LIVE TEXT Programul complet de astăzi. Sanctitatea Sa Papa Francisc-vizită Apostolică în România. Ziua II
LIVE TEXT: Programul complet de astăzi. Sanctitatea Sa Papa Francisc-vizită Apostolică în România. Ziua IIDesfăşurată sub genericul "Să mergem împreună!", la 20 de ani de la vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea, vizita de stat, pastorală şi ecumenică a Papei Francisc în România a inclus, în prima zi, întâlniri cu autorităţile politice şi societatea civilă, cu conducerea Bisericii Ortodoxe Române şi Sfânta Liturghie din Catedrala "Sfântul Iosif".
Papa a sosit la ora 11,30, la Bucureşti, fiind întâmpinat de preşedintele Klaus Iohannis la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă".
Cei doi înalţi oficiali au avut convorbiri tete-a-tete, urmate de o întâlnire cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, alte autorităţi, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai corpului diplomatic.
Astăzi, 1 iunie, papa Francisc va fi prezent la Sanctuarul din Şumuleu Ciuc, unde va prezida Sfânta Liturghie şi va rosti o omilie.
De aici, papa Francisc va merge la Iaşi, unde va vizita Catedrala Sfânta Maria Regină (ora 17.25).
La Iaşi, suveranul pontif va avea întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile pe platforma din faţa Palatului Culturii din Iaşi - discurs al sfântului părinte.
De la Iaşi, papa Francisc se va întoarce la Bucureşti (plecarea cu avionul spre Bucureşti - ora 19.00).
Aseară, Comitetul Interminiserial pentru Securitate “Vizita Papa Francisc”, a analizat condițiile meteo și a decis ca, aeronava care îl va transporta pe Sanctitatea Sa Papa Francisc să aterizeze la Targu Mureș, nu în județul Bacău, cum era anunțat inițial.
Schimbarea traseului nu afectează programul inițial al Papei Francisc care va ajunge la Sumuleu Ciuc şi la Iasi la orele anunţate.
În ultima zi a vizitei, duminică, 2 iunie, papa Francisc va ajunge la Blaj unde va celebra cea de-a treia Sfântă Liturghie din programul călătoriei apostolice făcute în România.
La această slujbă va avea loc beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici martiri pe Câmpia Libertăţii la Blaj.
La Blaj, papa Francisc se va întâlni cu comunitatea romă.
Vizita papei Francisc se va încheia cu o ceremonie de rămas bun, desfăşurată pe aeroportul din Sibiu, de unde avionul papal va decola spre Roma, la ora 17.30.
Pe parcursul zilei vom posta evenimentele marcante ale vizitei papei în România
LIVE TEXT:
ora 06.50: Sfântul Părinte va ajunge la Aeroportul Transilvania în jurul orei 08.15. Prefectul de Mureş, Mircea Dușa, îl va primi la scara avionului.
ora 9.23: Papa Francisc a primit, sâmbătă, pe Aeroportul Transilvania Târgu Mureş, de la prefectul de Mureş, Mircea Duşa, distincţia Fibula de la Suseni, simbolul judeţului, care reprezintă replica unei comori unice în lume, ce datează din Hallstattul timpuriu, prima Epocă a Fierului.
Potrivit lui Duşa, autorităţile au fost informate "destul de târziu" că Papa va ateriza pe aeroportul din Târgu Mureş, astfel că acesta a fost întâmpinat doar de "câţiva locuitori din zonă".
"Este un eveniment deosebit, chiar dacă nu era planificată această vizită scurtă, faptul că a poposit pe teritoriul judeţului Mureş este unul deosebit şi locuitorii judeţului apreciază acest eveniment. Au participat şi câţiva locuitori din zonă, ştirea a venit destul de târziu că va ateriza la Târgu Mureş, probabil că, dacă se cunoştea intenţia de a vizita şi judeţul Mureş, cu siguranţă erau mult mai mulţi"
ora 10.45: Câteva zeci de persoane prezente la Şumuleu Ciuc, pentru a participa la slujba pe care Papa Francisc o va oficia, sâmbătă dimineaţă, în altarul în aer liber dedicat Fecioarei Maria, au avut nevoie de asistenţă medicală, potrivit agerpres.ro.
Dintre acestea, 36 sunt copii care au suferit diverse afecţiuni medicale, generate de temperaturile scăzute înregistrate în zonă. 20 dintre aceştia au fost deja preluaţi, în deplină siguranţă şi transportaţi, cu un microbuz al ISU, la baza dealului Şumuleu pentru evaluare medicală amănunţită, urmând ca şi ceilalţi 16 să fie transportaţi în scurt timp", precizează Comitetul Interministerial pentru Securitate "Vizită Papa Francisc 2019".
ora 11.12: Papa Francisc a ajuns la sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, locul unde va oficia o Liturghie Pontificală şi unde, în fiecare an, are loc cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est.
ora 12.00: Pelerinajul anual de la Şumuleu Ciuc aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii, a transmis Papa Francisc, sâmbătă, în mesajul rostit la sanctuarul marian.
"Cu bucurie şi recunoscător lui Dumnezeu mă aflu astăzi aici, împreună cu voi, dragi fraţi şi surori în acest îndrăgit sanctuar marian, bogat în istorie şi credinţă, unde, ca fii, venim s-o întâlnim pe Mama noastră şi să ne recunoaştem ca fraţi. Sanctuarele, locuri aproape 'sacramentale' ale unei Biserici spital de campanie, păstrează memoria poporului credincios care, în mijlocul necazurilor sale, nu oboseşte în a căuta izvorul de apă vie de unde să-şi împrospăteze speranţa. Sunt locuri de sărbătoare şi de celebrare, de lacrimi şi de implorare. Venim la picioarele Mamei, fără prea multe cuvinte, să ne lăsăm priviţi de ea şi pentru ca ea, cu privirea ei, să ne conducă la Acela care este 'Calea, Adevărul şi Viaţa'. Nu am venit aici la întâmplare, suntem pelerini", a afirmat Suveranul Pontif în mesajul de la Şumuleu Ciuc.
Sfântul Părinte a făcut referire la semnificaţiile pelerinajului, menţionând că "a peregrina" înseamnă "a fi conştienţi că venim, ca popor, în casa noastră".
"Aici, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, voi veniţi în pelerinaj pentru a îndeplini legământul înaintaşilor voştri şi pentru a întări credinţa în Dumnezeu şi devoţiunea faţă de Preacurata Fecioară Maria, reprezentată de monumentala statuie în lemn. Acest pelerinaj anual aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă; participă la el şi credincioşi de alte confesiuni şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii; un apel la a recupera mărturiile de credinţă devenită viaţă şi de viaţă devenită speranţă. A peregrina înseamnă a fi conştienţi că venim, ca popor, în casa noastră. Un popor a cărui bogăţie stă în miile sale de chipuri, culturi, limbi şi tradiţii, sfântul popor credincios al lui Dumnezeu care, împreună cu Maria, este pelerin, cântând milostivirea Domnului", a transmis Suveranul Pontif.
Papa Francisc a vorbit în mesajul său şi despre faptul că nu trebuie ca "rănile din trecut" să constituie un obstacol pentru o "convieţuire fraternă".
ora 13.00: Papa Francisc a oferit Trandafirul de aur Sanctuarului Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc, unul dintre cele mai vechi şi mai nobile daruri pe care suveranii pontifi le fac marilor sanctuare ale lumii.
Suveranul Pontif a aşezat Trandafirul de aur la picioarele statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.
ora 13.20: Papa Francisc a plecat de pe platoul de la Şumuleu Ciuc după Liturghia Pontificală oficiată, sâmbătă, la sanctuarul marian, în prezenţa a aproape 100.000 de pelerini.
Suveranul Pontif va face un popas la Casa Jakab Antal din Şumuleu, de lângă biserica franciscană, unde va lua masa şi se va odihni, după care îşi va continua drumul către Târgu Mureş, de unde va lua avionul până la Iaşi, potrivit unor surse oficiale.
La Iaşi, Papa Francisc va vizita, în jurul orei 17,25, Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Aici se va întâlni cu aproximativ 800 de bolnavi şi persoane în vârstă.
ora 14.40: Zecile de mii de pelerini care s-au strâns, sâmbătă, în faţa Palatului Culturii din Iaşi, înfruntă ploaia puternică în aşteptarea Papei Francisc.
Ploaia torenţială cu grindină i-a surprins pe oamenii veniţi din toate judeţele din nord-estul României, dar şi din Republica Moldova, ei neavând posibilitatea de a se adăposti. Organizatorii evenimentului de la Iaşi au pus la dispoziţia credincioşilor catolici 30.000 pelerine de ploaie, care însă acestea nu au putut să-i protejeze complet.
În ciuda vremii nefavorabile, pelerinii şi-au păstrat locurile pe care le-au ocupat în zona centrală a oraşului, în aşteptarea Suveranului Pontif, care ar urma să ajungă la Iaşi în jurul orei 17,00.
Ora 17.00: Sanctitatea Sa a ajuns la Iaşi, unde a vizitat, potrivit programului oficial, la ora 17.25, Catedrala „Sfânta Maria Regină”. Numai la iaşi participă între 140.000 şi 150.000 de pelerini.
De asemenea, la Iaşi, Papa Francisc s-a întâlnit cu tinerii şi cu familiile, la Palatul Culturii, inclusiv cu mama celor 11 copii, invitaţi personal de papă.
De asemenea, Suveranul pontif va avea o Întâlnire Mariană cu tinerii şi cu familiile la Palatul Culturii din Iaşi la ora 17.45. Papa Francisc va susţine şi un discurs.
Ora 18.15: Papa Francisc se adresează mulțimii, salutând în limba română: Bună seara! "Îmi doresc să mă pot realiza în țara mea fără să-mi caut împlinirea în alte colțuri ale lumii", i-a spus Papei, pe scena de la Palatul Culturii, un tânăr student la Informatică.
18.45: Elisabeta și soțul ei Ioan, alături de familia cu 28 de membri, i se adresează Papei: “Sunt Elisabeta și sunt alături de soțul meu, Ioan. Am venit dintr-un sătuc de la periferia județului Iași. Acolo, mica noastră comunitate catolică trăiește în armonie și respect cu membrii comunității ortodoxe. Nu am venit singuri, ci împreună cu toți cei 11 copii ai noștri. 7 dintre ei au ales să își întemeieze și ei familii, iar 4 au ales calea consacrării în slujba Domnului. Doi sunt preoți și două sunt surori. Unii dintre ei au venit de peste hotare pentru a fi aici din Belgia, din Italia sau de peste Prut, din Republica Moldova, și azi ne-am adunat cu toții precum odinioară, când în fiecare duminică dimineață luam drumul spre biserica dedicată sfântului nostru ocrotitor Anton de Padova. Îi mulțumim astăzi lui Dumnezeu pentru darul credinței pe care l-am primit și noi de la părinții și bunicii noștri”.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp