Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:58 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii Andrei Bodean şi Dana Ana Ce numitori comuni au la Anticorupţie Nicuşor Constantinescu şi Radu Mazăre

ro

14 Apr, 2014 00:00 3777 Marime text
Mâine, Radu Ştefan Mazăre, aflat sub control judiciar, se va prezenta la Poliţia municipiului Constanţa, exact cum a decis judecătoarea Rodica Cosma de la Curtea Supremă
 
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie continuă cercetările specifice în dosarele penale în care atât preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, cât şi Radu Ştefan Mazăre, edilul municipiului Constanţa, sunt suspectaţi că ar fi săvârşit fapte de corupţie. Întâmplător sau nu, Nicuşor Constantinescu şi Radu Mazăre sunt cercetaţi de doi procurori de la Anticorupţie, unul este din Constanţa, iar celălalt din Bucureşti. În acest context, ZIUA de Constanţa prezintă numitorii comuni de la DNA ai mai-marilor judeţului Constanţa.
 
Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, este cercetat penal de procurorul Andrei Bodean, de la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, pentru mai multe infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave. Potrivit comunicatului 11/VIII/3 a DNA, dat publicităţii la data de 15 ianuarie, şeful CJC „şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa în sensul că a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane de euro)”. Tot procurorul Andrei Bodean este cel care instrumentează dosarul în care Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa, este suspectat, potrivit comunicatului numărul 91/VIII/3 din 5 februarie, de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dar şi de abuz în serviciu contra intereselor publice. În aceeaşi cauză mai sunt cercetaţi Ion Marica şi Ramona-Daniela Dospinescu, foşti funcţionari în cadrul Primăriei municipiului Constanţa şi membri în Comisia de Aplicare a Legii nr. 10/2001, bănuiţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi de abuz în serviciu contra intereselor publice. Pe lângă Radu Ştefan Mazăre, Ion Marica şi Ramona-Daniela Dospinescu, în dosar mai apare şi Constantin Racu, avocat în cadrul Baroului Constanţa, fost funcţionar al Primăriei şi membru în Comisia de aplicare a Legii nr. 10/2001, acuzat, de asemenea, de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor publice.
 
Campusul social „Henri Coandă“
 
Nicuşor Daniel Constantinescu este cercetat penal şi de Dana Ana, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie. În această cauză, în care şeful CJC a fost reţinut pentru 24 de ore, Nicuşor Constantinescu este suspectat, potrivit comunicatului numărul 304/VIII/3 din 19 martie, de trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dar şi de 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Tot Dana Ana este cea care îl urmăreşte penal, pentru luare de mită, pe Radu Mazăre. Pe lângă primarul municipiului Constanţa, în această cauză mai este cercetat, pentru dare de mită, afaceristul israelian Avraham Morgenstern. Dosarul are ca bază locuinţele modulare grupate în Campusul social „Henri Coandă“. Pe data de 9 aprilie, în cauză, edilul Mazăre şi afaceristul Morgenstern au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi prezentaţi Înaltei Curţi cu propunere de arestare preventivă. Judecătoarea Rodica Cosma a respins atât propunerea de arestare a lui Radu Ştefan Mazăre, cât şi pe cea a israelianului Avraham Morgenstern, cei doi fiind puşi în libertate sub control judiciar.
 
Obligaţii
 
Mazăre şi Morgenstern sunt obligaţi să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi, să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organele de poliţie în a căror circumscripţie locuiesc, respectiv Poliţia Municipiului Constanţa pentru Măzare şi Poliţia Sectorului 1 Bucureşti pentru Morgenstern, conform programului de supraveghere întocmit de organele de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi. De asemenea, primarul şi afaceristul nu au voie să depăşească limita teritorială a statului român. La momentul punerii în libertate, Înalta Curtea le-a atras atenţia celor doi că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii