Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:51 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Saptamana prevenirii criminalitatii 2009", la start!

ro

24 Sep, 2009 03:33 2015 Marime text

prevenire.jpgPoliţiştii constănţeni au demarat „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii 2009". Programul derulat în perioada 21 - 25 septembrie, de către Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa, în parteneriat cu instituţii de pe plan local, cuprinde activităţi cu caracter preventiv, cu scopul creşterii gradului de siguranţă al populaţiei prin informare, educare preventivă şi responsabilizare cetăţenească.

Agenda proiectului cuprinde prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor - 21 septembrie, prevenirea criminalităţii în mediul rural - 22 septembrie, prevenirea furturilor din buzunare - 23 septembrie, voluntariatul în Poliţie - 24 septembrie şi siguranţa rutieră - 25 septembrie. Poliţiştii spun că nu sunt puţine cazurile în care tinerii interpretează eronat faptele pedepsite penal, fie din neştiinţă, fie sub influenţa prietenilor sau a altor persoane. Caracterizaţi de entuziasmul vârstei, teribilism, dorinţa de a încerca „senzaţii noi", tinerii reprezintă un grup de risc şi se pot transforma, foarte uşor, în infractori. Pornind de la această premisă, oamenii legii consideră că este necesară informarea şi conştientizarea tinerei generaţii, ca aceasta să nu urmeze un drum greşit în viaţă.

Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa, susţinuţi de tineri voluntari şi reprezentanţi ai Centrului de Asistenţă pentru Organizaţiile Neguvernamentale (CENTRAS) au distribuit materiale informative pe această temă, în incinta City Park Mall. Secţia 5 Poliţie Constanţa, Poliţia Cernavodă, Poliţia Hârşova şi Poliţia Medgidia au organizat întâlniri cu tinerii şi cadrele didactice din mai multe unităţi de învăţământ. Cu această ocazie, tinerii au fost informaţi despre prevederile legale privind răspunderea minorului şi au primit recomandări pentru a evita implicarea în diverse infracţiuni. Poliţiştii i-au sfătuit să evite împrejurările care i-ar putea aduce în situaţia de a comite un act antisocial, să îşi aleagă cu grijă prietenii, să fie ei înşişi, fără a încerca să-l impresioneze pe liderul găştii, să nu riposteze la agresivitate verbală şi să evite agresivitatea fizică.

prevenire_1.jpgConsumul de droguri şi alcool

O atenţie deosebită a fost acordată consumului de alcool şi droguri. Tinerii asociază, din ce în ce mai des, aceste substanţe cu noi modalităţi de distracţie, devenind, fără să-şi dea seama, dependenţi. Deşi mulţi dintre noi spun „mie nu mi se poate întâmpla", totuşi trebuie să ne amintim că drogul nu alege. Oricine poate deveni dependent. Nimeni nu încearcă drogurile gândindu-se că va ajunge dependent, iar în momentul în care realizezi că totuşi eşti dependent poate fi prea târziu. Abia atunci îţi dai seama câte ai pierdut: sănătate, familie, prieteni, loc de muncă, bani şi poate chiar libertatea.

Pentru a acorda importanţa cuvenită „Săptămânii prevenirii criminalităţii", cât şi pentru a facilita furnizarea de informaţii şi schimbul de experienţă, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin structurile abilitate, în colaborare cu alte instituţii şi organizaţii editează revista „Prevenirea criminalităţii", în care sunt publicate diverse articole pe această temă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii