S-a dat alarma pe Litoral Pescuitul midiilor și rapanelor, interzis! Vezi declarații (VIDEO)
S-a dat alarma pe Litoral: Pescuitul midiilor și rapanelor, interzis! Vezi declarații (VIDEO)
06 Jun, 2024 14:13
ZIUA de Constanta
1784
Marime text
După ce specialiștii au depistat prezența unor alge toxice în Marea Neagră, autoritățile au decis ca pescuitul midiilor, rapanelor și vongolelor să fie interzis. Măsura a fost impusă de Direcția Sanitar-Veterinară (DSV), care a prelevat probe din mai multe zone și a constatat că apa mării poate prezenta un grad de toxicitate, ca urmare a apariției Phytoplanktonului.
„Phytoplanktonul este reprezentat de totalitatea algelor, în general microscopice, care trăiesc în masa apei. O parte din aceste alge, da, pot secreta ficotoxine, care, în Marea Neagră, nu au atins niște niveluri periculoase. Nu avem alge eminamente toxice”, a declarat biologul Răzvan Popescu-Mirceni.
Măsura interzicerii culegerii scoicilor este aplicată în mod preventiv, până vor fi efectuate analize pe moluște, întrucât poate exista posibilitatea ca acestea să fie infestate. Pescuitul scoicilor este restricționat în Zonele 3 și 4 ale Mării Negre, între Baia Mamaia și Vama Veche, au transmis reprezentanții DSVSA Constanța.
„Acest Phytoplankton acționează ca un fel de semnal de alarmă. Ca un trigger. Dacă depășește anumite valori, există posibilitatea, dar nu confirmarea certă că am avea biotoxină în moluscă. (...) Nu putem să știm deocamdată, de aceea am și oprit pescuitul, până vom realiza această probă, numită biotoxină”, Corina Ivanciu, DSVSA Constanța.
Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) a luat act de informațiile primite de la DSV și a luat măsuri urgente.
„Cu siguranță că suntem implicați, de la primirea informării celor de la Direcția Sanitar-Veterinară și participarea la prima ședință privitoare la acest aspect. Am demarat măsuri în consecință, întrucât este vorba despre siguranța alimentară. S-au intensificat verificările pe mare, pentru respectarea suspendării recoltării din zonele 3 și 4, respectiv Baia Mamaia – Agigea și Mangalia. Avem misiuni comune cu DSP și, în zilele trecute, ieri și în zilele următoare vom continua aceste măsuri și nu ne vom opri doar la mare. Vom urmări toate debarcările acestor specii care sunt sub incidența acestei măsuri impuse de DSV, cât și la unitățile de comercializare.”,a transmis Gabriel Popescu, șeful ANPA Constanța.
Unii patroni de cherhanale din Constanța își pun semne de întrebare cu privire la rezultatele DSV și au cerut reanalizarea probelor.
„DSV a trimis o adresă către sectorul de pescuit că este interzis pescuitul scoicilor și rapanelor în zonele 3 și 4 clasificate din Marea Neagră, deoarece a făcut analize și se pare că sunt anumite depășiri care pun în pericol sănătatea umană. (...) Se pare că nu au fost analizate în totalitate, deoarece în România nu există un laborator funcțional, ca să facă analize complete și de aceea noi am venit cu soluția – am discutat cu DSV să facem analize în alte țări UE, în special, în Bulgaria, că este cea mai apropiată țară cu laborator acreditat.” Sorin Mănăilă, patron cherhana.
Acesta mai atrage atenția cu privire la impactul pe care interzicerea pescuitului midiilor, rapanelor și vongolelor l-ar putea avea asupra veniturilor pescarilor.
„În mod normal, la analize trebuia să se facă două probe, dar s-a făcut la numai un singur laborator, deoarece, din câte am înțeles, în România nu mai există funcțional al doilea laborator. Și este o mare problemă. Pescarii în curând vor intra în faliment, deoarece rapana și midia erau o resursă importantă pentru activitatea economică a pescarilor.”
Singurul loc de la malul mării unde pescuitul crustaceelor este permis, este zona 2, cuprinsă între Midia și Tulcea.
Citește și:
Constanța Modificările proiectului de lege care reglementează pescuitul, dezbătute de consilierii județeni
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!
Comentarii