Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:02 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reclamaţiile de abuz şi specialiştii DNA Mazăre, văzut prima dată în instanţa supremă

ro

31 Mar, 2012 01:49 4963 Marime text
02_Cucoara_Catalin_Cucoara_02.jpgCu declaraţii constante despre modul în care a fost trimis în judecată abuziv de către procurorii anticorupţie, pentru cazul retrocedărilor de la Constanţa, primarul Radu Mazăre s-a îndreptat în instanţă împotriva acestora, formulând plângeri penale împotriva magistratului Gheorghe Onea (în prezent, pensionat), dar şi a specialiştilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie Ion Cătălin Cucoară şi Ghiorghe Macovei. În urmă cu mai bine de trei ani, la scurt timp după ce dosarul privind retrocedările din Constanţa a fost trimis în instanţă, spun apropiaţii cazului, Mazăre i-a acuzat pe cei trei de abuz în serviciu, iar plângerea a depus-o la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La sfârşitul anului trecut, judecătorii fostului Complet de nouă Judecători al Curţii Supreme au tranşat definitiv litigiul şi au respins plângerile lui Mazăre, ca nefondate. Cătălin Cucoară, unul dintre specialiştii DNA contestaţi de-a lungul timpului de primarul Constanţei, spune că l-a văzut pentru prima dată pe Radu Mazăre abia la sfârşitul anului trecut, în sala de judecată, când edilul a venit la Curtea Supremă să-şi susţină cazul împotriva lor.

Experţii Ghiorghe Macovei şi Ion Cătălin Cucoară au fost contestaţi constant de către Radu Mazăre, avocatul acestuia susţinând că aceştia nu aveau calitatea de a efectua expertizele judiciare în dosarul retrocedărilor, nefiind specialişti de înaltă calificare. Sens în care, la sfârşitul anului 2007, când ancheta penală care îl priveşte încă nu fusese finalizată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Mazăre a dat în judecată DNA-ul, pentru refuzul instituţiei de a-i comunica informaţii de interes public, în speţă, date cu privire la domeniul în care deţin înaltă calificare profesională specialiştii Ion Cătălin Cucoară şi Ghiorghe Macovei. După ce a pierdut iniţial la Tribunalul Constanţa litigiul înregistrat la Secţia contencios administrativ şi fiscal, primarul a primit câştig de cauză la Curtea de Apel Constanţa, unde instanţa a hotărât, de asemenea, despăgubirea morală a primarului, cu suma de 5.000 de lei, pentru prejudiciul suferit prin lipsa informaţiilor solicitate. În cele din urmă, la sfârşitul anului 2008, ancheta privind retrocedările din Constanţa a fost finalizată de procurorii DNA, iar cazul a fost trimis pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, Radu Mazăre şi alte peste 30 de persoane din conducerea administraţiei publice locale şi nu numai având calitatea de inculpaţi.

Plângere la Parchetul General

În paralel, Mazăre a făcut plângere penală pentru abuz în serviciu, îndreptată, aşa cum am menţionat, împotriva procurorului Gheorghe Onea, care între timp s-a pensionat, dar şi împotriva celor doi specialişti ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Plângerea a fost respinsă de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care au decis să nu înceapă urmărirea penală împotriva celor trei reclamaţi de Mazăre. În replică, primarul de Constanţa a făcut plângere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva acestei soluţii. Cazul a fost înregistrat pe rolul Secţiei penale a Curţii Supreme, sub numărul 7437/1/2009, având ca obiect „plângere împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată". După mai multe termene de judecată, instanţa a hotărât, în martie 2010, să respingă plângerea ca nefondată şi să menţină rezoluţia atacată. Mazăre a fost obligat la plata unor cheltuieli de judecată, în folosul statului.

Recurs la cei nouă judecători

Însă edilul nu s-a lăsat şi a declarat recurs împotriva acestei hotărâri. Iar astfel, dosarul a ajuns la fostul Complet de 9 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde s-a judecat la sfârşitul anului trecut. Specialistul Cătălin Cucoară spune că, în instanţă, la Curtea Supremă, s-a întâlnit pentru prima dată cu primarul Radu Mazăre care venise însoţit de avocaţi, să-şi susţină cazul. „Noi am venit fără avocaţi, ne-am reprezentat singuri", a declarat expertul. În urma deliberărilor, cei nouă judecători ai instanţei supreme au decis să respingă recursul lui Mazăre ca nefondat, menţinând astfel decizia de neîncepere a urmăririi penale faţă de Cucoară, Onea şi Macovei, pentru abuz în serviciu. Decizia este definitivă. Menţionăm că am încercat să obţinem un punct de vedere inclusiv de la primarul Radu Mazăre cu privire la acest subiect, sens în care i-am transmis un mesaj pe telefonul mobil, însă până la închiderea ediţiei nu am primit un răspuns. Dacă edilul ne va transmite totuşi un punct de vedere, acesta va fi publicat în ediţiile următoare, astfel cum ne-a fost comunicat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii