Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:28 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Puterea i-a parasit pe romanii din afara granitelor

ro

28 Jul, 2004 00:00 954 Marime text

Initiativa constanteana pentru sustinerea diasporei din teritoriile istorice

La Constanta s-a organizat, ieri, o conferinta de presa pe subiectul romanilor din teritoriile istorice, la initiativa Asociatiei Pro Basarabia si Bucovina, a Aliantei Civice si a Partidului Pensionarilor si Protectiei Sociale * Reprezentantii celor trei institutii au acuzat autoritatile pentru neimplicare in aceasta problema * Ei au elaborat un manifest intitulat "Vendeta la Tiraspol", in care au aratat ca Declaratia de Independenta a Basarabiei a fost urmata de razbunarea Tiraspolului * E vorba de razboiul civil urmat de sabotarea a limbii si a scolilor cu predare in limba romana, distrugerea cartilor romanesti si amenintarea si violentarea cadrelor didactice si, in final, inchiderea scolilor * Cei trei reprezentanti avertizeaza ca cele doua scoli cu predare in limba romana din Transnistria sunt in pericol de a fi inchise * Semnatarii articolului sunt constienti ca actiunea lor nu poate rezolva problema, dar interesul este ca opinia publica sa fie constientizata cu privire la acest subiect

Cotidianul "ZIUA" a initiat o actiune de mediatizare a situatiei romanilor din teritoriile istorice. E vorba de romanii din Basarabia, Ucraina-Bucovina de Nord si Transnistria, care se confrunta cu grave probleme de pastrare a identitatii nationale. Campania despre care vorbeam s-a materializat intr-o sustinere constanta a romanilor care locuiesc in aceste teritorii, in contextul in care Romania a avut o politica externa uneori duplicitara in acest subiect. Rezultatele acestei campanii nu au intarziat sa apara. E vorba, in special, de campania pe care cotidianul "ZIUA" a dus-o impreuna cu Civic Media pentru sustinerea grupului Ilascu, soldata cu o victorie.Problema romanilor din afara granitelor a fost abordata in mod constant de mai multe organizatii neguvernamentale si chiar partide politice din Romania, fara insa ca acest demers sa aiba impactul pe care il merita un astfel de proiect. La Constanta s-a organizat, ieri, o conferinta de presa pe acest subiect, la initiativa Asociatiei Pro Basarabia si Bucovina, a Aliantei Civice si a Partidului Pensionarilor si Protectiei Sociale. Reprezentantii acestor institutii au elaborat un manifest intitulat "Vendeta la Tiraspol". Manifestul face referire la Declaratia de Independenta a Republicii Moldova, semnata la Chisinau, pe 27 august 1991, pe care o considera momentul culminant al luptei romanilor din provincia istorica, prin care isi afirma aspiratiile de libertate, independenta si unitate nationala. In acel context, au fost obtinute mai multe doleante ale romanilor precum: declararea de catre Parlament a limbii romane ca limba de stat, reintroducerea alfabetului latin, votarea legilor privind noua stema si drapelul de stat, schimbarea denumirii oficiale a statului ex-sovietic. Toate aceste lucruri, arata semnatarii documentului, au fost urmate insa de un razboi civil, in urma caruia a aparut Transnistria: "Sprijiniti de Smirnov si ai lui, au inceput imediat vendeta impotriva romanilor. Condamnarea la pedepse grele a patriotilor romani din grupul Ilascu a fost primul pas facut de bolsevicii de la Tiraspol. Au urmat actiunile de sabotare a limbii si a scolilor cu predare in limba romana, impiedicarea patrunderii cartilor cu grafie in limba romana si distrugerea prin ardere a celor existente, amenintarea si violentarea cadrelor didactice si, in final, inchiderea scolilor romanesti".

Transnistria are complicitatea Rusiei

Semnatarii documentului, Cezar Panzaru - presedintele Pro Basarabia si Bucovina, Iosif Borca - presedintele Aliantei Civice, si Marin Mandru - presedintele Partidului Pensionarilor si Protectiei Sociale, acuza clasa politica din Romania ca nu s-a implicat in mod consecvent in rezolvarea problemelor romanilor din afara granitelor. "Suntem constienti ca problema este delicata si trebuie tratata cu realism, dar consideram ca pana in prezent nu s-au gasit solutii coerente, reale, pentru rezolvarea acestei probleme", a spus Cezar Panzaru. Cei trei au acuzat solutia propusa de Stanislav Belkovski, presedintele Institutului pentru Strategie Nationala a Rusiei, care a avansat ipoteza schimbului Basarabia contra Transnistria. In acest context, ei au laudat initiativa cotidianului "ZIUA" de a organiza o masa rotunda, la care au fost invitati lideri de opinie din Romania, pentru discutarea acestui subiect. Semnatarii articolului au condamnat pozitia Transnistriei care, desi s-a angajat, in cadrul Summit-ului de la Istanbul din 1999, sa retraga Armata a 14-a, invoca acum tot felul de pretexte pentru a nu-si respecta promisiunea, printre care faptul ca Ucraina nu ar accepta tranzitarea teritoriului de catre o armata straina. Este vorba - e de parere Iosif Borca - de o complicitate a Kremlinului, fara de care asa-zisele autoritati din Transnistria nu ar putea sa faca nimic. "Este vorba, asadar, de interesul geostrategic al Rusiei, care incearca sa tina in sah Romania".

Atragerea atentiei opiniei publice

Reprezentantii celor trei institutii atrag atentia asupra situatiei incordate din Transnistria, unde singurele doua scoli romanesti existente risca sa fie desfiintate. In Transnistria au functionat pana nu de mult sase astfel de scoli, aflate sub jurisdictia Ministerului Invatamantului din Republica Moldova, care le trimitea programe, manuale si chiar profesori. Acest fapt a determinat desfiintarea a patru dintre ele si s-a ajuns la situatia ca cele doua scoli care au supravietuit sa fie pichetate in momentul de fata - chiar daca elevii sunt in vacanta - de catre parintii romani, pentru a nu fi inchise de catre "autoritatile" din Transnistria. In ceea ce priveste situatia romanilor din Ucraina - zona Bucovina de Nord -, Borca e de parere ca semnarea tratatului Romaniei cu Ucraina a fost "cea mai mare gafa a diplomatiei romanesti din toate timpurile", facand referire si la proiectul canalului Bastroe al vecinilor nostri. Reprezentantii Asociatiei Pro Basarabia si Bucovina, Aliantei Civice si Partidului Pensionarilor sunt constienti ca demersul lor nu poate rezolva problema, dar doresc sa atraga atentia opiniei publice cu privire la un subiect care ne priveste pe toti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii