Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:34 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Razboiul cibernetic s-a sfarsit

ro

12 Dec, 2003 00:00 675 Marime text

SEEBRIG a facut pace in "Bogaland"

Aplicatia militara "Viking-2003" desfasurata la centrul SEEBRIG s-a terminat * Centrul Operational a desfasurat lupta exclusiv pe computere # Locatia imaginara a zonei de conflict, denumita fictiv "Bogaland", a fost "curatata" de elementele subversive * Aplicatia s-a desfasurat in conditii foarte bune * Saptamana viitoare, comandantul SEEBRIG, generalul Giovani Sulis, impreuna cu colonelul Gheorghe Simina vor pleca la Napoli - Italia, pentru evaluarea oficiala a aplicatiei * Conform rezultatelor neoficiale preliminarii, aplicatia a fost notificata cu 75% calificative FB (foarte bine), restul de 25% reprezentand observatii

Aplicatia militara de anvergura ce s-a desfasurat la Constanta sub emblema "Viking-2003" si sub directa comanda a SEEBRIG si-a indeplinit misiunea. In cadrul unei festivitati speciale, aplicatia multinationala "Viking-2003" si-a incheiat activitatea. Declansata in urma cu doua saptamani, mai precis pe data de 2 decembrie 2003, de catre Comandamentul Brigazii din Europa de Sud-Est (SEEBRIG), aplicatia multinationala "Viking-2003" a fost prima de acest gen din punctul de vedere al parteneriatului armatei romane cu militarii din cadrul tarilor NATO. Acest exercitiu s-a desfasurat in spiritul Parteneriatului pentru Pace (PfP). Exercitiul a fost organizat de Suedia si Statele Unite ale Americii si a avut ca scop perfectionarea pregatirii comandantilor si cadrelor de stat major pentru conducerea unei brigazi multinationale si a unitatilor subordonate, incluzand si cooperarea cu organizatiile civile. Aplicatia a beneficiat de o avansata retea de comunicatii intre unitatile localizate in sase tari diferite care au fost cooptate la exercitiu. "Viking-2003" a fost un exercitiu asistat pe calculator (CAX) si s-a bazat pe simularea distributiva a evenimentelor armate din locatiile vizate. Practica s-a desfasurat la nivel de Brigada Multinationala impreuna cu unitatile subordonate si a avut loc in Suedia, ca locatie principala, si in Finlanda, Romania (Constanta - sediul SEEBRIG), Croatia, Estonia, Irlanda, Uzbekistan, ca locatii secundare. Punctul de comanda a fost stabilit in Suedia. Acest exercitiu a oferit organizatiilor civile nonguvernamentale si reprezentantilor mass-media ocazia de a-si instrui propriul personal in vederea sprijinirii militarilor. Nu au avut loc desfasurari de trupe in teren, toate activitatile exercitiului fiind simulate pe calculator. La exercitiu au participat 102 militari din toate tarile membre SEEBRIG. Pentru actualul SEEBRIG, obiectivele propuse ce au fost indeplinite cu ocazia acestei aplicatii de anvergura sunt foarte ample. In principal, s-au urmarit perfectionarea capacitatii brigazii de a actiona intr-un mediu multinational prin crearea unei intelegeri unitare a conceptelor privind operatiunile de sprijinire a pacii si cele de asistenta umanitara, cresterea nivelului de interoperabilitate cu punctele de comanda ale unitatilor de manevra, instruirea personalului din cadrul Nucleului de Stat Major, a comandantilor subunitatilor si personalului acestora privind procesul de luare a deciziilor prin simularea de incidente.

Pace in Bogaland

Rezultatul final al aplicatiei "Viking-2003" este pozitiv. In tinutul imaginar, denumit fictiv "Bogaland", acum este pace. Scopul misiunii a fost indeplinit cu succes. In vederea sustinerii Personalului de pregatire, precum si a Personalului de Conducere a Exercitiului (DISTAFF), operatiunea "Viking-03" a necesitat folosirea mai multor sisteme tehnice. Pentru cei din Postul de Comanda al Exercitiului au fost puse la dispozitie telefoane si retele criptate de Internet pentru comunicare. Au fost folosite atat sisteme de telefonie mobila comerciala, precum si telefoane de tip "Voice Over Internet Protocol". Comandantii exercitiului au beneficiat de un sistem tip VTC (Video Telephone Conference) prin care au purtat discutii simultane cu toate celelalte sase baze de antrenament participante la exercitiu. In cursul saptamanii viitoare, comandantul SEEBRIG de la Constanta, Giovani Sulis, impreuna cu colonelul Gheorghe Simina se vor deplasa la Napoli - Italia, in vederea evaluarii generale a nivelului de interoperabilitate a armatei romane cu statele membre NATO, evaluare ce va conta decisiv in procesul de aderare la structurile NATO in anul 2004. Ca o concluzie preliminara, oficiali din cadrul staff-ului aplicatiei ne-au declarat ca, in conformitate cu analizele provizorii ale observatorilor NATO, aplicatia a decurs foarte bine. Un procentaj de 75% reprezinta calificative FB (foarte bine), restul de 25% fiind observatii. Oficial rezultatul operatiunii "Viking-2003" se va afla la Napoli. Conform declaratiilor sefului SEEBRIG, Giovani Sulis, in anul 2004 Romania va gazdui nu mai putin de sase aplicatii militare de anvergura. Micile greseli sau erori in operare inregistrate cu ocazia aplicatiei "Viking-03" vor fi analizate si se va tine cont de acestea in cadrul aplicatiilor ce vor urma. Prima aplicatie militara de anvergura va fi declansata in luna martie 2004 si va fi denumita "FOC" (Full Operation Cooperations).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii