Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:27 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Santaj la ONG-uri

ro

09 Feb, 2005 00:00 1487 Marime text

Investitorul Mall-ului ameninta Grupul pentru Salvarea parcului Tabacarie si pe constanteni cu procese, daca nu renunta la proteste

Organizatia Mare Nostrum si toti participantii la actiunile de protest impotriva construirii Mall-ului in parc au fost amenintati printr-o somatie * Autorul actului este chiar investitorul SC Holland Development Group SA, care ii santajeaza pe ecologisti cu procese civile si penale, in cazul in care nu vor inchide gura * In replica, Mare Nostrum a remis un comunicat prin care arata ca somatia incalca mai multe legi, printre care dreptul la exprimare si implicarea ONG-urilor in probleme comunitare * Organizatia Mare Nostrum respinge acuzatiile investitorului ca in spatele protestului s-ar afla interese financiare si arata ca nu e prima oara cand se confrunta cu astfel de suspiciuni care dovedesc ca "demersurile voluntare ale membrilor organizatiilor ecologiste pentru asigurarea unui mediu curat si sanatos pentru cetateni sunt greu de inteles de anumiti investitori si reprezentanti ai factorilor de decizie" * Eco Dobrogea si AGIA s-au raliat comunicatului Mare Nostrum

Organizatia ecologista Mare Nostrum a primit zilele trecute o somatie din partea SC Holland Development Group SA. In scrisoare, reprezentantii firmei ii ameninta pe ecologisti cu proces civil si penal, daca nu renunta la proteste. Reamintim ca Mare Nostrum face parte, alaturi de Eco Dobrogea si AGIA, din Grupul pentru Salvarea parcului Tabacarie, care militeaza pentru amplasarea Mall-ului in alta parte decat in singurul parc adevarat al Constantei.Reprezentantii SC Holland acuza organizatia Mare Nostrum ca "initiaza, organizeaza diverse manifestari cu pretext ecologist prin care se incearca instigarea cetatenilor din municipiul Constanta la o reactie negativa fata de acest proiect", ca promoveaza public afirmatii neadevarate in scopul evident de a-i induce in eroare pe cetateni cu privire la consecintele realizarii Proiectului. Concluzia investitorului este ca in acest fel, Mare Nostrum "pune in pericol realizarea la timp a unui proiect de maxima importanta pentru municipiul Constanta si de certa utilitate pentru locuitorii acestuia". Dupa acest preambul, finalul scrisorii este apoteotic, tradand faptul ca somatia este un santaj ordinar si lezeaza dreptul fundamental la exprimare al cetatenilor: "Va atragem atentia in modul cel mai serios ca, in cazul neconformarii Dvs. de indata prezentei somatii, nu vom ezita sa initiem impotriva organizatiei Dvs. si personal a cetatenilor implicati, orice proceduri legale-civile sau penale, dupa caz, pentru incetarea imediata a acestor manifestari abuzive, in care vom face publice atat atitudinea organizatie Dvs. la sedintele de dezbateri publice, precum si orice informatii vom detine cu privire la interesele reale pe care le urmariti. Va asiguram, de asemenea, ca nu vom ezita sa solicitam obligarea organizatie Dvs. si a persoanelor responsabile la plata de daune morale precum si a tuturor daunelor suferite de noi ca urmare a actiunilor Dvs., deci atat prejudiciul efectiv, cat si beneficul nerealizat". Amenintarea poarta stampila SC Holland Development Group SA si este semnata de Bogdan Sandu. In replica, organizatia Mare Nostrum a trimis un comunicat tuturor forurilor competente pe probleme privind drepturile omului, protectia mediului, justitie, coruptie, ambasade si catre mass-media, in care arata ca nu se lasa intimidata de investitorul Mall-ului si denunta incalcarile legii de care se fac vinovati investitorii. Redam in continuare textul lui.

Mare Nostrum raspunde

"Organizatia Mare Nostrum si cei peste 2000 de cetateni ai Constantei care si-au exprimat opiniile prin metode democratice si constitutionale (petitie, miting, dezbatere publica) au fost somati, printr-o scrisoare, sa inceteze orice fel de manifestari de genul acestora. Somatia vine din partea SC Holland Development Group SA in calitate de investitor si proprietar al terenului din Parcul Tabacarie unde planuieste construirea "Complexului multifunctional comercial, de afaceri si de petrecere a timpului liber <>. In somatia primita, demersul civic pentru protejarea spatiului verde din Constanta al Grupului pentru Salvarea Parcului Tabacarie (grup format din organizatiile Eco Dobrogea, Asociatia Ganditorul in Actiune, Mare Nostrum si sustinut de Asociatia Pro Democratia Club Constanta) alaturi de multi constanteni este calificat ca fiind "conduita abuziva" si considerat a reprezenta "manifestari de instigare a cetatenilor din Municipiul Constanta la o reactie negativa". Prin textul din Somatie: "Va atragem atentia in modul cel mai serios ca, in cazul neconformarii Dvs. de indata prezentei somatii, nu vom ezita sa initiem organizatiei Dvs. si personal a cetatenilor implicati orice proceduri legale - civile sau penale, dupa caz - pentru incetarea imediata a acestor manifestari abuzive" se doreste intimidarea celor peste 2000 de constanteni semnatari care isi apara parcul si isi exercita drepturile cetatenesti consfintite in Constitutie si in legile tarii. Mesajele transmise prin Somatie nu fac decat sa ingradeasca cel putin 5 drepturi constitutionale ale romanilor. Redam in continuare articolele din Constitutia Romaniei, care sustin demersurile constantenilor ce incearca sa-si exprime dorinta de a proteja singurul parc al orasului: libertatea de exprimare, articolul 30, (libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile); dreptul la mediu sanatos, articolul 35 (statul recunoaste dreptul oricarei persoane la un mediu inconjurator sanatos si echilibrat ecologic; persoanele fizice si juridice au indatorirea de a proteja si a ameliora mediul inconjurator); libertatea intrunirilor, articolul 39, (mitingurile, demonstratiile, procesiunile sau orice alte intruniri sunt libere si se pot organiza si desfasura numai in mod pasnic, fara nici un fel de arme); dreptul de asociere, articolul 40, (cetatenii se pot asocia liber in partide politice, in sindicate, in patronate si in alte forme de asociere; dreptul de petitionare, articolul 51, (cetatenii au dreptul sa se adreseze autoritatilor publice prin petitii formulate numai in numele semnatarilor; organizatiile legal constituite au dreptul sa adreseze petitii, exclusiv, in numele colectivelor pe care le reprezinta).

Santaj la imagine

In acelasi timp, Somatia insinueaza faptul ca ecologistii din organizatia Mare Nostrum si din celelalte organizatii ale Grupului pentru Salvarea Parcului Tabacarie au alte interese decat cele de protejare a parcului constantean: "vom face publice atat atitudinea organizatiei Dvs. la sedintele de dezbateri publice precum si orice informatii vom detine cu privire la interese reale pe care le urmariti". Aceste suspiciuni nu sunt singulare, actiunile in instanta intentate de Mare Nostrum au trezit reactii de acelasi fel si in anii anteriori cand, dorind sa previna intoxicarea cetatenilor Constantei cu dioxina si alte substante periculoase provenite din arderea deseurilor medicale in incineratorul amplasat in mijlocul unui cartier de locuit din Constanta, Mare Nostrum primeste din partea Agentiei de Protectia Mediului urmatoarele declaratii: "speram ca sunteti animati numai de dorinta de a proteja legea si nu de alte interese" sau actiunile sunt calificate drept "actiuni sicanatoare ale organizatiilor neguvernamentale initiate pentru imaginea proprie". Afirmatiile de mai sus, venite in urma reactiei organizatiilor de a pune in discutie proiecte cu impact negativ asupra mediu al caror rezultat intotdeauna confirma interesele investitorului, intareste ideea ca demersurile voluntare ale membrilor organizatiilor ecologiste pentru asigurarea unui mediu curat si sanatos pentru cetateni sunt greu de inteles de anumiti investitori si reprezentanti ai factorilor de decizie". Materialul este semnat de catre echipa Mare Nostrum."

Eco Dobrogea si AGIA se raliaza comunicatului Mare Nostrum

Celelalte doua ONG-uri implicate in actiunea de salvare a parcului, Eco Dobrogea si AGIA s-au raliat comunicatului Mare Nostrum. Reprezentantii celor doua organizatii ecologiste au adaugat: "In timp ce in tarile civilizate, parcurile urbane constituie chiar obiect principal de activitate al unor "facultati de Universitate" (de ex. Universitatea din Washington, SUA), si au statut mai sever, chiar si decat parcurile nationale - unde nimeni nu s-ar gandi sa construiasca obiective comerciale sau de distractie, ori catedrale, in Romania parcurile sunt privite drept terenuri optime pentru dezvoltarea oricaror tipuri de afaceri. Agresiunea asupra parcurilor urbane trebuie sa inceteze. De 15 ani, parcurile urbane sunt ciopartite continuu, prin tot felul de decizii ale Consiliilor Locale, care profita de lipsa unui cadru legislativ adecvat, sau actioneaza in beneficiul unor grupuri particulare de interese, dar nu in interesul cetatenilor oraselor, care se confrunta in schimb cu o poluare crescanda a mediului inconjurator".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii