Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:11 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect PHARE din Mangalia, dosar de coruptie pentru Mitica Cucoranu

ro

06 Feb, 2010 06:02 4589 Marime text
cap_1.jpgLa Judecătoria Municipiului Mangalia a fost înregistrat, pe 2 februarie, dosarul penal nr. 318/254/2010, având ca obiect infracţiuni de corupţie în baza Legii 78/2000. Părţile din acest dosar sunt Mitică Cucoranu şi Mirel-Alexandru Ţariuc - inculpaţi şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei - parte civilă.

Dosarul în cauză este o „continuare" a unui alt dosar judecat la Mangalia: 1949/254/2009, înregistrat pe 3 iulie 2009 şi care cuprinde peste 1.000 de file.

Dosarul, cu aceiaşi „protagonişti", a avut drept obiect falsul în înscrisuri sub semnătură privată, reglementat de art. 290, Cod penal, însă, pe 27 ianuarie, s-a dispus înaintarea dosarului la Serviciul Registratură în vederea repartizării aleatorii unuia dintre completele specializate în soluţionarea în primă instanţă a cauzelor având ca obiect infracţiunile prevăzute de Legea nr. 78/2000.

În dosarul întocmit de procurorul din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Constanţa, Oana Blendea, la 30 iunie 2009, se arată că, în 2003, Asociaţia Patronilor din Mangalia, prin preşedintele Mitică Cucoranu, a depus, în vederea evaluării, o cerere de finanţare având ca obiectiv „proiectarea şi punerea în funcţiune a unui Oficiu Transfrontalier de Afaceri, care să pună la dispoziţia oamenilor din zonă informaţii cu privire la oportunităţile economice şi comerciale existente". Valoarea contractului era de 31.648 euro, din care 28.148 urmau să fie achitaţi din surse comunitare, contribuţia proprie a asociaţiei urmând să fie de 3.500 de euro. Pe 27 mai 2004, a fost semnat un act adiţional pentru realocarea a 1.500 de euro pentru diurne şi deplasări.

DNA a „numărat" numai trei deplasări din cele nouă ale raportului final

DNA Constanţa arată astfel că, în urma proiectului, ar fi urmat să se realizeze un Oficiu Transfrontalier de Afaceri, s-ar fi achiziţionat echipamente IT, s-ar fi organizat activităţi de instruire în management şi studii europene cu participanţi români şi bulgari din Mangalia şi G-ral Toşevo (Bulgaria). „Pe 17 iunie 2004, Mitică Cucoranu şi Alexandru-Mirel Ţariuc, managerul de proiect şi respectiv expertul managementului de proiect, au întocmit „Raportul Tehnic - Tabel Sintetic privind activitatea, rezultatele şi indicatorii proiectului". Acest raport include tabelul cu plata diurnelor - nouă deplasări, realizate între 17 decembrie 2003 şi 22 mai 2004, în valoare totală de 8.700 de euro", se arată în dosarul procurorului DNA.

Însă, în urma cercetărilor Departamentului de Luptă Antifraudă din cadrul Guvernului României, „şase deplasări decontate nu s-au efectuat, iar la celelalte trei au participat mai puţine persoane decât cele din tabele (...). Mitică Cucoranu a declarat că a cunoscut caracterul nereal al documentelor nejustificative întocmite, dar a acceptat folosirea lor în faţa Autorităţii Contractante, întrucât primise asigurări de la Ţariuc, că nu vor fi probleme". Din datele DNA, martorii îşi recunosc numai o parte a semnăturilor sau nici una şi există martori ce figurează pe tabele, dar care nu s-au deplasat în Bulgaria.

Ministerul Dezvoltării s-a constituit astfel, pe 19 iunie 2009, ca parte civilă în procesul penal cu suma de 26.972 euro, bani ce reprezintă finanţarea PHARE plătită necuvenit Asociaţiei Patronilor Mangalia.

Cucoranu, exonerat de vină chiar de către Ţariuc

Contactat telefonic, Mitică Cucoranu ne-a spus că nu poate comenta nimic, întrucât se află la volanul maşinii sale, în drum către Austria. În mărturia sa din dosar, acesta afirmă că „Proiectul a fost unul dintre cele mai bune din România, dar, din păcate, incorect transpus în înscrisuri. Cheltuielile legate de deplasarea bulgarilor în România nu erau eligibile, astfel că Ţariuc m-a asigurat că nu va fi nicio problemă dacă vom deconta aceste sume ca fiind folosite pentru deplasarea românilor în Bulgaria. Am avut încredere oarbă în Ţariuc şi membrii echipei lui, atât în ceea ce priveşte înscrisurile întocmite pe parcursul derulării proiectului, cât şi cele întocmite în vederea plăţii finale. (...) Am semnat raportul final în mare grabă şi nu ştiu ce documente au fost anexate acestuia".

Mirel Ţariuc vine să întărească faptul că Mitică Cucoranu a acţionat „cu bună credinţă" în toate demersurile sale din proiect. Mai mult, acesta admite că a întocmit tabelele cu deplasările, şi că „a executat" semnăturile mai multor participanţi, în prezent, martori în proces. Unii dintre martori fie nu au participat decât la una sau două deplasări, fie nu au participat deloc la niciuna dintre acestea.

Dosarul 318/254/2010 are drept prim termen de judecată data de 11 martie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii