Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:26 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect privind stabilirea uniformei şi a însemnelor distinctive pentru personalul militar din MAI. Mai sunt doar câteva zile pentru sugestii

ro

11 Aug, 2018 00:00 4161 Marime text

Cetăţenii interesaţi mai au la dispoziţie doar câteva zile pentru a-şi exprima propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la proiectul hotărârii Guvernului privind stabilirea uniformei şi a însemnelor distinctive pentru personalul militar din aparatul central şi structurile subordonate unor unităţi centrale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
 
Proiectul a fost publicat pe site-ul MAI în data de 26 iunie, iar cei interesaţi îşi pot transmite opiniile în termen de 20 de zile calendaristice, calculate de la data publicării anunţului, pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro.
 
Conform datelor oficiale, proiectul de act normativ vizează: stabilirea structurii normelor de echipare pentru personalul militar din aparatul central şi al Comenduirii Garnizoanei Bucureşti; stabilirea însemnelor distinctive pentru personalul militar din Aparatul Central şi al Comenduirii Garnizoanei Bucureşti; stabilirea culorilor principalelor articole de echipament pentru personalul militar din Aparatul Central şi al Comenduirii Garnizoanei Bucureşti.
 
Viitoarea reglementare se va aplica personalului militar din aparatul central al MAI şi structurile subordonate unor unităţi centrale, astfel cum acestea sunt prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 416/2007 (sintagma „structurile subordonate unor unităţi centrale” utilizată în cuprinsul proiectului, este consacrată de pct. A.23 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 416/2007).
 
Anexa I din prezentul proiect face referire la „însemnele pentru gradele militare şi culorile pentru articolele din compunerea uniformelor pentru personalul militar din aparatul central şi structurile subordonate unor unităţi centrale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne“.
 
„Cap. I. Însemnul de grad. Însemnul de grad militar pentru personalul din aparatul central şi structurile subordonate unor unităţi centrale este reprezentat de stele pentru generali, trese pentru ofiţeri şi galoane pentru maiştri militari şi subofiţeri, brodate pe suport în formă dreptunghiulară, confecţionat din material textil. Semnul de armă este realizat prin brodare şi reprezintă un scut de culoare albastră în interiorul căruia sunt brodate, în culoarea galbenă, două ramuri de stejar având între ele literele „MAI”. Semnul de armă se aplică la mijlocul lăţimii suportului, pe lăţime şi la 5 mm de capătul interior“.

Aplicarea însemnelor de grad militar

Secţiunea I - generali 

„Însemnul de grad militar pentru uniforma de ceremonie, de reprezentare şi de serviciu reprezentat de stele în cinci colţuri încadrate în mărimea unui cerc imaginar cu diametrul de 22 mm se aplică prin brodare cu fir metalizat de culoarea galben auriu, pe un suport textil de formă dreptunghiulară, confecţionat din material textil ţesut cu fir metalizat de culoare alb –
argintiu. Stelele sunt conturate cu fir de culoare roşie şi se aplică pe suportul textil corespunzător gradului, astfel: a) pentru gradul de general de brigadă - o stea; b) pentru gradul de general-maior - două stele; c) pentru gradul de general-locotenent - trei stele; d) pentru gradul de general - patru stele“.

Secţiunea a II-a - ofiţeri 

„Însemnele de grad militar pentru uniforma de ceremonie, de reprezentare şi de serviciu, reprezentat de trese cu lăţimea de 8 mm se aplică prin brodare cu fir metalizat de culoare alb - argintiu pe suport textil în formă dreptunghiulară, de culoare bleumarin. Pentru ofiţerii cu grad superior, suportul textil are brodat longitudinal, pe mijloc, cu fir metalizat cu culoare alb - argintiu, un galon cu lăţimea de 16 mm. Pentru ofiţerii superiori tresele şi galonul se aplică corespunzător gradului, astfel: a) pentru gradul de maior - o tresă şi galonul; b) pentru gradul de locotenent-colonel - două trese şi galonul; c) pentru gradul de colonel - trei trese şi galonul. Pentru ofiţerii cu grad inferior tresele se aplică corespunzător gradului, astfel: a) pentru gradul de sublocotenent - o tresă; b) pentru gradul de locotenent - două trese; c) pentru gradul de căpitan - trei trese“.

Secţiunea a III-a - maiştri militari 

„Însemnul de grad militar pentru uniforma de reprezentare şi de serviciu reprezentat de galoane cu lăţimea de 8 mm se aplică prin brodare cu fir metalizat de culoare alb argintiu, pe suport textil în formă dreptunghiulară de culoare bleumarin. Galoanele se aplică corespunzător gradului, astfel: a) pentru gradul de maistru militar clasa a IV-a - un galon în formă de unghi şi un galon drept; b) pentru gradul de maistru militar clasa a III-a – un galon în formă de unghi şi două galoane drepte; c) pentru gradul de maistru militar clasa a II-a - un galon în formă de unghi şi trei galoane drepte; d) pentru gradul de maistru militar clasa I – un galon în formă de unghi şi patru galoane drepte; e) pentru gradul de maistru militar principal - un galon în formă de unghi şi cinci galoane drepte“.

Secţiunea a IV-a - subofiţeri 

„Însemnul de grad militar pentru uniformele de reprezentare şi de serviciu, reprezentat de galoane cu lăţimea de 16 mm şi 10 mm se aplică prin brodare cu fir metalizat de culoare alb - argintiu pe suport textil în formă dreptunghiulară, de culoare bleumarin. Galoanele se aplică corespunzător gradului, astfel: a) pentru gradul de sergent major - un galon cu lăţimea de 16 mm şi unul cu lăţimea de 10 mm; b) pentru gradul de plutonier - două galoane cu lăţimea de 16 mm; c) pentru gradul de plutonier major - două galoane cu lăţimea de 16 mm şi unul cu lăţimea de 10 mm; d) pentru gradul de plutonier adjutant - trei galoane cu lăţimea de 16 mm; e) pentru gradul de plutonier adjutant şef - trei galoane cu lăţimea de 16 mm şi unul cu lăţimea de 10 mm“.

Capitolul II - embleme pentru coifură
Secţiunea I - generali
 

„Emblema pentru şapca de ceremonie şi de reprezentare, căciulă, pălărie, basc şi şapca de serviciu se realizează pe suport textil de culoare bleumarin fiind formată dintr-o cunună cu câte patru rânduri de frunze de stejar, dispuse în evantai, brodată din fir metalizat de culoare alb - argintiu, care încadrează acvila cruciată, încoronată, pe care se fixează un scut metalic reprezentând scutul mic din stema României“.

Secţiunea a II-a - ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri 

„Emblema pentru şapca de ceremonie şi de reprezentare, căciulă, pălărie, basc şi şapca de serviciu se realizează pe suport textil de culoare bleumarin, fiind formată dintr-o cunună cu un număr diferit de rânduri de frunze de stejar dispuse în evantai, respectiv trei pentru ofiţeri, două pentru subofiţeri şi maiştri militari, brodată din fir metalizat de culoare alb argintiu, care încadrează acvila cruciată, încoronată, pe care se fixează un scut metalic reprezentând scutul mic din stema României“.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii