Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:27 02 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a stabilit procedura de aplicare a TVA-ului

ro

28 Jan, 2005 00:00 1080 Marime text

Taxarea inversa este obligatorie numai pentru furnizorii si beneficiarii inregistrati ca platitori de taxa pe valoarea adaugata * Taxarea inversa se aplica la fiecare stadiu al circuitului economic, indiferent prin cate verigi se trece * Bunurile pentru care se aplica masurile simplificate sunt urmatoarele: deseurile si resturile de metale feroase si neferoase

Aplicarea masurilor de simplificare, respectiv a taxarii inverse, sunt obligatorii numai pentru furnizorii si beneficiarii inregistrati ca platitori de taxa pe valoarea adaugata. "Pentru ceilalti contribuabili, vanzatori sau cumparatori care nu sunt inregistrati ca platitori de taxa pe valoarea adaugata nu se aplica taxarea inversa, pentru acestia aplicandu-se in continuare regimul normal de taxa pe valoarea adaugata, adica cumparatorul o plateste, iar vanzatorul o incaseaza. Taxarea inversa se aplica la fiecare stadiu al circuitului economic, indiferent prin cate verigi se trece. Ea inceteaza atunci cand conditia obligatorie nu mai este indeplinita, adica una din parti nu este inregistrata ca platitor de TVA", a declarat Mariana Forfolea, purtator de cuvant in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta. Bunurile pentru care se aplica masurile simplificate sunt urmatoarele: deseurile si resturile de metale feroase si neferoase, precum si materiile prime secundare rezultate din valorificarea acestora, asa cum sunt definite in O.U.G. nr. 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, terenurile de orice fel, cladirile de orice fel sau parti de cladire, materialul lemnos si animalele vii. Taxarea inversa se aplica numai pentru livrarea ca atare a unei cladiri sau a unei parti de cladire. Pentru livrarile de bunuri pentru care se aplica masurile simplificate, furnizorii au obligatia sa inscrie pe facturile emise mentiunea "taxare inversa", TVA-ul aferent livrarilor sau achizitiilor va fi evidentiat in jurnalele de vanzari si de cumparari concomitent, si se va inscrie in decontul de TVA, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, fara a avea loc plati efective de TVA intre cele doua unitati. Pentru valoarea bunurilor fara TVA, furnizorii vor efectua inregistrarile contabile obisnuite pentru aceasta operatiune, iar pentru suma taxei pe valoarea adaugata vor inregistra contabil 4426=3D4427. Avansurilor incasate pana la data de 31 decembrie 2004 inclusiv, pentru livrarile de bunuri pentru care se aplica masurile simplificate, li se aplica regimul fiscal privind TVA in vigoare la data incasarii avansului. Regularizarea facturilor fiscale emise pentru plati in avans se realizeaza potrivit normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003.

Operarea livrarilor efectuate dupa 2005

Livrarile de bunuri efectuate dupa data de 1 ianuarie 2005, inclusiv cele pentru care au fost incasate avansuri inainte de aceasta data, se factureaza astfel: se consemneaza in facturi fiscale de catre furnizori, care se intocmesc obisnuit, la fel ca pentru orice operatiune taxabila, continand baza de impozitare si TVA aferenta, in plus inscriindu-se mentiunea "taxare inversa". Furnizorii nu incaseaza TVA inscrisa in factura fiscala de la beneficiar, desi aceasta figureaza in totalul de plata al facturii fiscale. Factura fiscala se inregistreaza atat in jurnalul de vanzari, cat si in jurnalul de cumparari. Furnizorii deduc integral TVA la nivelul taxei colectate din facturile fiscale emise pentru livrarile de bunuri pentru care au aplicat mentiunea "taxare inversa", chiar daca sunt platitori de TVA cu regim mixt. In cazul avansurilor incasate dupa data de 1 ianuarie pentru livrari de bunuri pentru care se aplica regimul simplificat, facturile fiscale emise de furnizori se intocmesc in mod obisnuit, avand in plus mentiunea "taxare inversa". TVA se aplica asupra sumei incasate in avans si se inscrie in factura fiscala, fara sa fie achitata de beneficiar. Totalul de plata al facturii fiscale de avans va fi mai mare decat avansul incasat cu contravaloarea TVA. Pentru valoarea avansului, fara TVA, furnizorii vor efectua inregistrarile contabile obisnuite pentru aceasta operatiune, iar pentru suma taxei pe valoarea adaugata vor inregistra contabil 4426=3D4427. Factura fiscala se inregistreaza in jurnalul de vanzari si in cel de cumparari, sumele fiind preluate si in decontul de TVA. Beneficiarii efectueaza inregistrarile contabile obisnuite pentru o achizitie de bunuri sau pentru un avans, dupa caz, pentru valoarea bunurilor, sau a avansului, fara TVA, iar pentru suma taxei pe valoarea adaugata din facturile fiscale se efectueaza inregistrarea contabila 4426=3D4427. Operatiunea de regularizare a avansurilor nu afecteaza aplicarea taxarii inverse la data facturarii livrarii bunurilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii