Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:28 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protectia Civila produce panica intre elevi

ro

15 Mar, 2003 00:00 965 Marime text

Documentul care ofera sfaturi in caz de "accident cu substante periculoase" a dus la tot felul de scenarii apocaliptice

Elevii din Dobrogea au fost invatati ce sa faca in caz de contaminare cu substante periculoase * Detaliile oferite creeaza o atmosfera inspaimantatoare si te fac sa iti imaginezi scenarii de groaza * Am stat de vorba cu mai multi elevi ai Liceului "Mihai Eminescu", aflat pe primul loc in masurile paranoice de securitate * Cei mai multi elevi sunt, mai curand, speriati decat informati

Toti elevii judetului au fost instruiti cum trebuie sa procedeze in cazul unui "accident cu substante periculoase". Inspectoratul Judetean de Protectie Civila Constanta a elaborat in acest sens un document, semnat de seful acestei institutii, col. dr. Neculai Coman, pe care l-a trimis tuturor scolilor, intr-un proiect realizat in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean.In implementarea lui s-a procedat in cel mai autentic stil romanesc. Fituica a fost trimisa in scoli, iar profesorii au prezentat-o elevilor, cu exagerarile de rigoare, insistand pe razboiul care e gata sa inceapa. Chiar si fara aceste exagerari, documentul trimis de Protectia Civila il poate inspaimanta pe un om matur, daramite pe un elev din ciclul primar. Elevii sunt indemnati ca, inainte de trecerea norului toxic, sa ia lucrurile lasate afara si animalele de companie in casa, sa alarmeze vecinii, sa se asigure ca persoanele care au nevoie de ajutor si copiii sunt in siguranta. Ei trebuie sa inchida serele, sa caute un adapost in casa sau intr-un alt loc corespunzator, sa inchida toate ferestrele si usile, sa opreasca toate ventilatoarele si sistemele de aer conditionat. Elevii sunt invatati sa nu telefoneze la numerele de urgenta pentru a obtine informatii si, in general, sa nu dea telefoane fara rost. In timpul desfasurarii accidentului chimic, copiii sa ramana in camerele lor sau in alte incaperi care ofera protectie, sa stea departe de ferestre, sa nu stea afara, iar daca trebuie totusi sa plece, sa foloseasca prosoape ude pentru a-si acoperi gura si nasul sau sa foloseasca masca impotriva gazelor, sa nu porneasca ventilatoarele sau aerul conditionat, sa foloseasca intotdeauna incaperile de la nivelele superioare, sa nu lase sa intre aer din exterior. Dupa trecerea norului toxic, elevii trebuie sa astepte semnalul de incetare a alarmei si apoi sa aeriseasca incaperile. Ei vor face apoi dus zilnic, spalandu-si mai ales mainile, parul si barba, vor spala peretii exteriori ai casei si zona din jur, nu vor manca legume si fructe crescute in curte, sa vor hrani numai cu alimente sigilate.

Masuri antitero la Liceul "Eminescu"

Elevii au fost instruiti de catre profesori, la clasa, incepand cu ziua de miercuri, 12 martie. Elevii cu care am stat de vorba s-au aratat mai curand inspaimantati de perspectiva unui razboi care ar putea avea urmari catastrofale asupra Dobrogei, decat preveniti in sensul masurilor ce ar trebui luate. La Liceul "Mihai Eminescu", dupa ce au fost pregatiti pentru "accidentul cu substante periculoase", chiar si elevii mai mari faceau analogii cu filme apocaliptice si puneau in discutie tot felul de scenarii, care mai de care mai inspaimantatoare. Directorul liceului, Nicolae Nitu, a incercat sa ne dovedeasca, plin de aplomb, ca a luat toate masurile de precautie, pentru ca elevii sa fie pusi la punct cu toate sfaturile specialistilor de la Protectia Civila. Pentru a ne dovedi ca la Liceul "Mihai Eminescu" panica e de mult timp litera de lege, directorul ne-a prezentat masurile drastice dupa care se face accesul in cladirea institutiei de invatamant. Poarta pe care se patrunde in curte se inchide la ora opt si se redeschide numai la sfarsitul orelor. Usa de la intrarea profesorilor e incuiata si pazita de elevii de serviciu. Ei ii legitimeaza la sange pe vizitatori, in locul numit "Punct control". Fiecare strain primeste un ecuson pe care scrie "vizitator", fara de care nu se poate misca prin scoala. Te simti ca la politie. Mai mult, elevii liceului ne-au povestit ca, zilele trecute, conducerea a facut un scandal monstru pentru ca in liceu a reusit sa intre un vizitator pe care elevii de serviciu nu l-au legitimat. Directorul ar fi vorbit, cu acest prilej, despre teroristi, atentate si alte nenorociri. Directorul Nitu nu a confirmat insa declaratiile elevilor, preferand sa spuna ca discutiile de zilele trecute au avut drept cauza neglijenta elevilor de serviciu, care au sunat de pauza mai devreme decat trebuia. Un oficial al Inspectoratului Judetean de Protectie Civila, cu care am stat de vorba, s-a ferit sa faca declaratii despre riscul ca materialul remis de aceasta institutie sa produca panica intre elevi si s-a scuzat, spunand ca ei nu au facut altceva decat sa respecte legea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii