Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:14 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

RAEDPP ofera himere

ro

11 Aug, 2004 00:00 1819 Marime text

Dupa evacuarea suspecta a unei familii

Familia Stefancu, a carei situatie a fost prezentata intr-o editie anterioara a cotidianului "ZIUA de Constanta", a fost evacuata, zilele trecute, de RAEDPP * Scandalul locuintelor de pe strada Revolutiei este mai vechi, Maria Stefancu declarand ca, de mai multi ani, un vecin cu bani, Leonard Atanasof, incearca sa o scoata din apartament, folosindu-se de tot soiul de tertipuri * In septembrie 2003, RAEDPP a anuntat-o pe Stefancu despre faptul ca nu mai este chirias * Intre timp, regia incheiase cu sotia lui Leonard, Cristina Atanasof, un contract de asociere la lucrarile de consolidare a imobilului * Apoi, RAEDPP a facut si pasul urmator si i-a vandut Cristinei Atanasof apartamentul in care a locuit Stefancu * In prezent, batrana locuieste pe scara blocului, cu trei copii, si a primit de la RAEDPP, in loc de repartitie pentru o alta locuinta, o lista cu actele de care are nevoie pentru dosar * Un dosar care, probabil, nu va fi niciodata rezolvat, tinand cont de lipsa acuta de locuinte * In mod similar, familia Florea se teme ca va fi evacuata, desi a obtinut, pentru moment, o amanare

Familia Stefancu, a carei situatie a fost prezentata intr-o editie anterioara a cotidianului "ZIUA de Constanta", a fost evacuata, zilele trecute, de RAEDPP. Neavand unde sa locuiasca, Maria Stefancu, in varsta de 59 de ani, sta, impreuna cu cei trei copii, pe scara blocului situat pe strada Revolutiei nr. 14. O alta familie, Florea, din acelasi bloc, asteapta cu sufletul la gura desfasurarea procesului, sperand ca nu va pati acelasi lucru ca vecinii. Maria Stefancu a fost chirias la stat, pe un contract cu Regia de Administrare si Exploatare a Domeniului Public si Privat Constanta. Dupa evacuare, in loc sa ii ofere solutii, regia ii ofera himere, indicandu-i caile legale pentru obtinerea unei alte locuinte in regim de inchiriere.

Scenariul RAEDPP

Scandalul legat de cele doua apartamente este mai vechi. Cele doua familii chiriase, Florea si Stefancu, acuza RAEDPP ca face presiuni asupra lor pentru a-i scoate din locuinte. Scopul: avantajarea unui cumparator cu dare de mana care a pus ochii pe intregul imobil. Stefancu ne-a declarat ca aceste presiuni sunt mai vechi, pentru ca vecinul Leonard Atanasof incearca de ani buni, prin tot felul de metode, sa puna mana pe casa unde ea a fost, pana nu de mult, chirias. Conform spuselor ei, Atanasof i-a propus mai intai un schimb de locuinta, incercand sa o pacaleasca. Atunci era vorba de un apartament de pe strada Muzeelor nr. 15, unde Stefancu ar fi trebuit sa se mute, cedand in schimb apartamentul ei. Toata miscarea s-ar fi facut insa fara acte, iar Stefancu a avut confirmarea faptului ca si-ar fi pierdut locuinta, intr-o discutie cu un functionar al RAEDPP. O alta varianta propusa de Atanasof a fost schimbul cu o casa, in Cumpana, Ovidiu sau Palas, dar femeia a refuzat din nou, pentru ca nu dorea decat sa fie lasata sa locuiasca in continuare in casa de pe strada Revolutiei. Au urmat apoi presiunile prin intermediul angajatilor RAEDPP. Scopul, declara Stefancu, a fost ca ei sa probeze faptul ca nu are grija de locuinta, pentru a putea rezilia contractul. Acest lucru nu s-a facut insa la vedere, pe cai oficiale. Stefancu ne-a povestit ca a fost vizitata de doua femei care au pretins ca sunt de la Primarie, fara insa a face dovada acestui lucru. "Eu nu am vrut sa le dau drumul, dar ele au dat buzna inauntru, spunand ca au primit o reclamatie anonima, in care se spune ca nu am grija de locuinta si ca am transformat-o intr-o cocina". A doua zi, vizita s-a repetat in timp ce Stefancu nu era acasa. Intrusele, insotite de data aceasta de un barbat, au profitat ca era prezenta numai fata minora a Mariei Stefancu, au intrat in apartament si au facut mai multe fotografii, evident fara a-i cere voie titularului. Considerand ca i-au fost incalcate drepturile, in ziua urmatoare Maria Stefancu a mers la Politie pentru a depune plangere impotriva celor care intrasera cu forta in casa ei si fotografiasera. Femeia nu a fost bagata in seama, ba chiar ironizata de catre politisti, care i-au spus ca e beata si ca ar face mai bine sa mearga acasa.

In loc de locuinta, povesti

Toate aceste tachinari au avut o urmare logica, chiar daca dureroasa, a problemei. Maria Stefancu s-a prezentat, in septembrie 2003, la sediul RAEDPP sa isi plateasca chiria si a avut o surpriza de proportii. I s-a spus ca nu mai este chirias, intrucat contractul a fost stopat, desi el fusese semnat pana in aprilie 2004, cu posibilitate de prelungire inca patru ani. Intre timp, Stefancu a inteles ca banuielile ei au fost intemeiate, afland ca apartamentul fusese vandut de catre RAEDPP tocmai sotiei lui Leonard, Cristina Atanasof. Fara prea multe sanse, avocatul Mariei Stefancu a incercat sa amane evacuarea, fara insa a avea succes. Dupa un ragaz de cateva zile, pe care Cristina Atanasof i l-a dat batranei pentru a avea timp sa se mute, Stefancu a fost evacuata. Femeia sta acum cu cei trei copii in scara blocului, pana va gasi o solutie. Intre timp, spera ca va obtine o alta locuinta spre inchiriere. In realitate, e binecunoscut ca RAEDPP nu are locuinte de inchiriat. In schimb, ofera himere. Stefancu a primit o hartie pe care sunt trecute actele necesare pentru reinnoirea contractului. E vorba de o declaratie notariala a membrilor familiei, care sa ateste ca nu au detinut si instrainat locuinte pe teritoriul Romaniei, adeverinte de salarizare, certificate fiscale eliberate de Administratia financiara, copii xerox dupa acte de identitate etc. Inarmati cu toate acestea, membrii familiei Stefancu isi vor gasi locul pe o imensa lista de asteptare, ce nu va fi rezolvata, probabil, niciodata.

RAEDPP face cadouri

In tot acest timp, regia a avut grija sa incheie un contract de asociere cu Cristina Atanasof. In baza actului semnat pe 26.08.2003, Atanasof se obliga sa consolideze din resurse proprii cladirea imobilul. In acest contract intrau cele doua apartamentele ocupate de cele doua familii, Stefancu si Florea, alte doua apartamente din bloc fiind deja proprietate personala. Liliana Florea acuza, la randul ei, acest contract, considerand, ca si vecina ei, ca actul a fost unul abuziv. Unul dintre argumente se refera la faptul ca strada Revolutiei nu face obiectul Hotararii Consiliului Local Municipal nr. 280 din 24 iulie 2002, privind reglementarea cadrului juridic de incheiere a contractelor de asociere in vederea consolidarii imobilelor aflate in administrarea RAEDPP. Dupa semnarea contractului de asociere, RAEDPP a vandut si acest apartament, tot Cristinei Atanasof. Imediat, noul proprietar a cerut evacuarea familiei Florea, pe motiv ca imobilul are nevoie de reparatii urgente. Florea a contestat in instanta contractul de asociere si pe cel de vanzare-cumparare, iar instanta a respins recursul Cristinei Atanasof. Chiar daca, pentru moment, Florea a reusit sa ramana in casa, spre deosebire de vecina Stefancu, evacuarea pare un fapt iminent.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Marian 26 Jul, 2009 08:44 Tot ce scrie in acest articol este adevarat,eu am fost vecin cu familiile respective si cunosc problema . Mazare si cu gasca lui au scos toti chiriasii din casele nationalizate si le-au dat pe bani buni la acolitii lui. Acest primar a nenorocit zeci de familii amarite din Constanta.