ziarului, Francu a dat in judecata jumatate din redactori pe care i-a "tarat" la Pogoanele si Buzau. Instantele i-au achitat pe redactorii ziarului si au lasat in sarcina lui Francu cheltuielile de judecata. Din pacate pentru procuristul care a crezut ca se poate juca cu nervii ziaristilor asa cum a facut cu cei ai vaduvelor din cazul Anopolis istoria nu se termina aici. Redactia ziarului a hotarat sa-l actioneze in judecata pe Francu pentru denunt calomnios. Oricum, lumea nu prea stie ca cel care s-a pretins mare aparator al legii, este de fapt, si un om de afaceri fara scrupule.

Afacerea "Depozitul"

Francu mai are si alte procese cu cantec. Este vorba despre un dosar aflat pe rolul Tribunalului din Iasi. Povestea acestui dosar este veche si complicata si aduce in atentie faptul ca lui Vasile Francu ii plac instantele. In anul 1997, Vasile Francu in calitate de actionar al firmei "Confidence Five" SRL Constanta a reusit sa obtina dreptul de concesiune asupra unei suprafete de teren aflata in Zona Libera Constanta Sud Agigea. El a castigat o licitatie si pentru ca pe atunci cei care participau la astfel de licitatii nu erau deloc verificati in ceea ce priveste bonitatea. Mai tarziu, multa lume si-a dat seama ca aceasta "tara" avea sa atraga dupa sine multe neajunsuri. Asadar, cu licitatia castigata, reprezentantul firmei "Confidence Five" SRL a intrat in posesia unei suprafete de aproximativ 16.000 de metri patrati pentru o perioada de 50 de ani. In oferta tehnica depusa la momentul licitatiei, Francu a indicat ca pe lotul de teren respectiv se va obliga sa faca o anumita investitie astfel incat sa-si poata justifica activitatea in Zona Libera. Astfel, in oferta tehnica a indicat ca principal obiectiv o fabrica, mai multe depozite, o linie de prelucrare si marcare, compartimente de vanzare -cumparare s.a. Toate acestea au fost inscrise in contractul de concesiune nr.2/27.01.1997, incheiat intre AZL si SC.Confidence Five SRL Constanta. Investitia in intregimea ei trebuia sa cuprinda fizic o constructie de mari dimensiuni, o platforma betonata pentru depozitare marfuri sau produse finite, o cladire pentru birouri compusa din parter si unul sau doua etaje. Diferite tipuri de utilaje si echipamente trebuiau montate in vederea punerii la punct a unei eventuale linii de asamblare sau prelucrare. In total, valoarea investitiilor pe care Francu promisese contractual sa le faca se ridica la suma de 13 milioane de dolari.

Ruperea contractului

In conformitate cu prevederile continute in contractul de concesiune "nerespectarea obligatiilor asumate dadea dreptul Administratiei sa rezilieze contractul si sa ceara daune". Acest aspect insa nu prea a fost luat in seama de investitorul nostru. Pe locul concesionat el a ridicat doar de ochii lumii o magazie de tip industrial si un corp de birouri (P+1). In anul 1999, Francu a oprit investitiile abandonand lucrarile. In consecinta, obligatiile asumate in contract nu au fost respectate. In speta, nu a adus echipamente, nu a definitivat investitia ca si constructie in scopul asumat si nu a demarat achizitiile asumate de el ca obligatie contractuala. In anul 1999, Francu a facut o manevra inteligenta. El a cerut si i s-a aprobat cesiunea drepturilor si obligatiilor de la SC.Confidence Five SRL catre o alta societate pe care tot el o controleaza, respectiv, SC.Vifrana SRL. Din acel moment, mai bine zis, din luna octombrie 2000 Francu a incetat sa plateasca redeventa anuala catre AZL, pentru terenul concesionat, o valoare calculabila pentru 4 dolari SUA pe metru patrat/an, deci o suma totala de 63.800 de dolari/an.

Pretentii nereale

Cu toate ca nu-si mai achitase obligatiile contractuale si ca datoriile in ceea ce priveste achitarea redeventei cresteau, AZL a inteles ca investitorul are probleme financiare si a aprobat o data de plata a creantelor restante pentru 15.11.2001, data limita. La un moment dat, AZL a mers pe prevederile Ordonantei nr.5, referitoare la somatiile de plata, dar de care in mod ciudat nu s-a tinut seama nici in instanta. In consecinta, vazand reaua credinta a clientului, AZL a demarat procedura de reziliere a contractelor in luna martie 2002. La scurt timp dupa aceea, Francu a venit cu o cerere neconventionala, un fel de contrareclamatie, pretinzand suma de 3,6 milioane de dolari, pe considerent ca aceasta ar fi reprezentat contravaloarea investitiei facute pe terenul cu pricina. Francu, folosindu-se de un tertip juridic a fixat valoarea investitiei in functie de calculul devizelor estimative din proiectul initial si nu cele reale stabilite eventual printr-o evaluare. Imediat, a inceput sa faca "lobby" la nivel de decizii superioare, intentionand chiar sa desfiinteze Administratia Zonei Libere, in conditiile in care deja aparuse Portul Liber. Francu, dezvoltase o relatie cu un numar de patru mari firme ai unor utilizatori concesionari din Zona Libera, sugerand ca existenta unei administratii era nejustificata. Din fericire pentru el acest lucru s-a si intamplat. Administratia Zonei Libere a fost inclusa in CN Administratia Porturilor Maritime Constanta. Si uite cum, chestia cu "bonitatea participantilor la licitatii" s-a adeverit. Gasindu-si efectiv "beleaua", membri Administratiei au avut greu de tras cu Francu, acesta din urma incepand un intens bombardament cu plangeri penale impotriva conducerii de la acea vreme a Administratiei Zonei Libere. Francu a facut reclamatii la Oficiul Concurentei, reclamatii care, din fericire, nu s-au concretizat in favoarea lui. In prezent, pe rol se afla nu mai putin de sase dosare, majoritatea fiind stramutate la cererea lui Francu. Ele au fost admise si se solutioneaza la Iasi sau in alte localitati din tara, si asta pentru a ingreuna la maxim desfasurarea proceselor si ca sa se traga de timp. Pentru el, justitia din Constanta nu poate solutiona cazurile in care este implicat. Francu pozeaza intr-o victima a sistemului pe care el il foloseste pentru a-si atinge scopurile. In prezent, litigiul lui Frincu a ajuns in mapele celor aproximativ 15 juristi de la CN APMC. Pentru ca planeaza suspiciuni cu privire la gestionarea acestui litigiu, Ziua de Constanta va incerca sa monitorizeze finalul acestui proces pentru a afla cum se finalizeaza. Dupa venirea in functia de director general al CN APMC a lui Mircea Banias se poate ca interesele lui Vasile Francu, care este vicepresedinte al organizatiei judetene a PD Constanta, sa fie altfel privite de administratia porturilor. Mai mult ca sigur, dupa aparitia acestui articol, Francu se va indrepta inca de la prima ora spre instanta cu plangeri impotriva redactorilor de la ZIUA de Constanta. Pentru a scapa de proces macar femeia de serviciu a ziarului, am decis sa nu o trecem in caseta redactionala.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii