Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:45 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protest în fața sediului IPJ Constanța. Polițiștii își exprimă nemulțumirile. Ce spune IPJ? (FOTO+VIDEO)

ro

10 Aug, 2024 11:17 1547 Marime text

Imagine de la eveniment
Polițiștii din Constanța continuă azi, 10 august 2024, acțiunile de protest în fața IPJ Constanța. Aceștia au ieșit din nou în stradă pentru a-și exprima nemulțumirile legate de reorganizarea recentă a IPJ Constanța.

Printre nemulțumirile acestora, se numără planificarea haotică a programului de muncă, lipsa de timp pentru recuperare fizică și mentală, precum și absența contractelor cu spălătorii și vulcanizări. De asemenea, aceștia evidențiază și neglijarea importanței Portului Constanța.

 Lipsa transparenței în ceea ce privește acordarea salariilor de excelență și crearea unei senzații de sistem șmecheresc și faptul că aproape toți șefii de subunități sunt ținuți împuterniciți pe funcții cate trei luni. Asta nu cred că poate oferi o exercitare liberă și neinfluențabilă a actului managerial.- se mai adaugă la nemulțumirile protestarilor. 

Au ieșit la discuții adjunctul IPJ Daniel Catana și directorul administrativ Carmen Șerbănescu. 

Conducerea IPJ
nu renunță la programul de 8 ore pe care îl contestă polițiștii. Acești doresc forma de program de 12/24, așa cum munceau până la data de 1 mai.

Ca atare, protestele vor continua. 
 

Oficial de la IPJ Constanța 
 

Ca urmare a informațiilor publicate de reprezentanții sindicatelor, cu privire la ,,logistica precară de care ar dispune polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța’’, precum și la faptul că aceștia ar fi planificați în serviciu cu încălcarea normelor legale, Compartimentul de Relații Publice al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța este abilitat să comunice următoarele:

Comanda Inspectoratului de Poliție Județean Constanța face precizarea că este mulțumită de faptul că reprezentanții sindicatelor au descoperit, probabil după îndelungi căutări, o singură autospecială de poliție în stare de degradare.

Menționăm, însă, că reprezentanții sindicatelor au omis să precizeze faptul că autospeciala arăta astfel în urmă cu câteva luni, în prezent aceasta fiind reparată.


Din faptul că reprezentanții sindicatelor au găsit o singură autospecială, în trecut degradată, pentru a o da ca exemplu, nu putem deduce decât că situația parcului auto al insituției este una bună.

De altfel, menționăm că, de la începutul anului, au fost colantate 37 de autospeciale de poliție și au fost efectuate 600 de reparații și revizii la autospeciale.

Deși comanda instituției a transmis adresă către subunitățile de poliție, în care a solicitat să se comunice autospecialele care au probleme, în vederea reparării acestora, pentru cea la care fac referire reprezentanții sindicatelor nu a fost transmisă solicitare de a fi recolantată.

Odată ce conducerea instituției a luat cunoștință de această problemă, operațiunea respectivă se va efectua în perioada imediat următoare.

În ceea ce privește afirmațiile potrivit cărora polițiștii ar fi planificați în serviciu cu încălcarea normelor legale, fără a se respecta timpul de odihnă, facem precizarea că, în cursul lunilor iulie și august, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au avut loc mai multe ședințe de dialog social cu reprezentanții sindicatelor, în cadrul cărora au fost discutate aceste aspecte. 


De altfel, la ședința din data de 2 august a.c. a participat și domnul secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne, chestor general de poliție Bogdan Despescu.

În acest context, au fost discutate toate problemele ridicate de polițiști, fiind luat act de nemulțumirile legate de schimbarea programului de lucru, respectiv de trecerea de la programul de 12 ore la cel de 8 ore în trei schimburi.

În acest sens, precizăm că din analizele efectuate a rezultat că programul de opt ore în trei schimburi permite adaptarea dispozitivelor din teren și este mult mai benefic din punctul de vedere al gestionării situației operative, în folosul comunității, în slujba căreia suntem.

Astfel, s-a constatat că, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, deși a crescut cu 11,53 % numărul de apeluri efectuate prin S.N.U.A.U. 112, a scăzut timpul de intervenție la evenimentele semnalate. 

