Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:10 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Răzvan Dimoftache, la Curtea de Apel Constanţa Documentele care ar fi trebuit să fie arse ar fi fost găsite îngropate

ro

27 May, 2016 00:00 2690 Marime text
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au finalizat cercetările specifice în dosarul cărnii aparent alterate, cauză în care au fost trimişi în judecată Răzvan DimoftacheDaniela Violeta CalotăDaniel StanciulescuCristina BraşoveanuEmilian Augustin ŞuicăDenis OmerIbraim ŞenolNicu BoiciucElena Bozuc şi SC All Plus Consulting SRL. Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Constanţa, instanţă care a decis menţinerea în arest la domiciliu a lui Răzvan Dimoftache şi menţinerea sub control judiciar a Danielei Violeta Calotă.
 
Hotărârea Tribunalului nu a fost definitivă şi a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care trebuia să se pronunţe ieri. Până la închiderea ediţiei, nu s-a dat nicio soluţie în dosar.
 
Conform declaraţiei martorei, „inculpatul D.R. (n.r. Dimoftache Răzvan) era cel care discuta cu martora, în calitate de contabilă, despre problemele contabile ale SC CP SRL. De la inculpat, martora B.A.D. primea documentele de evidenţă contabilă primară ale SC CP SRL, iar pe baza acestor documente erau întocmite balanţele şi bilanţurile contabile, precum şi declaraţiile fiscale care erau depuse în numele SC CP SRL. Documentele erau restituite, după întocmire, inculpatului D.R. Martora a indicat că inculpatul venea la discuţii însoţit de o femeie pe nume Maricica şi o singură dată a venit însoţit de un bărbat brunet, care a fost indicat de martoră ca numindu-se I.Ş. şi pe care inculpatul D.R. l-a recomandat ca fiind prietenul său, fără a preciza că acest prieten ar avea vreo calitate în firmă“, potrivit rechizitoriului.
 
„La data de 19 aprilie 2016 s-a procedat la audierea lichidatorului judiciar al SC CP SRL, martorul D.I., care a declarat că nu a intrat niciodată în posesia documentelor contabile aparţinând debitoarei SC CP SRL. Totodată, martorul a declarat că procedura de lichidare judiciară a SC CP SRL s-a finalizat la data de 26 februarie 2013, conform sentinţei civile nr. … din …, pronunţată de Tribunalul Constanţa, Secţia a II-a civilă“, conform rechizitoriului.
 
„Martorul N.I. a declarat, la data de 2 iunie 2009. că a livrat marfa la SC CP SRL. după ce a luat legătura telefonic cu administratorul societăţii, pe care l-a întâlnit la o staţie PECO. Cu prilejul achiziţionării mărfii de către inculpat, N.I. a preluat de la acesta ordinul de plată care atesta plata sumei de 18.028,328 de lei. Suma înscrisă pe instrumentul de plată nu a putut fi achitată către SC C SRL Tanacu deoarece codul IBAN al emitentului ordinului de plată fusese menţionat greşit. De la acel moment, A.I. nu a reuşit să mai contacteze niciun reprezentant al SC CP SRL, astfel încât societatea comercială pe care o reprezenta a fost prejudiciată cu suma de 17.728,33 de lei“, se mai arată în rechizitoriu.

„S-a descoperit o ştampilă îngropată“

„Un alt element care a impus efectuarea de verificări amănunţite şi a se proba documentat dacă aceste tranzacţii au fost reale a fost faptul că, în cadrul activităţilor procedurale derulate de organele de poliţie judiciară, s-a descoperit o ştampilă cu denumirea SC PI CDC SRL îngropată, fiind astfel posibil ca aceasta să fi fost utilizată pentru a se falsifica documente precum facturi fiscale. Scopul utilizării acestei ştampile a fost acela de a simula achiziţii de la diverşi furnizori, de exemplu SC PI CDC SRL, şi, astfel, de a influenţa profitul impozabil prin majorarea cheltuielilor deductibile“, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori.
 
„Analizând aceste documente, a fost identificat un număr de 149 (o sută patruzeci şi nouă) de facturi fiscale, care ar fi fost emise de către SC PI CDC SRL către SC CP SRL în perioada iunie 2006 - decembrie 2006, facturi fiscale care ar atesta livrări de carne de diverse sortimente «ex. carcasă ovină, carcasă bovină, carcasă miel, carcasă tăuraş», şi însumează 618.988 de lei bază impozabilă plus 117.607 lei TVA aferentă“, conform procurorilor.
 
„Având în vedere cele prezentate, s-a stabilit că înregistrarea în evidenţa contabilă de către SC CP SRL a acestor tranzacţii comerciale a avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat şi, prin neplata impozitului pe profit şi TVA, aceste fapte intrând sub incidenţa Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale - «Art. 9)… (1) Constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la doi ani la opt ani şi interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: (…) c) evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive»“, mai arată procurorii.

Documentele ar fi trebuit să fie arse

„Documentele contabile ale SC SP SRL Constanţa au fost descoperite ca urmare a declaraţiilor formulate de inculpata B.C. la data de 9 martie 2016. Aceasta a pus la dispoziţia organelor judiciare documentele contabile ale SC SP SRL, documente contabile despre care a declarat că i-au fost înmânate de inculpatul D.R. pentru a fi distruse, prin ardere. Contrar solicitărilor inculpatului D.R., inculpata B.C. a înmânat aceste înscrisuri mamei sale, din localitatea Stupina, judeţul Constanța, aceasta din urmă îngropându-le“, conform procurorilor.

 
Organele judiciare „s-au deplasat împreună cu inculpata B.C. în localitatea Stupina, judeţul Constanța, la domiciliul părinţilor acesteia. Ajunşi la faţa locului, inculpata B.C. a indicat spaţiul de lângă gardul ce delimitează grădina locuinţei şi s-a procedat la decopertarea solului, iar la o distanţă de aproximativ 20 - 25 cm adâncime au fost identificate următoarele bunuri: doi saci menajeri din plastic, de culoare neagră, conţinând documente contabile într-o stare avansată de deteriorare şi care, în urma examinării acestora, s-a stabilit că aparţin SC SP SRL Constanţa; 48 de ştampile din plastic de diverse culori şi dimensiuni neambalate şi amestecate cu pământ; două impresiuni de ştampilă din cauciuc, dezlipite; o geantă de laptop din material textil, de culoare neagră, cu fermoare, care nu conţinea documente sau alte bunuri; mai multe cataloage cu modele de ochelari“, potrivit rechizitoriului.

„Din examinarea documentelor care au fost găsite îngropate, se constată că acestea sunt acte contabile (facturi fiscale, avize de însoţire a mărfii, balanţe lunare de verificare, deconturi TVA, acte de casă, bonuri fiscale, chitanţe fiscale, registre de casă, monetare etc.) care fac dovada că SC SP SRL a avut activitate comercială concretizată în relaţiile comerciale derulate cu firmele ale căror date au fost identificate în documentele distruse şi au fost menţionate mai sus. Activitatea comercială desfăşurată de SC SP SRL s-a reflectat, din punct de vedere financiar-contabil, în întocmirea documentelor contabile descoperite într-o stare avansată de degradare. Acestea se află în stare avansată de degradare deoarece au stat îngropate în pământ, la o adâncime de aproximativ 20-25 cm., în saci din plastic menajeri, intrând în contact cu factorii de mediu“, potrivit procurorilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii