Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:24 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Salvati Vama Veche, cat mai aveti timp!

ro

02 Aug, 2003 00:00 1302 Marime text

Un loc idilic a inceput sa fie contaminat de kitsch

Spiritul idilicului loc e pe moarte * "Vamaiotii" nu mai au voie sa campeze pe plaja si sunt nevoiti sa asculte manele * Multe dintre simbolurile trecutului au murit * Initiatorii proiectului "Salvati Vama Veche!" vor organiza un megaconcert Stufstoc pe 15 si 16 august * Cei care vor sa salveze Vama nu mai au prea mult timp la dispozitie!

La marginea tarii, acolo unde terasele inalte si stancoase alterneaza cu plaje si apa curate, s-a nascut un mit. Vama Veche si 2 Mai. Oricine a trait acolo macar o noapte de vara va sta cu gandul tot anul la acel loc idilic in care isi va dori sa se intoarca. Pentru ca "vamaiotii" nu isi tradeaza "casa". Multa vreme, Vama Veche a fost expresia libertatii spiritului in fata chingilor cenzurii. Chiar si pe vremea comunistilor, la Vama era o alta lume, in care Securitatea nu avea acces, iar Ceausescu, desi a vrut sa lichideze acel loc conspirativ, nu a facut-o pana la urma. Vama a fost o plaja de nudisti in care se statea cu cortul chiar pe nisip. Un loc idilic, in afara timpului si spatiului in care, in ciuda comentariilor rauvoitorilor, domneau bunul-simt, curatenia si toleranta. Asta pana cand tot mai multi investitori in turism au crezut ca pot profita de afluxul de turisti din Vama si le-au construit hoteluri, vile si restaurante de lux. Ispitindu-i sa le frecventeze, crezand ca le pot schimba modul de viata. Din acea zi, Vama Veche nu a mai fost la fel si probabil ca nu va mai fi niciodata. Cativa baieti generosi, in frunte cu ziaristul Mircea Toma, care s-a declarat la randul lui "vamaiot", s-au gandit ca asa nu se mai poate merge inainte si au lansat un strigat de ajutor: "Salvati Vama Veche!".

Interzis prostilor

Pentru a ajunge in miezul povestii, trebuie sa parasesti strada principala, de-a lungul careia sunt asezate cele cateva case batranesti ale satului, si sa cobori spre mare. Aici a inceput povestea. Unul dintre pionierii din Vama e binecunoscutul Ovidiu. Cand spui Vama Veche, trebuie sa spui musai si Ovidiu. Toti cei care vin in Vama il cunosc. Deasupra intrarii terasei lui sta scris "Interzis prostilor!". Pictorul trist, cu barba aproape alba, care stie atat de bine sa faca dimineata cafelele, iar seara sa bea o bere cu clientii, sa vorbeasca ori sa taca si sa asculte. Cand vorbeste de Vama Veche, ii vine sa planga: "Daca nu se face ceva repede, va muri. Nu mai e atmosfera de altadata!". Ne vorbeste de terasa lui de pe plaja. "Am vrut sa fac un loc pentru artisti, o cafenea. Ei veneau dimineata, beau o cafea buna si ascultau o muzica simfonica, un jazz. Acum trebuie sa pun Rammstein destul de tare, ca m-a omorat vecinul cu manelele", povesteste necajit Ovidiu, trecandu-si mana prin barba. Intr-adevar, chiar langa terasa lui Ovidiu e amplasata o "ciuperca" pe plaja. Desi nu are nici un client, manelele sunt la maxim. Aflam o poveste despre anumite interese si sfori trase pentru ca "manelistul" sa capete acea bucata de plaja. "La mine a fost tot timpul un loc de dragoste. La "Jack", de exemplu, era un loc pentru rockeri, dar aici a fost de dragoste. Daca ati sti cati tineri s-au cunoscut aici si apoi s-au casatorit sau cati copii au fost conceputi la Vama Veche, in mijlocul acestui peisaj!". Ovidiu povesteste ca in Vama veneau foarte multi oameni inteligenti si chiar oameni cu bani, care tineau neaparat sa stea cateva zile in cort. El spune ca e falsa ideea ca Vama adapostea "rockeri nespalati". El povesteste ca, daca iti cadea portofelul la terasa, cel care il gasea ti-l aducea, iar daca te durea capul, se gasea imediat un medic venit in concediu sa iti dea o aspirina. Era ca intr-o familie. In Vama veneau si multi straini care isi propuneau trasee internationale in care prindeau si plaja de nudisti Vama Veche. "Era o perioada idilica. Puneai cortul pe plaja, mergeai la un localnic, mancai o ciorba de peste sau o alta specialitate dobrogeana. Nu aveai treaba cu nimeni".