Totodată, infracționalitatea stradală a scăzut cu 18,11%, infracțiunile de furt au scăzut  cu 6,77%, iar tâlhăriile cu 18,29%.

Din cele menționate anterior, rezultă că programul de opt ore în trei schimburi este mult mai eficient, în ceea ce privește gestionarea situației operative și, implicit, pentru protejarea și asigurarea siguranței cetățenilor.

În acest sens, conducerea instituției a reafirmat necesitatea menținerii acestui program de lucru, în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța. 

Dorim să transmitem cetățenilor faptul că acest program de lucru conduce la eficientizarea activității polițiștilor și asigură servicii de cea mai bună calitate, pentru populație. 

De asemenea, marea majoritatea polițiștilor din cadrul IPJ Constanța susțin schimbarea programului de lucru și și-au înțeles rolul de garant al siguranței cetățenilor.

De altfel, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Constanța a dispus, din oficiu, efectuarea de verificări prin Biroul Control Intern la subunitățile de poliție, urmând a se constata eventualele disfuncționalități pe această linie. 

Facem însă precizarea că au existat situații când polițiștii au solicitat ei înșiși schimbarea programului de lucru, din cauza unor probleme personale, aspecte de care s-a ținut cont în efectuarea planificării serviciilor, astfel încât să se asigure continuitatea serviciului, prezența polițiștilor în stradă, dar să se țină seama și de problemele personale ale polițiștilor deoarece, așa cum am mai menționat, cea mai importantă rersursă a Inspectoratului de Poliție Județean Constanța este cea umană.

În ceea ce privește aspectele privind uniforma polițiștilor, care s-ar fi degradat, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Constanța a dispus ca polițiștii care au avut astfel de probleme să se prezinte la sediul instituției, pentru a preda uniforma deteriorată, ce va fi înlocuită. 

Reiterăm faptul că, în permanență comanda Inspectoratului de Poliție Județean Constanța manifestă deschidere și disponibilitate pentru dialog față de sindicate și este interesată de a afla, pe orice cale, despre problemele cu care se confruntă polițiștii, identificând soluții pentru rezolvarea acestora. 

ÎNSĂ nu trebuie pierdut din vedere faptul că polițiștii au în primul rând obligația, potrivit legii, de a-și îndeplini misiunile și de a asigura cetățeanului servicii de cea mai bună calitate.

Astfel, potrivit art. 2 din Legea 218/2002, activitatea Poliției Române constituie serviciu public specializat și se realizează în interesul persoanei, al comunității, precum și în sprijinul instituțiilor statului, exclusiv pe baza și în executarea legii.


Florin Paraschiv, liderul Sidepol Constanța, a criticat recent ședința cu Despescu de la IPJ Constanța.

A fost o ședință cu Despescu la nivelul IPJ Constanța. Noi, de mult timp, aducem la cunoștință aceste probleme. E absurd să vii acum să spui ce probleme aveți, să le notăm.
 
Noi de asta ieșim în stradă, vrem rezolvarea problemelor! 

Paraschiv a subliniat că problemele precum organizarea programului de lucru, dotarea logistică și deficitul de personal în zonele rurale sunt de mult timp aduse în discuție. El a declarat că, dacă aceste probleme nu sunt rezolvate, protestele vor continua până când se vor găsi soluții și discuțiile vor deveni constructive.

Vrem organziarea programului de lucru, dotarea logistică, deficitul de personal la nivel rural.
 
Dacă nu se vor soluționa, von continua acțiunile de protest, până când vom găsi înțelegere și discuțiile vor fi constructive.- a transmis Florin Paraschiv. lider Sidepol Constanța. 

Unul dintre partricipanții la protest spune că este nevoie de peroioadă de odihnă pentru refacerea operațională.

Încercăm să rezistăm, încercăm să depășim acest sezon estival. Vrem să avem drepturile care ni se cuvin pentru odihnă, pentru refacerea operațională.


Iată ce spun protestatarii


Așa cum am precizat în data de 26.07.2024, polițiștii constănțeni vor continua acțiunile protest, în fața IPJ Constanța iar pe data de 10.08.2024, între orele 11.00-13.00, vom ieși din nou în stradă.
     
În continuare ne vom exprima nemulțumirile cu privire la modul cum a fost gândită și implementată  reorganizarea IPJ Constanța.
     
Vom informa întotdeauna corect și nu vom denatura adevărul iar dacă au fost în ultima perioadă câteva opinii cum că am dezinforma atașăm câteva mesaje, filmări și fotografii trimise de către colegii noștri.
     Imagine de la eveniment
Printre probleme care persistă la nivelul inspectoratului, exemplificăm câteva mai jos:
     
- lucrătorii din cadrul structurilor de transport maritim sunt planificați sa desfășoare activități la subunitățile de transport feroviar și invers cu toate că au un specific de muncă diferit
   
- programul de muncă organizat și planificat haotic,  care nu permite recuperarea fizica și mentală a lucrătorilor, mai exact aceștia rămân în serviciu după încheierea orelor de program pentru a finaliza intervenția și documentația aferentă iar coroborat cu naveta zilnică nu mai au timp de refacere.

Avem colegi planificați in schimbul 2 in aceeași zi în care au terminat schimbul trei, adică au ieșit din serviciu la ora 06.00 și au intrat în serviciu la ora 14.00. Avem colegi care au terminat serviciul la orele 22.00 și au intrat în serviciu  după opt ore la ora 06.00. Sunt planificați colegi, in decursul unei luni preponderent schimbul 2 și 3 cu foarte puține schimburi 1 sau chiar deloc. Colegii noștri au și ei familii, viață personală, ei chiar daca sunt polițiști nu sunt roboți. Nu vedem cum ar putea să se refacă Intr un interval de opt ore intre servicii.
   
- singura problemă identificată la Constanța a fost programul de lucru care în mod abuziv și fără consultarea sindicatelor a fost schimbat în ture de opt ore fara consultarea sindicatelor fiind invocată oboseală acumulată la turele de 12 ore unde lucrătorul avea timp de refacere atât fizic cât și psihic. 
   
Ulterior însă polițiștii au fost planificați și au executat serviciul chiar și 30 de ore neîntrerupt pe timpul alegerilor și 16 ore ultimul serviciu la festivalul Beach Please. Presupun că atunci nu s a  ținut cont de motivarea care stat la baza reorganizării.
Imagine de la eveniment
 - nu există contracte încheiate cu spălătorii sau vulcanizări, polițiștii se descurcă cum pot
   
- polițiștii care intervin pentru efectuarea cercetării la fața locului in cazul morților suspecte nu au o reglementare în ceea ce privește transportul cadavrelor la morgă și la fel trebuie ,,să se descurce,,
   
- desconsiderarea și  lipsa acordării importanței cuvenite, din punct de vedere polițienesc, Portului Constanța și a celorlalte porturi maritime, care din Serviciu a fost transformat într o secție de poliție
   
- faptul că au fost zile in care o singură patrulă de poliție a asigurat intervenția pe o raza teritorială a 16 localități iar unele subunități nu au avut planificați Intr un schimb lucrători și a trebuit să asigure te subunități intervenția 
   
- au fost planificați în serviciul de siguranță și ordine publică lucrători din cadrul compartimentelor de IC(judiciar) sau au existat patrule formate din lucrători din cadrul compartimentelor sisteme de securitate(pază) și un lucrător aflat în tutelă. Daca acești lucrători greșeau sau interveneau corespunzător, deoarece este o linie de muncă diferită, cu proceduri diferite și legislație diferită, cine răspundea? Aveam parte iar de o tragedie?
   
- lipsa transparenței în ceea ce privește acordarea salariilor de excelență și crearea unei senzații de sistem șmecheresc 
     
- faptul că aproape toți șefii de subunități sunt ținuți împuterniciți pe funcții cate trei luni. Asta nu cred că poate oferi o exercitare liberă și neinfluențabilă a actului managerial.



Citește și:
Protest la Constanța: IPJ Constanța, despre nemulțumirile referitoare la noul statut de organizare- „Suntem deschiși dialogului și abordăm toate neajunsurile“ (FOTO+VIDEO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii