Raportul Inspecţiei judiciare, la analiză Ce indicaţii a trasat CSM pentru Parchetul Judecătoriei Constanţa
Raportul Inspecţiei judiciare, la analiză: Ce indicaţii a trasat CSM pentru Parchetul Judecătoriei Constanţa
Secţia pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii are planificat ca, în şedinţa de mâine, să se analizeze raportul Inspecţiei judiciare nr. 2932/IJ/940/SIP/2011. Documentul în cauză face referire la remedierea deficienţelor constatate cu prilejul controlului efectuat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa în cursul anului 2011. În şedinţa din 23 ianuarie 2012, CSM şi-a însuşit conţinutul răspunsului Inspecţiei Judiciare la obiecţiunile formulate la raportul de control vizând Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa.
În ceea ce priveşte Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a recomandat „o mai mare implicare a conducerii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa în identificarea cauzelor care conduc la lăsarea în nelucrarea a dosarelor având ca obiect infracţiuni prin care se aduce atingere bugetului de stat", precum şi „stabilirea unor obiective concrete, prioritare, în programele de activitate vizând aceste cauze". Mai mult decât atât, CSM a cerut şi „efectuarea unei supravegheri eficiente, constând în îndrumări scrise, cu termene precise de finalizare a cercetărilor penale şi verificarea aducerii la îndeplinire a acestor dispoziţii". Secţia pentru procurori a solicitat „efectuarea periodică a unor controale operativ-curente, de către conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa şi materializarea lor în informări referitoare la respectarea ordinelor procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nr. 1249/C din 6 iulie 2010 şi nr. 637/C/2011 cu privire la luarea măsurilor asiguratorii şi a dispoziţiilor art. 11 din Legea nr. 241/2005".
O „horă" între cele mai puternice instituţii
Consiliul Superior al Magistraturii a vrut „efectuarea de analize periodice, de către conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa şi conducerile Poliţiei municipiului Constanţa, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi, Serviciului de Poliţie Maritimă Port, Căpităniei Zonale Constanţa, Căpităniei Zonale Tulcea, Oficiului de Căpitănie Midia, Oficiului de Căpitănie Sulina, Oficiului de Căpitănie Murighiol, în vederea identificării şi înlăturării cauzelor care au generat/generează lăsarea în nelucrare a cauzelor având ca obiect infracţiuni prin care se aduce atingere bugetului de stat, precum şi cu privire la respectarea ordinelor comune menţionate anterior referitoare la luarea măsurilor asiguratorii şi a dispoziţiilor art. 11 din Legea nr. 241/2005".De asemenea, CSM a solicitat „implicarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa în preluarea cauzelor complexe, având în vedere, pe de o parte, lipsa de personal de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, dar şi lipsa de experienţă a procurorilor care îşi desfăşoară activitatea la această unitate de parchet şi reconsiderarea modalităţii de relaţionare între Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa şi poliţie în vederea eficientizării luptei împotriva fenomenului infracţional", se mai arată în raport. În 2012, CSM a cerut efectuarea unui control după o perioadă de şase luni de la data aprobării Raportului de către Secţia pentru procurori, prin inspectori din cadrul Inspecţiei Judiciare, pentru verificarea măsurilor luate, a programelor elaborate şi a modului de remediere a deficienţelor constatate.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp