Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:28 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Razie in tiganie

ro

08 Feb, 2003 00:00 1204 Marime text

Cu noaptea-n cap, politistii au luat cu asalt un cartier tiganesc din Poarta 6

Poarta 6 este cartierul general al hotilor de fier vechi * Locuitorii predominanti sunt tigani * Zilnic, dispar din port si din vagoanele CFR de marfa tone intregi de fier vechi * Razia de ieri dimineata s-a finalizat cu 20 ridicari de la domiciliu si amenzi de 4 milioane de lei # In astfel de actiuni, politistii ar trebui sa beneficieze de sporuri de toxicitate si echipament adecvat

Despre flagelul furturilor de fier vechi s-a vorbit asa de mult incat deja aceasta chestiune a devenit desueta. In pofida pagubelor extrem de mari aduse societatilor care au ca activitate colectarea fierului vechi de la centrele mici de colectare, acest gen de infractiune nu poate fi combatut cu eficienta atata timp cat hotii stiu ca legea nu-i poate atinge chiar asa de rau. Cartierul Poarta 6 este un cartier relativ nou, un fost cartier muncitoresc construit din vremurile "epocii de aur". Aici, s-au aciuat, de cativa ani buni, numerosi tigani nomazi, care, observand ce avantaje reprezinta asezarea "strategica" chiar la marginea Portului Constanta, s-au stabilit intr-un "bidon-ville" infect si intortocheat. Pentru multi infractori, Portul Constanta a reprezentat si reprezinta o oportunitate vizavi de variatele posibilitati de furat a absolut tot felul de marfuri care sunt tranzitate pe aici. Pentru cine nu stie, gardurile de delimitare a portului de oras sunt facute "ciur", acestea fiind pline de gauri si brese de acces, mai ales in zonele mai greu accesibile. Natura terenului accidentat din aceasta zona a Constantei optimizeaza, in principal, actiunile de jaf ele hotilor din vagoanele CFR, deoarece convoaiele CFR incetinesc la limita de siguranta marsul vagoanelor. Acestia asalteaza efectiv garniturile CFR, din care arunca din mers marfurile aflate in vagoane. Cum aceasta stare de fapt afecteaza atat societatile proprietare ale marfurilor, cat si siguranta circulatiei pe liniile ferate, s-a impus luarea de masuri in consecinta. In acest context, politistii din cadrul Inspectoratului de Politie Transporturi Constanta au decis luarea de masuri in acest sens, incepand printr-o actiune in forta in zona cartierului de care aminteam mai devreme.

"Desteptarea" cu bulanul la cap

Ieri, dis-de-dimineata, la ora 05.50, la postul de politie TF situat in zona Garii Constanta, s-au comasat peste 50 de politisti si jandarmi. Inspectoratul de Politie Transporturi Constanta a trimis in misiune un numar de 34 de politisti, iar din partea Jandarmeriei au fost prezenti 16 jandarmi. Misiunea a fost condusa de catre comisarul Mihai Tarpan. La ora 6 punct, tot efectivul adunat pe peronul Garii Constanta a primit semnalul de a se indrepta spre masini. Care cu masinile proprietate personala, care cu vechile ARO, au pornit in tromba spre cartierul Poarta 6. Aici, coloana de masini s-a oprit aproape de capatul strazii Theodor Sperantia. In liniste, efectivele de politie si jandarmi au debarcat din masini, indreptandu-se spre cartierul tiganesc, aflat la numai cateva sute de metri departare. La un semnal, politistii s-au despartit in grupe si au luat cu asalt colibele de tigani. In baza informatiilor culese din timp de pe teren de politistii Sectiei 6 Constanta, s-au efectuat descinderi la adrese unde se stia ca se adapostesc infractori. Descinderile s-au efectuat fara prea multa greutate, singurele inconveniente pentru politisti fiind, de fapt, noroiul adanc prin care se alerga dupa cei care incercau sa fuga, precum si mirosurile pestilentiale care erau emanate de bordeiele din care erau scosi tiganii. Multi dintre oamenii legii isi tineau respiratia in momentul in care intrau in cate un bordei, din cauza acelor mirosuri. In schimb, in ciuda mizeriei inconjuratoare, unii politisti faceau haz de faptul ca unele cocioabe posedau antene parabolice TV prin satelit functionale. In urma descinderii au fost condusi la sectia de politie 20 de indivizi suspecti, care au fost amprentati si fotografiati, si au fost legitimate 57 de persoane. Cei suspectati ca au participat la furtul din vagoane au fost interogati, iar dupa ce si-au recunoscut vina, patru dintre ei au fost amendati conform HG 203/1994 privind sanctionarea contraventionala a normelor privind transportul pe caile ferate. In total, au fost aplicate amenzi in valoare de 4 milioane de lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii