Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:33 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revoluţionarii şi neconstituţionalitatea Cum a tranşat Curtea Constituţională problema revoluţionarilor ridicată la Constanţa

ro

23 Aug, 2011 02:25 1860 Marime text
Magistraţii Curţii Constituţionale au respins excepţiile de neconstituţionalitate legate de Legea recunoştinţei eroilor-martiri ai Revoluţiei din 1989, ridicate de constănţeanul Constantin Camburu, într-un proces desfăşurat la Judecătoria Constanţa. Prin decizia nr. 711/2011, completul prezidat de magistratul Augustin Zegrean şi format din judecătorii Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea, Iulia Antoanella Motoc, Ion Predescu, Puskas Valentin Zoltan şi Tudorel Toader, alături de magistratul-asistent Simina Gagu a apreciat excepţia ca neîntemeiată.

Povestea a început odată cu dosarul cu numărul 34179/212/2009 al Judecătoriei Constanţa, în care Constantin Camburu a dat în judecată Statul Român prin Ministerul Finanţelor, dar şi Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din decembrie 1989. La un moment dat, omul a invocat excepţia neconstituţionalităţii prevederilor alineatelor 1 şi 2 al articolului 3 din Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoluţiei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 (Legea nr. 341/2004). Concret, acesta susţinea că, prin Legea nr. 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, răniţilor, precum şi luptătorilor pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989, s-au acordat persoanelor care au participat la Revoluţia din 1989 titluri de revoluţionari, recunoscându-li-se astfel dreptul la onoare.

„Lipsă de diligenţă a titularului de drept"

Totuşi, spunea reclamantul, Legea nr. 341/2004 „permite doar preschimbarea titlurilor vechi, acordate în baza Legii nr. 42/1990, iar nu acordarea unor titluri noi, astfel încât persoanele care nu au solicitat din motive obiective acordarea de titluri de revoluţionar potrivit Legii nr. 42/1990 nu pot obţine titluri în baza Legii nr. 341/2004". La rândul lor, reprezentanţii Judecătoriei Constanţa au considerat că excepţia invocată ar avea un caracter întemeiat, aşa că au trimis dosarul la Curtea Constituţională. În faţa Curţii Constituţionale, Avocatul Poporului a apreciat că dispoziţiile legale criticate sunt constituţionale, „deoarece nerespectarea termenelor instituite de Legea 42/1990 constituie o lipsă de diligenţă a titularului dreptului, ce nu poate fi invocată ca argument pentru a susţine încălcarea principiului nediscriminării". În urma deliberărilor, magistraţii Curţii Constituţionale au ajuns la concluzia că excepţia invocată de constănţean nu ar fi întemeiată: „Curtea a reţinut că nu constituie o discriminare faptul că, prin aplicarea unor prevederi legale, anumite persoane pot ajunge în situaţii defavorabile, apreciate ca atare prin prisma propriilor lor interese subiective". Astfel, Curtea a decis să respingă ca neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate invocată de Constantin Camburu. Decizia Curţii este definitivă şi general obligatorie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii