Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:33 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Record de constanteni prigoniti din strainatate

ro

24 Feb, 2003 00:00 941 Marime text

Voiajorii infractori sunt alungati mai ceva ca maselele stricate

Lunar, circa 25 de romanasi de pe litoral fac cale-ntoarsa dupa ce au fost prinsi muncind la negru in Occident * Acestia se aleg cu interdictii de intrare in spatiul Schengen pentru urmatorii zece ani * Cei cu gand de duca prefera tari din Europa de Vest, precum Germania, Franta, Spania, Italia sau Portugalia * In cursul anului trecut s-a inregistrat un numar record de 32.000 de solicitari pentru pasapoarte # Minorii care au implinit 14 ani pot avea pasaport individual

Pe parcursul anului trecut, au fost returnati din strainatate aproximativ 300 de constanteni, dintre care 25, majoritatea rromi, care ajung in strainatate cu gandul de a munci la negru sau cu alte scopuri, sunt goniti in fiecare luna din tarile semnatare ale Acordului de la Schengen, declara reprezentantii Serviciului Judetean de Evidenta Informatizata a Persoanei. Oamenii ignora regulile stricte impuse imigrantilor in tarile din Occident si afla, de cele mai multe ori prea tarziu, ca se expun unor masuri punitive deloc de neglijat. Unul dintre principalele motive pentru care acestia sunt "trimisi la vatra" il reprezinta depasirea termenului de sedere legal. Insa mai ceva ca niste masele stricate sunt izgoniti romanasii de pe litoralul constantean pentru desfasurarea de activitati ilicite sau savarsirea de infractiuni precum prostitutie, cersetorie, furt sau talharii. Statisticile din ultima perioada intocmite de specialisti reliefeaza ca strazile din Occident sunt impanzite de cersetori, in majoritate romani, care au singurul mijloc de existenta strangerea de pomeni. "Turistii" prinsi muncind la negru in statele din spatiul Schengen se aleg cu interdictii de intrare pentru urmatorii zece ani de zile, iar odata ajunsi in tara cu un transport al "refuzatilor", acestia pot avea surpriza ca si autoritatile romane sa le refuze dreptul la pasaport pentru o perioada de 4-5 ani de zile. S-a ajuns chiar la situatii cand constantenii care au primit pasaport nou si au plecat in strainatate sa fie returnati cu interdictie dupa doar cateva saptamani, din cauza ca au fost prinsi muncind la negru sau, mai rau, se apucasera de furat. Observatiile specialistilor in evidenta informatizata a persoanei arata ca cei mai multi dintre voiajorii cu gand de duca prefera tari din Europa de Vest, precum Germania, Franta, Spania, Italia sau Portugalia. Unii dintre ei recunosc faptul ca pleaca pentru a face rost de un ban in plus pentru familia lasata in tara si ca nu le prea sta gandul la concedii in strainatate sau turism. Pe de alta parte, numarul celor care solicita eliberarea unui pasaport a crescut constant in ultimii doi ani, pentru a ajunge la aproape 32.000 pasapoarte eliberate in cursul anului trecut. In aceasta situatie, aparatura folosita pentru prelucrarea imaginilor si conditiile grafice in care sunt eliberate noile documente de calatorie in strainatate lucreaza in regim de suprasolicitare pentru a respecta termenul de maxim 20 de zile pe care angajatii Biroului de Pasapoarte l-au impus pentru eliberarea unui pasaport nou. Cu toate acestea, comparativ cu luna ianuarie din 2002, cand numarul cererilor de eliberare a pasapoartelor a fost de aproximativ 2.100, in luna ianuarie din acest an, numarul acestora a crescut la 2.200.

Pasaport pentru minori

In conformitate cu articolul 11 din OG nr. 65/1997, modificata si aprobata prin Legea nr. 216/1998, persoana care a implinit varsta de 14 ani are dreptul la pasaport individual. La cererea parintilor ori a reprezentantului legal, in situatii motivate, se poate elibera pasaport individual si copiilor care nu au implinit varsta de 14 ani. Acestia pot fi inscrisi pe pasaportul parintilor sau al reprezentantului legal. Pentru inscrierea in pasaportul unuia dintre parinti a copiilor care nu au implinit varsta de 14 ani este necesar consimtamantul scris al celuilalt parinte. Consimtamantul scris nu este necesar pentru parintele caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii