Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:54 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revolta la Penitenciarul Poarta Alba

ro

11 Dec, 2006 00:00 3214 Marime text

Proiectul de lege al deputatului Nati Meir, proiect care prevede gratierea detinutilor care au de executat pedepse cu inchisoarea mai mici de cinci ani, continua sa dea nastere la adevarate revolte in penitenciare. De data aceasta, revoltele au izbucnit la Penitenciarul de Maxima Siguranta Poarta Alba si Sectia Valea Seaca.

Sambata, in jur de ora 18.00, detinutii si-au insfacat lingurile si au inceput sa bata in castroane. Initial, gardienii i-au lasat sa protesteze in voie, insa dupa cateva zeci de minute, situatia a inceput sa se agraveze. Din ce in ce mai atatati, la Poarta Alba detinutii au incercat sa dea foc unui cearsaf, iar la Valea Seaca au vrut sa incendieze o saltea. Superiorii au fost instiintati imediat asupra situatiei, iar colonelul Catalin Bejan, comandantul penitenciarului, s-a deplasat de urgenta la Poarta Alba. Loctiitorul sau, inspectorul principal Valentin Bejinariu, a luat drumul Penitenciarului Valea Seaca. Cei doi comandanti au intrat pe rand in fiecare celula si le-au explicat detinutilor ca este dreptul lor sa protesteze si nimeni nu ii va opri. Condamnatii au fost insa avertizati ca in cazul in care vor incerca sa dea foc saltelelor, nu se stie daca vor putea fi toti evacuati la timp pentru a nu se intampla o nenorocire. "Condamnatilor li s-a explicat ca este dreptul lor sa protesteze, dar au fost rugati sa o faca decent si sa nu distruga bunuri", a precizat Catalin Bejan, comandantul penitenciarului. Conducerea Penitenciarului neaga amploarea revolteiDesi exista unele voci care sustin ca "revolta" de la Poarta Alba a fost destul de urata, in sensul ca detinutii au urlat, s-au blocat in celule si au putut fi potoliti numai cu fumigenele si gazele lacrimogene ale grupei de interventie, conducerea penitenciarului neaga. Catalin Bejan sustine ca trupele speciale nici macar nu au patruns in locul de detinere si ca toti condamnatii s-au potolit, singurei si de bunavoie, in jur de ora 22.00. Mai mult, Catalin Bejan afirma ca la miscarea de protest nici macar nu au participat toti detinutii, ci numai cei care s-ar fi incadrat in dispozitiile proiectului de lege, deci care ar fi beneficiat de gratiere. "Nu au luat parte la protest femeile, minorii si nici cei care au de executat pedepsele maxime. La fel, si cei din zona de maxima siguranta au stat linistiti", a declarat Catalin Bejan. Ieri dimineata, dupa ora 9.00, detinutii au pus din nou mana pe castroane si si-au reluat protestul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • nichita vladut vasile 30 Jun, 2010 10:54 AM FOST ACOLO ATUNCI CIND SA INTIMPLAT SI VREAU SA SPUN CA BATAIA LUATA DE COPII (18/21 NU O DORESC NICI LA CEL MAI MARE DUSMAN. MULTI DINTRE MASCATI AU FOST GARDIENI DIN PNT. VALEA SEACA