Au fost izgoniti de pe plaja pentru motive false

"Vama Veche inseamna cort", e de parere Ovidiu. El considera ca a fost o mare greseala faptul ca au fost alungati turistii cu corturile de pe plaja. "Nu e adevarat ca faceau mizerie. Cei care stateau cu corturile pastrau curatenia pe plaja, spre deosebire de plajele din statiunile pe care oficialii le considera civilizate, cum ar fi Mamaia sau Neptun. Am vazut romani care veneau cu saci de unica folosinta. Pana si chistoacele le puneau acolo! Ar fi putut sa ceara bani, dar sa ii lase cu corturile pe plaja". Ovidiu spune ca turismul din Vama era o alternativa la turismul scump si ca, in plus, ii ajuta si pe localnici, caci, dupa plecarea turistilor, Vama Veche moare si toti traiesc din ce iese vara. "Autoritatile au spus ca nu erau toalete si era mizerie. Cred ca s-ar fi gasit solutii pentru o dezvoltare a turismului in Vama, prin construirea de toalete, dusuri, prin oferirea de servicii, dar in acelasi stil. Caci Vama Veche nu va putea deveni un alt Neptun. Nu va mai veni nimeni aici. Deja acum sunt mult mai putini turisti decat pe 1 Mai, desi atunci a fost frig. Si asta pentru ca, intre timp, nu le-au mai dat voie sa campeze pe plaja".

"El Comandante", daramat de un manelist

Il lasam pe Ovidiu in mijlocul clientilor, sa se gandeasca la ale lui, cu capul in maini, si plecam sa facem un tur de Vama. Ajungem la "Jack", locul rockerilor. Sau, ma rog, ce a mai ramas din "Jack", caci totul e prabusit. Pe ici pe colo, se mai vad unele elemente de decor, care faceau faima acestui local, pe vremuri. O alta poveste naruita este "El Comandante", un loc unde se gaseau tricouri cu Che Guevara. "El Comandante"" a fost daramat de un buldozer pazit de mascatii de la DIAS, se pare dupa o "manevra" a aceluiasi patron "manelist" fara clienti. Tot pe vremea in care traia Jack, mergea foarte bine "Mash"-ul, un local amenajat dupa modelul corturilor de campanie din celebrul serial american, cu panza de camuflaj pe pereti, cu caschete si alte obiecte militare. Intre aceste locuri traditionale, aranjate dupa sufletul vamaiotilor, intr-un stil rustic, care sa nu strice pitorescul locului, au inceput sa apara constructiile de beton, marmura si termopane. Au inceput sa apara "smecherasii cocalari" cu masini de lux si blonde placide in dotare. Astfel s-a dezvoltat in Vama o piata mult mai scumpa, cu locuri de cazare pentru care trebuie sa platesti unu sau chiar doua milioane pe zi. Aceasta piata s-a dovedit insa a fi o capcana, pentru ca proprietarii de astfel de vile si hoteluri isi asteapta in zadar clientii. Ei s-au dus in Neptun, in Mamaia sau in alte statiuni unde le sta mai bine decat in Vama.

Corturile, dincolo de gard

Toata poezia de altadata a murit. Prigoana impotriva vamaiotilor cu corturi pe plaja a inceput in urma cu doi ani. Jandarmii si trupele DIAS au inceput sa ii preseze sa paraseasca plaja. Anul acesta se pare ca au reusit definitiv. Sectorul de plaja din zona cafenelei lui Ovidiu e liber acum. Si pustiu. In schimb, s-a instalat confortabil acea terasa-ciuperca unde patronul e fan manele si nu are clienti. "Vamaiotii" au fost mutati ceva mai la sud, intr-un sector "amenajat". In realitate, e vorba de un simplu gardulet care marcheaza hotarul plajei, dincolo de care camparea e interzisa. In consecinta, pe o fasie de numai cativa metri, intre gard si drum, e un haos total, cu corturi montate printre masini, intr-o ingramadeala si o dezordine de nedescris. Pentru a evita ingramadeala, un alt grup de vamaioti s-au mutat si mai la sud, spre granita cu bulgarii, intr-un loc propus de autoritati. Cred insa ca aceasta idee e o proba de inconstienta, caci locul e foarte apropiat de un poligon de tragere al armatei. In plus, mai multe bande de hoti ii prada in fiecare zi pe tinerii care campeaza acolo.

Nu manele, "textilisti" si kitsch arhitectural

Un grup de initiativa a inceput lupta pentru salvarea acestui loc unic. Asa a aparut site-ul "savevamaveche.home.ro", care sustine aceasta idee. Ideile vamaiotilor pentru realizarea acestui obiectiv au inceput sa se cristalizeze in proiecte concrete si miscarea a capatat directii clare de dezvoltare. Vamaiotii vor sa salveze satul Vama Veche de manele, de textilisti ("persoane care obisnuiesc sa faca plaja cu slipul pe ele"), de plastic si kitsch arhitectural. Zona ar trebui sa se dezvolte in asa fel incat sa se tina cont mai mult de natura, ca expresie a dorintei celor care vin aici de a uita "binefacerile" civilizatiei. Ei nu vor sa vada constructii de beton, scaune de plastic, televizoare, ski-jeturi, ci piatra, lemn, stuf. De asemenea, ei nu vor sa auda manele si house, ci rock, etno, etno-jazz si blues. "Am stabilit ca vom actiona pro, nu contra. Adica pro muzica rock, nu contra manele si techno; pro arhitectura dobrogeana, nu contra kitsch venetic; pro nudism, nu contra textilism; pro lemn si stuf, nu contra beton si plastic; pro ecologie, nu contra ski-jet-urilor". O alta componenta a proiectului de "Salvati Vama Veche!" o reprezinta protejarea "Rezervatiei bio-culturale Vama Veche - 2 Mai - Limanu". Cunoscutul speolog Cristian Lascu a prezentat prioritatile zonei din punct de vedere stiintific. In afara de rezervatia marina "Blue Planet" din zona 2 Mai - Vama Veche, e vorba de protejarea unei portiuni mai largi din preajma litoralului, cu binecunoscutele lacuri sulfuroase unice in tara si pesterile "Limanu" si "Movile". Pentru atingerea acestor scopuri, grupul de actiune intentioneaza sa creeze o asociatie civica, ce va fi partenerul autoritatilor locale si al satenilor. Prima actiune de anvergura va fi un megaconcert, botezat "Stufstock", ce va avea loc pe 15 si 16 august in Vama Veche si care se vrea o replica a celebrului Woodstock. Cu toate ca ideea a aparut putin cam tarziu, destule trupe au raspuns pozitiv, acceptand sa cante gratis pentru salvarea minunatului loc Vama Veche _0 2 Mai: Ada Milea, Florin Chilian, Vama Veche, Yob, Corneliu Stroe, Vali Racila, Imago Mundi si Luna Amara, Kumm, Aievea, Trooper, Travka si, probabil, Celelalte Cuvinte si Phoenix.

Liberty Parade - petrecerea jandarmilor

Iata insa ca au aparut deja primele sincope, intre aripa moderata si cea radicala a miscarii. Probabil ca in contextul avantului vamaiotilor, aflati pe baricade, unii dintre ei nu vad cu ochi buni evenimentul "Liberty Parade", un concert de muzica house. De aceea, a fost nevoie ca unul dintre organizatorii evenimentului sa ceara spatiu pe site-ul "savevamaveche.home.ro" pentru a explica vamaiotilor cum sta treaba: "Aveti la dispozitie trei luni de vara si 364 de zile intr-un an ca sa va bucurati de Janis Joplin". Textul e un apel la intelegere si toleranta. Autoritatile insa au inteles diferit organizarea evenimentului de la Vama Veche. De aceea, maine vor fi mobilizate in acest loc efective fara precedent pentru un astfel de eveniment. Vor merge la Vama Veche: Brigada de Interventii a Jandarmeriei Bucuresti, intreg efectivul Politiei Mangalia, al Politiei Limanu, cinci echipaje ale Politiei Rutiere, 10 cadre de la Politia de Frontiera. Sa fie teama autoritatilor ca ar putea sa apara altercatii pe fondul apelului "Salvati Vama Veche!" sau o miscare de intimidare a acestei miscari?!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii