Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:36 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sase persoane au fost prinse sub daramaturile unei case

ro

17 Apr, 2003 00:00 862 Marime text

Casa blestemata

Dupa ce au fost evacuate dintr-o casa nationalizata, mai multe familii de rromi s-au apucat sa fure materiale de constructie * Acestia vindeau caramizile la pretul de 3-5 mii lei bucata unor antreprenori de constructii * Casa a apartinut unui negustor grec care a parasit Romania in anul 1946 * In opinia vecinilor mai batrani care l-ar fi cunoscut pe grec, acesta ar fi aruncat un blestem asupra casei * Ieri la amiaza, casa s-a prabusit peste rromii care furau caramizile din ziduri, trei dintre acestia fiind grav raniti

Pana acum cateva zile, cinci familii de rromi locuiau in imobilul aflat odinioara pe strada George Murnu nr. 3 din orasul Mangalia. Printr-o hotarare a Consiliului Local al Primariei Mangalia s-a hotarat evacuarea acestor familii din imobilul mentionat mai sus, din motive care tineau mai mult de siguranta celor care locuiau acolo. Casa de la adresa respectiva avea o vechime considerabila, fiind construita in anul 1896 si a apartinut unui om de afaceri grec. Dupa evenimentele din decembrie 1989, la Primaria Mangalia nu a fost inregistrata nici o cerere de retrocedare a imobilului si terenului aferent de circa 1.500 de metri patrati din strada George Murnu, fapt care a determinat consilierii primariei mangaliote sa ia hotararea de a degaja terenul prin demolarea constructiei. Cum in imobil se aflau familiile de tigani care locuiau in cele 12 camere ale acestuia, primaria a hotarat evacuarea acestora si mutarea in alte locatii. Dar cum iarna a fost extrem de grea si de lunga, tiganii din acest imobil, ca de altfel si alti asemenea locatari de etnie rroma ai imobilelor nationalizate, au inceput sa se incalzeasca folosind lemnaria aferenta podurilor si structurilor de rezistenta a imobilului. In asa fel incat s-a ajuns ca intreaga structura a acoperisului sa fie efectiv distrusa, la fel si tocurile de lemn ale usilor si ferestrelor. Pe de alta parte, rromii au constatat ca materialul de constructie din componenta cladirii era compus din caramizi de foarte buna calitate, acestea fiind foarte cautate de antreprenorii de constructii. Astfel, rromii, vazandu-se scosi afara din imobil, au inceput sa sustraga importante cantitati de caramizi din zidurile casei, caramizi pe care le vindeau cu aproximativ 3-5 mii lei bucata.

Blestemul grecului

Ieri, la ora amiezii, un zgomot puternic a perturbat linistea cartierului din zona Postei din Mangalia. Imobilul din strada George Murnu s-a prabusit peste sase tigani care sustrageau caramizi si material lemnos din zidurile cladirii. Din afirmatiile martorilor oculari am aflat ca, imediat dupa ce au fost evacuati din casa, tiganii s-au apucat sa care cu caruta trasa de un magar cantitati mari de caramizi. Acestia smulgeau caramizile de undeva de la baza cladirii si se pare ca fusesera avertizati in cateva randuri de reprezentanti ai primariei sa nu mai fure materiale de constructie. La un moment dat, structura de rezistenta a imobilului a cedat si s-a prabusit peste tigani. Dintre cei sase aflati in cladire trei au reusit sa scape nevatamati, dar alti trei au fost prinsi sub zidurile prabusite. Marius Oprescu, de 14 ani, Ismail Murat, de 34 de ani, si Ismail Ali, de 24 de ani, au fost scosi de sub ruine cu ajutorul pompierilor si transportati la spitalul Mangalia, cu rani multiple la nivelul capului si cu fracturi ale bratelor. In urma prabusirii casei, un stalp de inalta tensiune s-a rupt sub greutatea zidurilor si a cazut peste gardul metalic al unui imobil invecinat, distrugandu-l in totalitate. La aflarea vestii despre prabusirea casei peste tigani, vecinii mai batrani din zona si-au amintit de un asa-zis blestem lasat in urma de fostul proprietar al imobilului. Proprietarul a fost, dupa cum am spus, la inceput un negustor grec care a fugit de comunisti din tara prin 1946. La plecare, un militian din Mangalia i-ar fi spus acestuia ca abia asteapta sa-i ia casa si pamantul, replica grecului fiind pe masura, spunand ca cine-i va lua macar o piatra din curte acolo sa-si gaseasca sfarsitul. Si se pare ca blestemul s-a implinit.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii