Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:45 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Puscarie studenteasca de la Liceul "Tomis"

ro

20 Mar, 2003 00:00 2854 Marime text

Studenti incuiati in camin, fara contract de inchiriere si la cheremul administratiei scolii

In fiecare noapte, paznicul ii incuie pe studenti si elevi si apoi pleaca * In urma cu cateva nopti, am verificat acest lucru, cautandu-l pe paznic, pe care l-am gasit in cladirea liceului * Directorul liceului, Lucica Zamfirescu, nu considera acest lucru o problema * In schimb, prorectorul Ciupina s-a aratat foarte intrigat afland despre aceasta practica * In plus, studentii nu au contract de inchiriere, sunt obligati sa plateasca masa si raman foarte des fara curent electric, din cauza retelei vechi care se defecteaza

Studentii cazati in caminul Grupului Scolar "Tomis" traiesc, zi de zi, un cosmar continuu. In afara de neajunsurile legate de conditiile de cazare sau masa, in fiecare noapte, paznicul incuie usa caminului pe dinafara, astfel ca nimeni sa nu poata intra, dar... nici iesi. Directorul liceului, Lucica Zamfirescu, ne-a declarat ca paznicul isi face datoria, in timp ce prorectorul Universitatii "Ovidius", Victor Ciupina, s-a aratat intrigat de aceste lucruri, pe care nu le cunostea, aflandu-le de la noi.Studentii de la "Ovidius" care nu prind locuri de cazare intr-unul din caminele universitatii pot sta intr-un camin de liceu. Universitatea are protocoale in acest sens cu cateva licee din Constanta. La fel ca si in situatia cazarii in caminele universitatii, si la licee studentii au anumite drepturi si obligatii. Ei trebuie sa respecte regulile pe care administratiile respective le impun. Aproape intotdeauna, in aceste camine stau si elevi, ceea ce face ca regimul de viata sa fie mai strict, pentru toata lumea. Studentii care stau in caminul Grupului Scolar "Tomis" platesc in fiecare luna pentru cazare 450.000 lei - cei de la invatamantul fara taxa, si 850.000 lei - cei de la forma cu taxa, iar pentru masa pe care sunt obligati sa o serveasca acolo, 1.200.000 lei. Studentii se plang ca mancarea lasa de dorit de multe ori si ca adesea o platesc degeaba, pentru ca programul cursurilor nu le permite sa fie in camin la orele de masa. Nici conditiile de cazare nu sunt prea grozave, grupurile sanitare sunt pe hol, instalatia electrica este veche si curentul se intrerupe aproape in fiecare zi. Studentii trebuie sa suporte de multe ori toanele personalului administrativ, dar cei mai multi nu comenteaza, de teama sa nu piarda si aceasta oportunitate. Cel mai ciudat lucru e insa faptul ca studentii cazati la Liceul "Tomis" nu au nici un fel de contract de inchiriere pentru spatiul in care locuiesc. Directorul liceului, Lucica Zamfirescu, ne-a declarat ca aceasta este obligatia universitatii, si nu a administratiei caminului. Prorectorul Ciupina e de cu totul alta parere: "Universitatea are un acord de principiu cu administratia liceului. Contractul individual de inchiriere trebuie insa incheiat intre student si cel care ii ofera spatiile de cazare; in acest caz, liceul".

Eunucul lipsea, dupa ce a inghitit cheia

In lipsa unui contract care sa reglementeze relatia dintre chirias si proprietarul caminului, cu specificarea drepturilor si obligatiilor ce revin fiecarei parti, aici regulile se nasc peste noapte, in functie de toanele angajatilor din administratie. Ca sa vedem exact cum stau lucrurile, am incercat si noi sa intram in camin. "Pedagoga", o femeie militaroasa de care se tem toti elevii si studentii, ne-a intrebat ce dorim, cu tonul cuiva care crede ca lumea se invarte in jurul sau. A trebuit sa lasam buletinele la poarta, cu toate ca pe document scrie clar ca el nu poate fi dat persoanelor neautorizate. Ne-am terminat vizita si am asteptat ca "pedagoga" sa iasa din serviciu. Aflasem ca, dupa ora 22.00 sau cel tarziu 23.00, paznicul incuie usa caminului pe dinafara si pleaca, studentii si elevii ramanand incuiati pana dimineata. In jurul orei 3.00, am verificat acest lucru. Usa era incuiata si am batut intr-un geam pana cand un student somnoros a iesit si ne-a spus dinauntru ca nu are cum sa deschida si ca trebuie sa il cautam pe paznic, care e in scoala. Am batut mult si bine in usa de la intrarea profesorilor. Nici un rezultat. Am mers apoi in spate, pe unde intra in liceu elevii. Dupa cateva minute bune, s-a aratat si paznicul. Ne-am prefacut ca suntem beti si ca il cautam pe "George", dar "uitasem" complet numarul camerei. Am avut astfel prilejul sa il apostrofam pe paznic pentru ca ii incuie pe studenti in camin. "Lasa, nu ma invatati voi pe mine cum trebuie sa pazesc si unde sa stau", s-a aparat el.

Prorectorul: "Nu poti sa incui oamenii precum oile intr-o stana"

Studentii povestesc ca aceasta situatie dateaza de foarte mult si se tem ca, in cazul unui incendiu sau alta situatie critica, ei pot ramane blocati inauntru. Am auzit chiar ca, in urma cu un an, a existat o situatie limita, in care cuiva i s-a facut rau, dar nu a putut iesi din camin pentru ca paznicul era in alta parte. Directorul Lucica Zamfirescu nu considera aceasta situatie o problema si spune ca singurul paznic angajat de conducerea liceului trebuie sa pazeasca si cladirea scolii, si internatul, dar ca situatia e sub control. Asa cum era de asteptat, prorectorul Ciupina nu poate fi de acord cu o astfel de situatie: "Ma bucur ca mi-ati spus, nu cunosteam acest aspect. Acesta e un semn care nu e bun. Nu poti sa incui oamenii precum oile intr-o stana. Acesta e un lucru absolut anormal". Pana cand conducerea universitatii va lua legatura cu administratia liceului, lucru de care ne-am putea indoi, tinand cont ca interesul e ca "Ovidius" sa pastreze o relatie cat mai buna cu Grupul Scolar "Tomis", in perspectiva cazarii studentilor si pe mai departe, acestia vor continua sa doarma inchisi in camin, fara posibilitatea de a iesi in caz de urgente.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii