Proiectul de reducere a mortalitatii rutiere
Proiectul de reducere a mortalitatii rutiereCu doar patru luni înainte de expirarea termenului limită instaurat de Uniunea Europeană (UE), privind reducerea, în perioada 2001 - 2010, cu 50% a mortalităţii rutiere în România, Poliţia Rutieră Română îşi mobilizează toată forţele spre îndeplinirea obiectivului vizat. Pe ultima sută de metri, reducerea accidentelor rutiere la nivel naţional a devenit prioritatea numărul 1 a poliţiştilor, concretizată prin intensificarea acţiunilor de aplicare a normelor legale.
Proiectul „Lifesaver"
Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului european „Lifesaver", implementat începând cu luna aprilie a anului trecut şi finanţat de UE. „Lifesaver" constituie cel mai mare efort realizat în comun de poliţiile rutiere din 26 de state europene, printre care şi România, şi are ca scop reducerea numărului victimelor accidentelor rutiere. Priorităţile proiectului sunt siguranţa conducătorilor auto şi a motocicliştilor, combaterea vitezei, a conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice şi a drogurilor, alături de derularea unor activităţi de prevenire în ceea ce priveşte purtarea centurii de siguranţă. În zilele de 9 şi 10 septembrie, se vor desfăşura lucrările celei de a doua etape a Proiectului „Lifesaver" în sala de conferinţe „Paris" a Hotelului Novotel, din Bucureşti. Discuţiile vizează sprijinirea celor şase ţări angrenate: Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania şi Ungaria, în vederea creşterii eficienţei activităţilor de prevenire rutieră, prin preluarea bunelor practici, şi asistenţă în aplicarea acestora din partea ţărilor membre ale Organizaţiei Poliţiilor Rutiere Europene (TISPOL), recunoscute pentru realizările în domeniu. La activitate vor participa şefi de poliţie rutieră din ţară, iar prezentarea materialelor va fi susţinută de lectori, membri TISPOL. Serviciul Poliţiei Rutiere (SPR) Constanţa va fi reprezentant de cms. şef Constantin Dancu.
Trend descendent al accidentelor
La nivel naţional, s-a remarcat un trend descendent în ceea ce priveşte numărul şi consecinţele evenimentelor rutiere grave. În perioada 1 ianuarie - 31 august 2009, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, s-au comis 6.318 accidente grave de circulaţie (o scădere de 3,6%) în care şi-au pierdut viaţa 1.671 de persoane (cu 9,7% mai puţine faţă de 2008), iar 5.692 de persoane au fost grav rănite (cu 2,3% mai puţine faţă de anul trecut).
Poliţiştii constănţeni, în tendinţe
La nivel local, faţă de anul 2008, poliţiştii constănţeni au reuşit să realizeze reale progrese, înregistrând o scădere a numărului de accidente de circulaţie. Potrivit purtătorului de cuvânt al SPR Constanţa, subinspectorul Marius Ghiţă, în perioada 1 ianuarie - 7 septembrie a anului curent, au fost înregistrate, în total, 860 de accidente, ceea ce înseamnă cu 37 mai puţine faţă de anul trecut (897). În judeţul nostru, în ultimele nouă luni, s-au produs 157 de accidente grave, soldate cu decesul a 71 de persoane, rănirea gravă a 108 persoane şi rănirea uşoară a 90 de persoane, anul trecut fiind înregistrate 80 persoane decedate, 129 de persoane grav rănite şi 93 de persoane cu leziuni uşoare. Accidentele uşoare produse în Constanţa, în perioada menţionată, au fost 703 la număr, cu 35 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (738).
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp