Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:15 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Promenada cu baioneta in coaste

ro

06 Mar, 2003 00:00 909 Marime text

Americanii au pus sechestru pe plaja de la "Rex"

La hotelul "Rex" s-au cazat aproximativ 200 de americani * Autoritatile militare romane au incercuit zona, interzicand accesul publicului * Plimbarile pe plaja din fata hotelului au fost interzise, zona fiind declarata "obiectiv militar" * Soldati inarmati si cu veste antiglont blocheaza trecerea oricarui cetatean roman care ar incerca sa tranziteze zona * Reporterii "ZIUA de Constanta" au testat pe pielea lor vigilenta soldatilor

Daca pana mai zilele trecute, autoritatile romane au incercat sa treaca sub tacere transformarea statiunii Mamaia in zona militara, iata ca inevitabilul a fost constatat ieri. Incepand de luni dimineata, peste 200 de militari americani au fost cazati in spatiile de cazare ale hotelului "Rex" din statiunea Mamaia. Tot de luni, insa, perimetrul din zona hotelului si chiar a plajei a fost interzis circulatiei trecatorilor. Plaja din dreptul hotelului "Rex" este, incepand de luni, interzisa pentru romani, aceasta fiind pazita cu strasnicie de soldati inarmati. Chiar daca vestitele garduri de sarma ghimpata nu au mai fost instalate, ramanand doar barierele basculante, cerberii care sunt pusi sa pazeasca perimetrul sunt decisi sa nu lase suflare de roman sa treaca de linia imaginara interzisa. Culmea tupeului, nici pe cei doi metri de plaja, care sunt considerati legal fasie de frontiera si pe care nimeni nu o poate revendica, nu se poate trece dintr-o parte in cealalta a plajei din dreptul hotelului. Eventual, doar daca vrei s-o iei inot prin largul marii.

Adio, promenada

Mirati la culme de vestea referitoare la interzicerea accesului pe plaja Mamaia, am vrut sa verificam pe pielea noastra veridicitatea informatiei. Astfel, doi reporteri ZIUA au decis sa faca o plimbare prin zona amintita, simuland o mica si nevinovata promenada pe malul marii ca doi buni si vechi amici. La aproximativ 200 de metri distanta de hotelul "Rex", cei doi, urmariti de la distanta de un fotoreporter, au pasit pe nisipul plajei indreptandu-se spre mare, dar in diagonala spre hotelul "Rex". La nici 100 de metri departare de plaja din fata hotelului, reporterii nostri au fost speriati tare de un soldat care le sarise in fata dintr-un boschet aflat langa zidurile care imprejmuiesc lateralele hotelului. Soldatul inarmat si "blindat" cu o vesta antiglont, a inceput sa gesticuleze sugerandu-le celor doi sa se departeze imediat din zona. Reporterii nostri s-au facut ca nu inteleg reactiile agitate ale soldatului, apropiindu-se mai mult de acesta. Soldatul a inceput sa se agite si mai tare, spunand sa iesim la strada si sa ocolim "obiectivul" la o distanta de mai multe sute de metri. Mirati fiind de expresia "obiectiv", cei doi "plimbareti" au incercat sa ceara lamuriri. Bineinteles ca soldatul ne-a spus ca suntem intr-o "zona militara" si ca prezenta noastra acolo este nedorita. La balcoanele hotelului se puteau vedea aproximativ 20 de americani care, probabil, faceau aerosoli sau admirau frigul de afara. Mai cu binisorul, mai cu sila, reporterii nostri au fost lamuriti sa se departeze de "obiectiv" fara prea multa tevatura. Ajunsi la aleea care dadea in fata hotelului, am remarcat ca din mai multe microbuze coborau soldati americani cu bagaje voluminoase. Nici pe alee ziaristii nu au scapat de sperieturi, deoarece un alt cerber imbracat in binecunoscutul costum de camuflaj a sarit dintr-un ungher in care statea ascuns de frig. Si acesta a inceput sa gesticuleze, intorcand din drum pe cei doi reporteri spunandu-le sa ocoleasca "obiectivul" pe la sosea. Se pare ca aceasta exagerata vigilenta afisata de oficialii romani este determinata de sosirea in Constanta a unui inalt oficial american, care urmeaza a fi cazat in acest hotel. Totodata, reporterii nostri au mai observat ca de o paza discreta armata beneficiaza si hotelul "Palm Beach" din vecinatatea hotelului "Bucuresti". Aici se afla postat, discret si fara sa deranjeze pe nimeni, un soldat la fel echipat ca cei din fata hotelului "Rex". Oricum, aceasta atitudine adoptata in cazul pazei hotelului "Rex" nu este de bun augur, mai ales ca asupra acestui subiect denumit "Mamaia" au existat multe reactii negative referitoare la militarizarea zonei si la interzicerea accesului turistilor in statiunea Mamaia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii