Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:30 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prostituata minoră infectată cu HIV provine dintr-o familie cu stare materială bună

ro

17 Aug, 2012 01:00 5498 Marime text
prostituata_1.jpgPărinţii ei au refuzat ajutorul celor de la Protecţia Copilului, precizând faptul că minora este sub tratament la o clinică privată

Minora seropozitivă care a fost sechestrată timp de trei luni şi obligată să se prostitueze în mai multe camere de hotel locuieşte în Constanţa. Ea provine dintr-o familie cu situaţie financiară bună, aşa cum au precizat reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului Constanţa. Ei au refuzat şi consilierea psihologică, spunând că îşi permit să plătească un psiholog.

Autorităţile locale au intrat în alertă după ce au depistat în urma unor percheziţii că dintr-o o reţea de proxenetism făcea parte şi o adolescentă de 13 ani, depistată cu HIV.

Fata era obligată de cei doi proxeneţi, Marian Cioroi (32 de ani) şi Daniel Toma (18 ani), să presteze, timp de trei luni de zile, în toate staţiunile, în camere de hotel. Cei doi indivizi sunt acuzaţi că le băteau pe fete şi apoi le obligau să întreţină relaţii sexuale.

Poliţia caută clienţii minorei seropozitive

Fata de 13 ani a fugit din apartamentul în care era sechestrată şi a anunţat autorităţile, iar la mijlocul săptămânii trecute cei doi „peşti" au fost reţinuţi. După ce a scăpat, minora a fost dusă de către tatăl ei pentru a fi testată pentru prezenţa HIV, rezultatul fiind pozitiv.

Apel la confidenţialitate

După ce cazul a apărut în presă, Asociaţia Sens Pozitiv face apel la autorităţi şi la mass-media pentru a respecta dreptul la confidenţialitate şi a nu publica numele şi poza minorei, care este victimă a traficului de minori. „Atragem atenţia autorităţilor că încălcarea confidenţialităţii poate fi calificată ca abuz în serviciu. Autorităţile sunt obligate prin lege să respecte confidenţialitatea, secretul profesional şi al datelor medicale ale persoanei", se arată în comunicatul de presă.

Totodată, îi sfătuieşte pe cei care au făcut sex neprotejat să meargă să se testeze la un centru de testare voluntară sau în unităţile medicale din România.

Proxenetul Zoro le împărţea prezervative

Din nefericire, cei de la Protecţia Copilului au de-a face an de an cu minore prostituate. În urmă cu doi ani, Mădălina Maria M., de 15 ani, din Mangalia, a ajuns din nou pe stradă după ce a fugit din centrul de plasament unde a învăţat să scrie şi să citească.

Fata fusese adusă la centru de poliţişti. Numai că nu a apucat să meargă prea multe zile la şcoală pentru că a fugit din nou la proxenetul ei Zoro, care între timp a fost reţinut. „M-a ameninţat că dacă spun ce mi s-a întâmplat şi îl bagă pe el în puşcărie el când o să iasă o să vină să mă omoare", a povestit ea la acea vreme.

În Mangalia, trăia într-o gheretă, primind clienţi de la Zoro. Uneori şi câte doi odată. „Cel mai bine se plătea o noapte întreagă de sex, cam un milion şi jumătate. Îmi zicea Zoro că eu fac cei mai mulţi bani", mărturiseşte fata. Proxenetul le dădea şi prezervative. Cum de ştiau ce au de făcut? Tot Zoro le-a explicat.

Psihologul: „Învaţă să nu îşi respecte corpul"

Specialiştii spun că practicarea prostituţiei la vârste mici are impact asupra dezvoltării personalităţii. „Ne gândim la fetiţa care încă nu este de fapt femeie, însemnând dezvoltare fizică, psihică, dobândirea unui echilibru emoţional şi care primeşte un mesaj negativ prin aceste experienţe. Învaţă să nu îşi respecte corpul şi implicit să nu se respecte pe sine, învaţă în mod inconştient să se devalorizeze", spune psihologul Leni Burlacu.

La fel de adevărat este faptul că nu pentru oricine prostituţia este traumatizantă. „Depinde dacă a făcut acest lucru din propria ei voinţă sau a fost obligată. Pentru unele, aceasta este starea naturală", adaugă specialistul.

„Cine sunt eu?" - este întrebarea ale cărei răspunsuri conturează personalitatea viitoarea femei. „Ce răspunsuri la întrebarea aceasta definitorie ar putea să îşi dea o fetiţă care învaţă despre sexualitate practicând prostituţia?! Pe de altă parte ea poate învăţa că este şi o modalitate uşoară de a obţine beneficii, spune psihologul Leni Burlacu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • hmm 17 Aug, 2012 10:00 Confidentialitatea devine nula in fata informatiei de interes public.